Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання з політ.економії.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Завдання з політичної економії Варіант 1

  1. Фіскальна політика держави. Податки їх види та сутність.

  2. Чисельність працівників збільшилась в 5 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 2 рази, а інтенсивність праці – в 3 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

  3. Припустимо, що сума цін товарів, які підлягають реалізації, складає 300 млрд. грн., угоди в кредит складуть 60 млрд. грн., платежі, термін сплати по яким настав – 80 млрд. грн., бартерні угоди – 50 млрд. грн.. Кожна грошова одиниця робить за рік у середньому 9 обертів. Держава випустила в обіг 35 млрд. паперових гривень. До яких наслідків призведе випуск такої кількості грошей?

  4. У три рівновеликі ділянки землі було вкладено по 500 грн. в кожний. Середня норма прибутку - 25%. Врожай на І ділянці склав 6 ц, на II - 8 ц, на III - 12 ц. Визначте розмір диференціальної ренти.

Варіант 2

  1. Грошово-кредитна системи держави і її роль в економічному розвитку.

  2. На підприємстві за місяць виробляється 2500 одиниць продукції, на які припадає постійного капіталу в обсязі 10000 грн. Фонд заробітної плати за місяць складає 75000 грн. Норма доданої вартості складає 150%. Визначити вартість одиниці продукції.

  3. Обчислите в нашому прикладі загальну суму грошей, необхідну для обігу, якщо відомо, що сума цін реалізованих товарів за готівку дорівнює 12 тис. грн., сума платежів, термін сплати по який наступив, дорівнює 2,5 тис. грн., сума взаємопогашених платежів – 2,5 тис. грн., швидкість оберту грошей – 5.

  4. Фермер-орендар одержує 20% прибутку на 50 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержаного після реалізації продукції, складає 30 тис. грн. Визначте величину ренти, одержуваної власником землі.

Варіант 3

  1. Розвиток відносин обміну. Виникнення і суть грошей. Функції грошей. Грошові системи і закон грошового обігу.

  2. Розрахувати кількість грошей необхідних для обігу за умови, що річний обсяг продажів – 50 млн. грн., вартість товарів реалізованих в кредит – 8 млн.грн., вартість товарів реалізованих в кредит в попередні періоди, по яких надійшли платежі – 7 млн. грн., вартість товарів реалізованих на основі взаєморозрахунків – 3 млн.грн., а гривня обслуговує за рік 4 товарні угоди.

  3. Сума авансованого капіталу склала 260 тис. грн., у тому числі на обладнання було витрачено 150 тис. грн., на сировину 60 тис. грн., норма доданої вартості -250% Визначите величину знову створеної вартості.

  4. Фермер-орендар одержує 15% прибутку на 100 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержаного після реалізації продукції, складає 12 тис. грн. Визначте величину ренти, одержуваної власником землі.

Варіант 4

  1. Типи, форми і види власності. Відносини власності в Україні.

  2. Авансований капітал – 750000 грн., у т.ч. на засоби виробництва – 500000 грн. У виробництві задіяно 500 найманих працівників. Визначте вартість (ціну) робочої сили кожного з них.

  3. Власний капітал банку 7 млн. грн., залучений – 30 млн. грн. Відсоток, виплачуваний вкладникам – 5%, відсоток, який стягується з одержувачів позик – 8%. Визначити банківський прибуток та норму банківського прибутку.

  4. Постійні витрати підприємства за рік склали 250 тис. грн. Перемінні витрати – 25 грн., обсяги виробництва за рік – 10 тис. шт. Отриманий прибуток становив – 100 тис. грн. Визначте рентабельність виробництва продукції.