Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія і педагогіка Денне 2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
465.41 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ПСИХОЛОГІЯ ТА ПЕДАГОГІКА

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ - 2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФАКУЛЬТЕТ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ

КАФЕДРА ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

Психологія ТА педагогіка

Навчально-методичний посібник

для студентів денної форми навчання, які навчаються

в галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”

за напрямами підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”,

6.030504“Економіка підприємства”,

6.030505 “Управління персоналом та економіка праці”

Дніпропетровськ – 2011

ББК 88.4

Ч 57 Чечельницька Г.В., Кушнір І.О.

Психологія та педагогіка: навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання. - Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011 – 46 c.

Навчально-методичний посібник розроблений за програмою навчальної дисципліни «Психологія та педагогіка», затвердженої ректором Дніпропетровської державної фінансової академії, 2010 рік.

Навчально-методичний посібник повинен допомогти студентам денної форми навчання отримати необхідну систему знань з психології та педагогіки та оволодіти вмінням застосовувати одержані знання в безпосередній практичній діяльності.

Посібник містить вступ, програму навчальної дисципліни, методичні рекомендації до семінарських занять та самостійної роботи, до індивідуальних завдань, підсумковий контроль, список рекомендованої літератури.

Автори:

Г.В.Чечельницька -

І.О.Кушнір -

к.і.н., доцент кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

старший викладач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

О.В.Капітон -

С.С.Бескаравайний -

к.філос.н., доцент кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

к.філос.н., доцент кафедри філософії Національної металургійної академії України

Відповідальний

за випуск:

В.П. Капітон -

д.філос.н., професор, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Обговорено і схвалено на засіданні Вченої ради факультету управління персоналом та економіки праці

Протокол №1 від 30.08.2011 р.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри гуманітарних дисциплін

Протокол № 1 від 30.08.2011 р.

ЗМІСТ

Вступ

4

1. Програма навчальної дисципліни

6

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

11

3. Методичні рекомендації до семінарських занять

24

4. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

5. Підсумковий контроль

39

41

6. Список рекомендованої літератури

43

ВСТУП

Створення даного посібника є актуальним з точки зору адаптації загального курсу психології і педагогіки до змісту програми навчальної дисципліни.

Навчально-методичний посібник повинен допомогти студентам отримати необхідну систему знань з психології та педагогіки та оволодіти вмінням застосовувати одержані знання в безпосередній практичній діяльності.

Навчально-методичний посібник слугує реалізації мети вивчення дисципліни, сутністю якої є: пізнання закономірностей психічної діяльності особистості; сформування потреби в особистому розвитку; навчання виявляти психологічні особливості інших людей та будування позитивних стосунків з оточенням і досягнення індивідуальних цілей у процесі навчання.

Для вирішення завдань вивчення дисципліни у навчально-методичному посібнику викладено основні терміни та поняття психології й педагогіки на рівно їх відтворення, тлумачення та використання їх у повсякденному житті; змодельовано завдання задля формування вмінь і навичок використання психодіагностичних методик відповідно до їх призначення та відповідних психологічних знань для аналізу конкретних життєвих ситуацій.

Курс «Психологія та педагогіка» передбачає вивчення ключових розділів педагогіки як науки про виховання, навчання та освіту особистості, психології як науки, яка вивчає факти, закономірності і механізми психіки, психолого-педагогічних основ управління індивідуально-психологічним розвитком особистості в різних видах діяльності.

Основними видами аудиторних занять є лекції та семінарські заняття.

Однією із форм організації навчання з навчальної дисципліни є індивідуальні завдання. До індивідуальних завдань відносять презентації.

Індивідуальні заняття з даного курсу спрямовують на поглиблення вивчення студентами навчальної дисципліни, проводяться з одним або декількома студентами. Індивідуальні завдання передбачають створення умов для найповнішої реалізації творчих можливостей студентів.

В навчально-методичному посібнику визначається напрямок самостійної роботи студентів. Головним при самостійному опрацюванні курсу «Психологія та педагогіка» повинно бути вивчення літератури, рекомендованої у програмі. Самостійна робота може виконуватися в бібліотеці, навчальному кабінеті, а також в домашніх умовах.

В організації навчального процесу з дисципліни «Психологія та педагогіка» застосовується поточний та підсумковий контроль. Поточний контроль здійснюється за результатами роботи студентів на семінарських заняттях, виконання самостійної роботи та індивідуальних навчально-дослідних завдань. Підсумковий контроль здійснюється у формі ПМК.