Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Друга іноземна (французька) І курс.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки,

молоді та спорту України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ДРУГА ІНОЗЕМНА (ФРАНЦУЗЬКА) МОВА

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2012

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФАКУЛЬТЕТ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ

КАФЕДРА ІНОЗЕМНИХ МОВ

ДРУГА ІНОЗЕМНА (ФРАНЦУЗЬКА) МОВА

Навчально-методичний посібник

для студентів І курсу денної форми навчання

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства»,

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»

Дніпропетровськ – 2012

К - 73

81.2 Фрн

Котельникова Т.Ф. Друга іноземна (французька) мова: Навчально-методичний посібник для студентів І курсу денної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит», 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці», 6.030504 «Економіка підприємства». – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – 73с.

Навчально-методичний посібник складено відповідно до програми навчальної дисципліни “Друга іноземна мова”. Посібник містить програму навчальної дисципліни,методичні рекомендації до самостійної роботи студентів, методичні рекомендації до практичних занять та методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань, підсумковий контроль, список рекомендованої літератури. Мета посібника – допомогти студентам раціонально розподілити програмний навчальний матеріал, правильно організувати самостійну роботу, навчити застосовувати набуті знання й навички під час виконання індивідуальних завдань творчого характеру.

Автор: Т. Ф. Котельникова – старший викладач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти: В.М. Ваняркін – к. філол. н., доцент, завідувач кафедри іноземних мов для економічних спеціальностей інституту економіки Дніпропетровського національного університету.

М.К.Давидова – старший викладач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск: Т.Ю. Миронова - к.пед.н., завідувач кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії.

Розглянуто та схвалено

на засіданні Вченої ради

факультету управління персоналом та економіки праці

Протокол № 1 від 30.08.12 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

іноземних мов

Протокол № 12 від 11.06.12 р.

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………..4

1. програма навчальної дисципліни

"Друга іноземна мова"…………………………………………………….6

2. методичні рекомендації до Самостійної роботи…………….19

3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ…………...…36

4. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ

ЗАВДАНЬ………………………………………………………………………...67

5. ПІДСУМКОВИЙ КОНТРОЛЬ………………………………………………….71

6. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………..…….…..72

ВСТУП

Навчально-методичний посібник призначений для студентів І курсу денної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр в галузі знань 0305 "Економіка та підприємництво" за напрямом підготовки 6.030509 "Облік і аудит", 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці», 6.030504 “Економіка підприємства”. Посібник складено у відповідності до програми навчальної дисципліни “Друга іноземна мова”, зокрема, тієї її частини, що стосується І етапу навчання.

Мета навчально-методичного посібника - допомогти студентам, які щойно почали вивчати французьку мову, раціонально розподілити програмний навчальний матеріал, правильно організувати самостійну роботу, ефективно застосовувати набуті знання й навички під час виконання індивідуальних завдань творчого характеру.

Працюючи з посібником, студенти навчаться:

  • артикулювати звуки французької мови;

  • передавати французькою мовою інтонаційні особливості різних типів висловлювань (стверджувальних, питальних, окличних речень, привітання);

  • уживати базові структури французького речення для передачі простої інформації;

  • використовувати у власному мовленні прості мовленнєві фрази і кліше, у тому числі прості форми соціальної комунікації, такі як привітання, звертання, подяка, вибачення, запрошення, пропозиція, згода чи незгода;

  • розуміти на слух просту інформацію і простою мовою обмінюватися інформацією (запитати і дати відповідь), що стосується особистості, сім'ї, роботи, місця проживання тощо;

  • розуміти під час читання короткі, прості тексти;

  • писати прості зв’язні тексти про своє найближче оточення (людей, навчання, роботу).

Крім того, студенти знатимуть усі французькі літери і правила правопису, опанують основні засоби словотворення, навчаться користуватися двомовними словниками (французько-українським та українсько-французьким), оволодіють базовим запасом побутової лексики.

Цілком очевидно, що досягнення поставленої мети потребує належної підготовки і проведення кожного практичного заняття, раціональної організації самостійної роботи студентів над програмним матеріалом, кваліфікованої допомоги у виконанні ними індивідуальних завдань. Усі ці аспекти навчання найшли відображення у структурі навчально-методичного посібника, який містить програму навчальної дисципліни “Друга іноземна мова” на І етапі навчання, методичні рекомендації до самостійної роботи, методичні рекомендації до практичних занять та методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань, підсумковий контроль, список рекомендованої літератури.

Самостійна робота студентів

На І етапі навчання самостійна робота студентів полягає в додатковому опрацюванні теоретичного і практичного матеріалу з фонетики, орфоепіки, орфографії і такого розділу граматики французької мови, як словотворення, в написанні есе, побудованому на вивченому матеріалі, а також в інформативному читанні літератури загальнопізнавального характеру. Систематичність цієї роботи як компонента навчального процесу перебуває під постійним контролем викладача.

Підсумковий контроль самостійно опрацьованої літератури здійснюється на окремому практичному занятті.

Практичні заняття

Структура кожного практичного заняття визначається його темою і метою. Значне місце у структурі практичних занять посідають інтерактивні завдання творчого характеру: дискусії, рольові ігри тощо. Більшість завдань передбачають роботу в парах або невеликих групах, що не тільки допомагає студентам набути навичок міжособистісного спілкування, але й сприяє навчальній мотивації, полегшує процес навчання.

Індивідуальні завдання спрямовані на розвиток індивідуальних здібностей

студентів, які проявляються під час написання творчих робіт (есе) на теми, пов'язані з життям, навчанням, найближчим оточенням студента та навколишнім світом.

Послідовна і цілеспрямована робота з навчально-методичним посібником забезпечує вирішення основних задач, що стоять перед студентами на першому етапі навчання англійської мови як другої іноземної.