Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
828.93 Кб
Скачать

65

Міністерство фінансів україни

Дніпропетровська державна фінансова академія

самоменеджмент

практикум

Дніпропетровськ – 2007

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

економічний факультет

кафедра менеджменту

самоменеджмент

практикум

(Розвиток навичок самоменеджменту)

для студентів денної форми навчання, які навчаються

з напрямку 0501 “Економіка і підприємництво”

за спеціальностями 6.050100 „Управління персоналом і економіка праці”, „Фінанси”, „Економіка підприємства”

Дніпропетровськ – 2007

Шукіс І.З. Самоменеджмент. Практикум. - Дніпропетровськ: ДДФА, 2007, – 64 с.

Збірку підготовлено відповідно до навчальної програми та робочої навчальної програми дисципліни «Самоменеджмент». Практикум містить індивідуальні завдання, методичні рекомендації до їх виконання, приклади виконання і тести.

Тести можуть використовуватись на практичних заняттях, у самостійній роботі, індивідуальних заняттях з дисципліни «Самоменеджмент».

Автор:

І.З. Шукіс

- к.т.н., доцент кафедри менеджменту Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

І.Д. Падерін

- к.е.н., доцент кафедри менеджменту Дніпропетровської державної фінансової академії

С.К. Кучеренко

- к.е.н., доцент кафедри економіки та управління підприємством ДНУ

Відповідальний за випуск:

Н.І. Редіна

- зав. кафедри менеджменту

Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

Вченою радою

економічного факультету

(протокол № від )

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

менеджменту

(протокол № від )

ЗМІСТ

стор.

1.

Вступ........................................…………………………………………..

4

2.

Індивідуальні завдання та методичні рекомендації до їх виконання............................................…………………………………..

6

3.

Тести………………………………………………………………...……

29

4.

Бібліографічний список….........................................................................

64

вступ

Один з найвідоміших філософів Стародавнього Риму Луцій Анней Сенека у своєму творі „Нравственные письма к Луцилию” писав про проблему часу та його значення:

„...Отвоюй для себя самого, береги и копи время, которое прежде у тебя отнимали или крали, которое зря проходило… Часть времени у нас отбирают силой, часть похищают, часть утекает впустую. Но позорнее всех потеря по нашей собственной небрежности… Ведь большую часть жизни тратим мы на дурные дела, немалую – на безделье, и всю жизнь – не на те дела, что нужно”.

У цьому ж творі Сенека вказав і спосіб вирішення проблеми нестачі часу:

„Укажешь ли ты мне такого, кто ценил бы время, кто знал бы, что стоит день, кто понимал бы, что умирает с каждым часом? Не упускай ни часу! Удержишь в руках сегодняшний день – меньше будешь зависеть от завтрашнего. Не то, пока будешь откладывать, вся жизнь и промчится. Все у нас, Луцилий, чужое, одно лишь время наше… Но и его кто хочет, тот и отнимает. Быть может, ты спросишь, как поступаю я, если смею тебя поучать? Как расточитель тщательный в подсчетах, я знаю, сколько растратил. Не могу сказать, что не теряю ничего, но сколько теряю и почему, и как, скажу и назову причины моей бедности”.

Минуло майже дві тисячі років відтоді, як Сенека залишив нам свій моральний заповіт. Але час так само лишається єдиним надбанням людини, що не можна ні поповнити, ні накопичити, ні передати в спадщину. Сьогодні завдання ті ж самі, що і в ті далекі часи: не припускати витрачання часу зі своєї особистої провини, або з провини інших людей, чітко визначати свої цілі, розраховувати витрати часу на їх виконання і докладати максимум зусиль для їх досягнення.

Час є тим критерієм, який визначає ефективність використання інших ресурсів: фінансових, матеріальних, фізичних та духовних.

Особливо актуальна проблема ефективного використання та економії часу для менеджерів, керівників, бізнесменів, яким щоденно доводиться вирішувати безліч різноманітних питань. Тобто у сучасних умовах як менеджеру, так і фахівцям будь-якого профілю, особливо фінансистам, податківцям, важливо вміти працювати в умовах дефіциту часу.

Даний Практикум розроблено з метою відпрацювання практичних навичок самоменеджменту керівника (менеджера), знання яких необхідно спеціалісту для найбільш ефективної організації своєї діяльності, досягнення поставлених цілей та вміння працювати в умовах дефіциту часу.

Практикум містить індивідуальні завдання за кожною темою курсу самоменеджменту, методичні рекомендації і приклади виконання індивідуальних завдань.

Завдання виконуються кожним студентом особисто, враховуючи свої види діяльності, свої устрімлення, бажання, свої сильні та слабкі сторони тощо.

Для самоконтролю за розвитком навичок самоменеджменту рекомендується кожне індивідуальне завдання виконувати у три етапи:

Перший етап – визначення вихідних параметрів своїх особистих навиків самоменеджменту, особистих і ділових якостей за допомогою тестів, наведених у даному практикумі.

Другий етап – виконання індивідуального завдання з використанням рекомендацій, правил і технічних прийомів самоменеджменту.

Третій етап – повторне тестування і порівняння результатів першого і третього етапів.

Самостійне виконання завдань є гарантією оволодіння навичками і технікою самоменеджменту що, в свою чергу, допоможе досягти поставлених цілей і побудувати кар’єру.