Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка Збізник задач та тести мікро.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
600.06 Кб
Скачать

72

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний фінансово-економічний інститут в.А Табінський і.В. Степанов

ЗБІРНИК

ВПРАВ, ЗАДАЧ, ТЕСТІВ

Дніпропетровськ – 2002

Мікроекономіка: збірник вправ, задач, тестів – Дніпропетровськ, ДДФЕІ, 2002.

Збірник побудовано за нормативною програмою курсу “Мікроекономіка” і є практичним додатком, що праве для закріплення набутих теоретичних знань з даної дисципліни. З метою набуття навиків практичної роботи в мікроекономічному середовищі у збірнику пропонуються вправи і задачі, що побудовані на реальних ситуаціях економічного сьогодення. Поряд з практичними завданнями у збірнику наведений широкий вибір тестів, що дають можливість вивчаючим дисципліну перевірити свої знання головних положень теорії споживчої поведінки, сутності моделі сучасного підприємства, загальної і часткової рівноваги ринків продуктів і факторів виробництва, їх взаємодію.

Збірник може бути використаний при вивченні мікроекономіки на всіх рівнях освіти, в тому числі і для самостійного вивчення дисципліни.

Автори: В.А Табінський, к.е.н., доцент, завідувач кафедри економічної теорії ДДФЕІ

І.В. Степанов, асистент кафедри економічної теорії ДДФЕІ

Рецензенти: О.Ф.Івашина к.е.н., доцент

кафедри економічної теорії ДМАУ

С.І. Пампуха, к.е.н., доцент

кафедри економічної теорії ДДФЕІ

Відповідальний за випуск: О.В.Піскунова, к.т.н., доцент декан економічного факультету ДДФЕІ

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри економічної теорії

Протокол № 9 від 8.04. 2002 р.

Затверджено на засіданні

науково-методичної ради інституту

Протокол №4 від 15.04. 2002 р.

ВСТУП

В умовах загального динамізму соціально – економічних трансформаційних процесів, що відбуваються в Україні, першочерговою проблемою є формування ринкового способу мислення і дій учасників суспільного виробництва, високого ступеня самостійності у прийнятті ними економічних рішень.

В значній мірі вирішення цієї проблеми можливе на засадах опанування знаннями, що дає така фундаментальна складова економічної теорії, як “Мікроекономіка”. Ця дисципліна дає поглиблений аналіз світові споживчих переваг та його особливостей; вивчає економічні передумови формування оптимального вибору виду підприємницької діяльності в умовах обмеженості як виробничих, так і фінансових ресурсів; досліджує сутність попиту та пропозиції, механізму їх взаємодії, формування рівноважної ціни.

Мікроекономіка вивчає окремі ринки та механізм ціноутворення, який впливає на обсяг виробленої продукції, ефективність використання ресурсів та формування доходів підприємств; аналізує сутність витрат виробництва, що дозволяє визначити оптимальну раціональну поведінку товаровиробника, в тому числі, за допомогою графічних побудувань ізокванти і ізокости та дії закону спадної граничної продуктивності.

В мікроекономічній моделі господарства надається детальна характеристика поведінці підприємства як на ринкові продукту в умовах дії різних ринкових структур, так і на ринках факторів виробництва; аналізуються умови загальної рівноваги ринків, державне регулювання зовнішніх ефектів в ринковій економіці.

В той же час є необхідним відмітити, що цілком досконале вивчення вищенаведених теоретичних засад неможливе без постійного закріплення добутих знань шляхом вирішення практичних вправ і задач, перевірки рівня підготовки за допомогою тестових завдань. Метою вирішення цієї проблеми і є підготовка даного збірника. Тим більше, що однією з головних задач при вивченні дисципліни “Мікроекономіка” є допомога в оволодінні практичними навичками діяльності майбутніх фахівців з економіки і фінансів в умовах сучасного ринку.

Тому автори при формуванні текстів завдань, що пропонуються, визначились у наголошенні акцентів у користь реальних ринкових ситуацій сьогодення. З їх точки зору даний збірник в належній мірі полегшить роботу як викладачеві при проведенні семінарських та практичних занять, так і студенту дасть можливість самостійно удосконалювати набуті знання з курсу “Мікроекономіка”.