Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства Ден. 5 кр. Фін.УП.2007 .doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ

Економіка підприємства

Навчально-методичний посібник

для студентів денної форми навчання, які навчаються

за галуззю знань 0305 «Економіка і підприємництво»

напрям підготовки 6.030508 „Фінанси і кредит”,

6.030505 „Управління персоналом і економіка праці”,

Дніпропетровськ – 2007

Економіка підприємства: Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання. – Дніпропетровськ, ДДФА, 2007. –376с.

Навчально-методичний посібник розроблений згідно з навчальним планом і програмою й призначений для студентів денної форми навчання.

Укладачі:

О.Б.Ватченко

к.е.н., доцент, кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії

Л.В.Михальчук

старший викладач кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії

Є.Ш.Ісхаков

старший викладач кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії

Б.С. Ватченко

асистент кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії

Л.І. Гладка

асистент кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Р.Б. Тян

А.Г.Бабенко

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів Придніпровської державної академії будівництва та архітектури

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри и управління персоналом та економіки праці Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:О.Б. Ватченко – к.е.н.., доцент, зав. кафедри економіки підприємств

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

економіки підприємств

Протокол №13від 02.07.07

Обговорено та схвалено

на засіданні Вченої ради

економічного факультету

Протокол №7від 02.07.07

ЗМІСТ

Вступ

4

1.

Програма дисципліни

2.

Структура залікового кредиту курсу

6

3

Методичні рекомендації до семінарських занять

18

4.

Методичні рекомендації до практичних занять

91

5.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

194

7.

Контрольні заходи

359

6.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

364

8.

Критерії оцінки знань та вмінь студентів

368

Бібліографічний список

371

Вступ

Програма курсу “Економіка підприємства” призначена для студентів усіх форм навчання вищих навчальних закладів.

Дисципліна побудована з урахуванням специфіки навчального закладу та особливостей сучасного економічного розвитку України. Структуру і коло питань курсу зумовив той факт, що вона є базовою.

Метою дисципліни „Економіка підприємства” є надання знань з основних розділів прикладної економіки, організації та результативності господарювання на рівні первинної ланки суспільного виробництва.

Завданнями дисципліни є вивчення теорії та методологічних засад засвоєння практичних навичок управління підприємством у конкретному середовищі, формування вмінь ефективного використання ресурсного і виробничо-господарського потенціалу, забезпечення розширеного самовідтворення на основі інвестиційно-інноваційної моделі розвитку.

Предметом дисципліни є закономірності функціонування і розвитку підприємства в ринкових умовах.

У результаті вивчення цієї дисципліни студенти повинні знати: сучасну кадрову політику, відтворення і використання основних фондів, формування і визначення ефективності інвестицій, розвиток підприємства на базі науково-технічного і організаційного прогресу, планування його діяльності, конкурентоспроможність продукції та підприємства, ефективність його діяльності в умовах ринкової економіки.

У результаті вивчення цієї дисципліни студенти повинні вміти визначати головні показники економічної діяльності підприємства.

Навчальний процес з дисципліни “Економіка підприємства” на заочному факультеті та факультеті післядипломної освіти здійснюється у таких формах: навчальні заняття, виконання індивідуальних занять, самостійна робота студентів, контрольні заходи.

До основних видів навчальних занять для студентів заочної форми навчання відносять лекції, практичні та індивідуальні заняття, консультації.

Лекція – основна форма проведення навчальних занять у вищому навчальному закладі, вона покликана формувати у студентів основи знань з відповідної наукової галузі, а також визначити напрямок, основной зміст і характер усіх інших видів навчальних занять та самостійної роботи студентів з дисципліни „Економіка підприємства”, а також зв’язок з іншими дисциплінами.

Практичне заняття  форма навчального заняття, під час якого викладач організує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички їх практичного застосування шляхом виконання індивідуальних завдань.

Практичне заняття проводиться згідно з завданнями і методичними вказівками до їх виконання, що розробляються викладачами, яким доручено проведення практичних занять, за погодженням з лектором даної дисципліни.

Індивідуальні завдання є формою організації навчального процесу, вони проводяться у позанавчальний час за окремим графіком. Індивідуальні завдання передбачають створення умов для якнайповнішої реалізації творчих можливостей студентів, які виявили особливі здібності навчанні та нахил до наково-дослідної роботи і творчої діяльності. До індивідуальної роботи з дисципліни відносяться як окремі завдання, що пропонуються студентам для виконання, так і курсова робота, передбачена навчальним планом з дисципліни.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння навчального матеріалу у вільний від обов’язкових навчальних занять час. Самостійна підготовка передбачає вивчення основного тексту підручників, додаткових джерел, поточної інформації. Самостійна робота виконується відповідно до завдань та методичних вказівок, які доводяться до відома студентів заздалегідь.

Після вивчення тем і питань дисципліни студентам необхідно виконати курсову роботу згідно з тематикою, затвердженою на кафедрі.

Для перевірки рівня підготовленості студентів з дисципліни “Економіка підприємства” проводиться підсумковий контроль (екзамен) згідно з переліком питань з дисципліни.