Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгалтерський облік Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Бухгалтерський облік

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

центр заочного навчання та дистанційної освіти

Кафедра обліку та економічного аналізу

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної форми навчання, які навчаються

за галуззю знань 0305 "Економіка та підприємництво"

з напрямів підготовки 6.030508 "Фінанси і кредит",

6.030505 "Управління персоналом та економіка праці",

6.030504 "Економіка підприємства"

Дніпропетровськ – 2011

Бухгалтерський облік: Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 "Економіка та підприємництво"з напрямів 6.030508 "Фінанси і кредит";6.030505 "Управління персоналом та економіка праці"; 6.030504 "Економіка підприємства". Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011. – 227 с.

Навчально-методичний посібник призначений для надання допомоги студентам заочної форми навчання у вивченні програмного матеріалу з дисципліни “Бухгалтерський облік”. Посібник містить програму курсу, загальні методичні вказівки до самостійної роботи, до практичних занять та до виконання індивідуальних завдань, список рекомендованої літератури для засвоєння дисципліни, а також зміст контрольних завдань, методичні рекомендації до виконання домашніх контрольних робіт та питання для підготовки до підсумкового контролю.

Автор-укладач:

Л.С. Кавицька - старший викладач кафедри обліку та економічного аналізу Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Н.Ю. Пікуліна - доцент кафедри обліку та економічного аналізу Дніпропетровської державної фінансової академії

В.М. Меркулов – головний бухгалтер ПП "Сервіола"

Відповідальний

за випуск:

В.П. Багров– зав. кафедри обліку та економічного аналізу Дніпропетровської державної фінансової академії

Обговорено і схвалено Вченою радою фінансового факультету академії

Протокол № 6 від 04.04.2011 р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри обліку та економічного аналізу

Протокол № 8 від 14.03.2011 р.

ЗМІСТ

Вступ.......................................................................................................

4

1.

Програма навчальної дисципліни..................................................

7

2.

Методичні рекомендації до самостійної роботи..........................

Типові тестові завдання..................................................................

14

124

3.

Методичні рекомендації до практичних занять...........................

155

4.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань.....

169

5.

Методичні рекомендації і завдання до виконання домашніх контрольних робіт...........................................................................

5.1. Домашня контрольна робота №1............................................

Додатки......................................................................................

5.2. Домашня контрольна робота № 2...........................................

Додатки......................................................................................

174

175

186

205

207

6.

Підсумковий контроль....................................................................

218

7.

Список рекомендованої літератури...............................................

222

ВСТУП

Дисципліна «Бухгалтерський облік» є нормативною дисципліною для студентів заочної форми навчання за галуззю знань 0305 "Економіка та підприємництво" за напрямами підготовки 6.030508 "Фінанси і кредит", 6.030504 “Економіка підприємства”, 6.030505 “Управління персоналом та економіка праці”.

Вивчення дисципліни «Бухгалтерський облік» передбачає опанування знаннями методів раціональної організації та ведення бухгалтерського обліку на основі єдиних методологічних засад, встановлених Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», національних стандартів, прогресивних форм з урахуванням особливостей діяльності підприємства, сучасної технології оброблення облікових даних; набуття вмінь, навичок для використання облікової інформації в управлінні, контролі, аналізі діяльності підприємств, організацій.

Мета: формування системи знань з теорії та практики ведення бухгалтерського обліку на підприємствах.

Завдання: вивчення методів раціональної організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах на підставі використання прогресивних форм і національних стандартів; набуття навичок опрацювання і використання облікової інформації в управлінні.

Предмет: методологія і методика ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Вивчення дисципліни "Бухгалтерський облік" має спрямованість:

а) загальноосвітню:

- постійне вивчення нових нормативно-методичних та інструктивних документів з питань обліку і звітності, впровадження їх на підприємстві;

- підвищення економічних знань з питань організації та ведення бухгалтерського обліку, оволодіння передовим досвідом та науковими ідеями в цій сфері.

б) науково-економічну:

- формування вмінь з організації і ведення бухгалтерського обліку на підприємстві;

- опанування вмінням практичного застосування складових (елементів) методу бухгалтерського обліку – документації і інвентаризації, рахунків і подвійного запису, оцінки і калькуляції, балансу і звітності;

- використання прогресивних методів і прийомів в процесі обліку активів, капіталу, зобов’язань підприємств;

- оволодіння сучасними методами обробки облікової інформації, використання її в управлінні, контролі за раціональним та ефективним використанням матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, аналізі фінансово-господарської діяльності підприємств.

