Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_dlya_dnevnogo_BP_2010.rtf
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

вступ

Бізнес-планування в економіці України - явище достатньо нове і, як демонструє практика, дуже необхідне.

Бізнес-планування, як форма обґрунтування підприємницького проекту, поступово набуває сили, витісняючи техніко-економічне обґрунтування зі сфери планової діяльності бізнесу, оскільки в ньому закладені переваги гнучкого сполучення виробничого та ринкового фінансового та технічного, внутрішнього та зовнішнього аспектів діяльності підприємства. Прямим вираженням бізнес-планування є складання та реалізація бізнес-плану підприємства.

Якщо бізнес - це підприємницька діяльність, яка забезпечує прибуток, а комерція - реалізація товарів, тоді бізнес-план можна визначити як план отримання прибутку в процесі підприємницької та комерційної діяльності.

Бізнес-план - це план розвитку підприємства, план виробничо-комерційної діяльності, орієнтованої на отримання високого прибутку, забезпечення конкурентоспроможності, виживаності та стійкості підприємництва в ринковій економіці.

Основною метою вивчення навчальної дисципліни «Бізнес-планування» є надання знань методології і складання бізнес-плану підприємства.

Предметом навчальної дисципліни є процеси планування діяльності підприємства та методика розробки бізнес-планів підприємств.

Основними завданнями навчальної дисципліни є: вивчення провідних методик розробки та складання бізнес-планів; оволодіння практичними навичками із здійснення процесу бізнес-планування на підприємстві.

Структурними складовими навчально-методичного посібника є:

  • Програма навчальної дисципліни.

  • Розподіл балів, що присвоюються студентам.

  • Методичні рекомендації до самостійної роботи до кожної теми дисципліни. В цьому блоці в розрізі кожної теми наводяться мета заняття, план вивчення теми, методичні рекомендації до вивчення теми (вони спрямовують процес навчання та чітко визначають, про що саме студенти повинні дізнатися, вивчаючи тему), питання для самоконтролю (вони концентрують увагу студентів на найсуттєвіших питаннях, вказують на найважливіші аспекти теми, допомагають засвоїти матеріал) та завдання до самостійної роботи.

  • Методичні рекомендації до практичних занять. В цьому блоці надаються мета заняття, план практичного заняття, методичні рекомендації до написання бізнес-плану фірми та контрольні запитання.

  • Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань. В цьому блоці надаються рекомендації до написання індивідуального завдання у межах третього модулю.

  • Підсумковий контроль. В цьому блоці надається порядок поточного та підсумкового оцінювання знань студентів, а також перелік питань до модульного контролю.

Навчально-методичний посібник розроблений відповідно до навчального плану підготовки бакалаврів в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво», програми навчальної дисципліни «Бізнес-планування» та розрахований на студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації, які навчаються за навчальними планами підготовки бакалаврів, а також викладачів навчальної дисципліни «Бізнес-планування».

1. Програма навчальної дисципліни

«Бізнес-планування»

Опис навчальної дисципліни

«Бізнес-планування»

Мета: оволодіння системою фундаментальних знань, умінь та навичок з теорії і практики складання бізнес-плану підприємства.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни:

Інструментальні компетенції

  • Здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручник, навчальний посібник, періодичні видання, Інтернет).

  • Здатність ефективно організовувати свій робочий час.

Міжособистісні компетенції

  • Здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації.

  • Здатність працювати у команді та в міжнародному контексті.

  • Здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності.

  • Прихильність до етичних цінностей.

Системні компетенції

  • Здатність застосовувати знання з бізнес-планування у професійній діяльності в сучасних організаціях як відкритих соціально-економічних системах.

Спеціальні компетенції

  • Набуття навичок побудови бізнес-плану фірми.

  • Уміння встановити зв’язок між бізнесом як діяльністю з метою отримання доходу і стратегіями, як засобами досягнення основних цілей.

  • Набуття навичок розв’язання протиріч та конфліктів між цілями, засобами, підрозділами, працівниками.

  • Набуття здатностей до творчого пошуку напрямків удосконалення діяльності підприємства.

  • Вміння організувати роботу з дослідження ринку.

  • Набуття навичок розраховувати фінансовий план.

Дисципліна «Бізнес-планування» має міжпредметні зв’язки з навчальними курсами «Економіка підприємства», «Менеджмент» та «Маркетинг».

Опис навчальної дисципліни за денною формою навчання

Характеристика навчальної дисципліни

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Місце навчальної дисципліни у навчальному плані, розподіл за видами аудиторних занять, видами індивідуальної та самостійної роботи, форми контролю знань студентів згідно навчального плану

Вибіркова

Відноситься до циклу дисциплін професійної та практичної підготовки

Залікових кредитів (кредитів ECTS) - 2

Загальна кількість годин - 72

Модулів - 3

Форма підсумкового контролю: ПМК

Галузь знань:

0305 Економіка та підприємництво

Напрям підготовки:

6.030504 «Економіка підприємства»,

6.030505

«Управління персоналом та економіка праці»,

6.030508 «Фінанси і кредит»

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

Бакалавр

Викладається на 3 курсі

Семестр: 6

Види навчальної роботи згідно з навчальним планом:

Аудиторні заняття: 30 год.,

у т.ч.:

      • лекції: 15 год.,

      • практичні заняття: 15 год.

Самостійна робота: 26 год.

Індивідуальна робота: 16 год.,

1 семестр, ІНДЗ

Форми контролю:

Семестр: 6

      • поточний контроль: - на практичних заняттях;

      • модульний контроль: - контрольна робота після вивчення навчального матеріалу, об’єднаного в модуль чи змістовий модуль;

      • підсумковий контроль: ПМК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]