в) виховну:

- формування професійної майстерності фахівців, відповідальності перед суспільством, державою за дотриманням діючого законодавства, податкової дисципліни, єдиних методологічних засад, виконанням поставлених завдань в обліку і звітності підприємств.

Місце дисципліни "Бухгалтерський облік" в структурно-логічній схемі напрямів підготовки:

Вивчення нормативної дисципліни «Бухгалтерський облік» базується на фундаментальних знаннях, сформованих при вивченні таких дисциплін, як «Фінанси», «Гроші та кредит», «Статистика», «Економіка підприємства», «Регіональна економіка», що є необхідною базою для сприйняття подальших навчальних дисциплін: «Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва», «Фінансовий аналіз» «Фінанси підприємств», "Економічний аналіз", "Аудит", "Бухгалтерський облік страхової діяльності", "Податковий облік і звітність".

Вивчення дисципліни "Бухгалтерський облік" реалізується через такі форми навчання:

  1. Аудиторні заняття (лекції та практичні заняття).

На лекціях формуються основи знань студентів з дисципліни, визначається напрямок, основний зміст і характер усіх інших видів навчальних занять та самостійної роботи, висвітлюються проблемні питання окремих тем дисципліни.

На практичних заняттях формуються вміння і навички практичного застосування окремих теоретичних положень навчальної дисципліни шляхом індивідуального виконання студентами практичних завдань, розширюються і деталізуються знання набуті в процесі самостійної роботи.

Основним змістом практичного заняття з дисципліни "Бухгалтерський облік" є розв'язання завдань з їх обговоренням, рішення контрольних завдань, проведення попереднього контролю знань, вмінь і навичок студентів.

  1. Самостійна робота студента.

Самостійна робота студента є засобом оволодіння у час, вільний від обов’язкових навчальних занять, навчальним матеріалом, передбаченим робочою навчальною програмою.

На самостійне опрацювання виносяться окремі питання курсу дисципліни, які спрямовані на оволодіння теоретичними знаннями і практичними навичками, необхідними для застосування у професійній діяльності. За результатами самостійного вивчення дисципліни проводиться поточний контроль у формі тестування на практичних заняттях.

  1. Індивідуальна робота студентів.

Індивідуальна робота з дисципліни викладача із студентами здійснюється у позанавчальний час за окремим графіком та спрямована на виявлення і розвиток індивідуальних особливостей студента. Вона передбачає розв'язування ситуаційних завдань з ведення обліку активів, капіталу і зобов’язань, рішення задач із використаннями елементів методу бухгалтерського обліку, методології формування інформації в обліку і фінансовій звітності.

Виконані індивідуальні завдання надаються на перевірку та оцінюються у відповідності із розподілом балів, що присвоюються студентам при поточному контролі знань, вмінь та навичок.

Форми контролю за заочною формою навчання:

Дисципліна "Бухгалтерський облік" вивчається протягом 4 і 5 семестрів.

Протягом 4 семестру здійснюється поточний контроль засвоєння матеріалу за змістом Модуля 1 "Поняття і метод бухгалтерського обліку" і змістового модуля 1 Модуля 2 "Бухгалтерський облік господарських процесів":

- за результатами самостійної роботи – у формі виконання домашньої контрольної роботи №1 і тестування на практичному занятті;

- за виконання індивідуальних завдань – у формі присвоєння балів за освітлення теоретичних питань;

- семестровий контроль - ПМК (поточний модульний контроль за підсумками вивченого матеріалу за Модулем 1 і змістовим модулем 1 Модуля 2);

Протягом 5 семестру здійснюється поточний контроль засвоєння матеріалу з дисципліни, що охоплює змістовий модуль 2 Модуля 2 "Бухгалтерський облік господарських процесів" та підсумковий контроль після вивчення усього курсу дисципліни:

- за результатами самостійної роботи – у формі виконання домашньої контрольної роботи №2 і тестування на практичному занятті;

- за виконання індивідуальних завдань – у формі присвоєння балів за освітлення теоретичних питань;

- семестровий контроль - ПМК (поточний модульний контроль за підсумками вивченого матеріалу за змістовим модулем 2 Модуля 2);

- за результатами вивчення курсу дисципліни – підсумковий контроль у формі іспиту.