Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фінанси Ден. (І частина) Фін. 2011

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
753.51 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФІНАНСОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ КАФЕДРА ФІНАНСІВ ТА ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

ФІ Н А Н С И

(частина І)

Навчально-методичний посібник для студентів, які навчаються

за освітньо-кваліфікаційним рівнем ―бакалавр‖ за галуззю знань 0305 ―Економіка та підприємництво‖

з напряму підготовки 6.030508 ―Фінанси і кредит‖

Дніпропетровськ – 2011

ББК 65.9(4)26я73

Ш – 31 Шевченко Н.І., Панасейко С.М., Даценко В.В.

Фінанси: Навчально-методичний посібник (частина І) для студентів денної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 ―Економіка та підприємництво‖ з напряму підготовки 6.030508 ―Фінанси і кредит‖ – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011. – 89 с.

Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання з дисципліни ―Фінанси‖ складений відповідно до програми навчальної дисципліни, затвердженої Вченою радою ДДФА у 2011 р. Мета даної роботи – надання допомоги студентам денного факультету у вивченні дисципліни.

Посібник містить методичні рекомендації для підготовки до семінарських занять, методичні рекомендації по виконанню самостійної роботи та індивідуальних завдань, підсумковий контроль, а також рекомендовану літературу з кожної теми дисципліни.

Автори-укладачі:

Панасейко С.М.

– к.е.н., доцент кафедри фінансів та

 

 

 

державного

управління

 

 

 

Дніпропетровської

державної

 

 

 

фінансової академії

 

 

 

Шевченко Н.І.

к.н.держ.упр., доцент

 

кафедри

 

 

 

фінансів та державного управління

 

 

 

Дніпропетровської

державної

 

 

 

фінансової академії

 

 

 

Даценко В.В.

– старший викладач кафедри фінансів

 

 

 

та

державного

управління

 

 

 

Дніпропетровської

державної

 

 

 

фінансової академії

 

 

Рецензенти:

Мещеряков А.А.

– д.е.н,

завідувач кафедри фінансів і

 

 

 

кредиту

Академії митної

служби

 

 

 

України

 

 

 

 

Дулік Т.О.

к.е.н., доцент, завідувач

кафедри

 

 

 

податків

Дніпропетровської

 

 

 

державної фінансової академії

Відповідальний за

Лисяк Л.В.

д.е.н, професор, завідувач кафедри

випуск:

 

 

фінансів та державного управління

 

 

 

Дніпропетровської

державної

 

 

 

фінансової академії

 

 

Розглянуто та схвалено на засіданні Вченої ради фінансового факультету

Протокол № 2 від 03.10.2011 р..

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри фінансів та державного управління Протокол № 2 від 12.09.2011 р.

2

 

ЗМІСТ

 

Передмова

4

1.

Програма навчальної дисципліни

7

2.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

22

3.

Методичні рекомендації до семінарських занять

40

4.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

81

5. Підсумковий контроль

83

6.

Список рекомендованої літератури

85

3

ПЕРЕДМОВА

Фінанси відіграють надзвичайно важливу роль у суспільстві. Вони формують його життєздатність, його потенціал, забезпечуючи при цьому реалізацію поставлених кожною людиною, кожним підприємством та державою в цілому завдань і цілей. Щодня ми вступаємо у безліч різноманітних відносин, важливе місце серед яких належить фінансам. Уже давно фінансова діяльність перестала бути привілеєм професіоналів, хоча вони і не втратили своєї провідної ролі у суспільстві. При цьому ефективність фінансової системи залежить від двох основних чинників: фінансової освіченості громадян та майстерності фінансистів-професіоналів. На тлі фінансової безграмотності населення діяльність фахівців втрачає міцну опору, без якої дуже важко досягти належної організації у функціонуванні фінансів. Без достатньої ж кількості висококваліфікованих професіоналів неможливо забезпечити відповідну результативність фінансової діяльності, надійність і стабільність фінансової системи. Цим обумовлюється значення фінансової освіти у суспільстві, необхідність донесення фінансових знань усім і кожному.

Фінанси являють собою досить складне багатопланове суспільне явище, яке характеризується різними сутнісними ознаками та формами прояву. Як і будь-яке явище, вони можуть розглядатись на різних рівнях узагальнення і деталізації. Звідси походить формування блоку фінансових дисциплін, який можна поділити на три рівні: загальна теорія фінансів; характеристика окремих сфер і ланок фінансових відносин (фінанси підприємств, страхова справа, державні фінанси, зокрема бюджетна та податкова системи, міжнародні фінанси, фінансовий ринок, гроші і кредит); характеристика форм фінансових відносин і методів фінансової діяльності (фінансовий менеджмент, страховий менеджмент, бюджетний менеджмент, податковий менеджмент, міжнародні кредитно-розрахункові операції, банківські операції, ринок фінансових послуг тощо).

Основою вивчення фінансової науки є засвоєння її фундаментальних засад. Саме це визначає місце навчальної дисципліни «Фінанси» у системі економічної освіти. Завданнями дисципліни є формування цілісної системи знань про сутність і форми прояву фінансів, оптимізацію фінансових відносин у суспільстві, механізм функціонування і впливу фінансів, склад і структуру фінансової системи, сукупність фінансових органів та інституцій, засади формування і функціонування окремих сфер і ланок фінансової системи.

Фінансова теорія являє собою узагальнення сутнісних ознак фінансових відносин. Фінанси можуть розглядатись як у відносно спрощеній, так і досить глобалізованій і водночас глибинній формах. Спрощене, побутове сприйняття фінансів пов‘язане з грошовими

4

відносинами та фінансовою діяльністю, що відображається у доходах і витратах окремих суб‘єктів фінансових відносин. Глобалізація дає змогу створити цілісне уявлення про фінанси і фінансову систему як єдине ціле. Глибинне вивчення фінансів характеризує сутність відносин, що складаються у суспільстві в процесі руху вартості створеного ВВП. Цей рух відображається у грошових потоках, що циркулюють між окремими суб‘єктами фінансових відносин і пов‘язані з формуванням їхніх доходів та здійсненням видатків.

Завдання вивчення теорії фінансів полягає в тому, щоб, розглядаючи ту чи іншу форму вказаних відносин, зрозуміти їх сутність: що вони відображають, як впливають на поведінку їх суб‘єктів та як позначаються на інтересах цих суб‘єктів, як враховуються при цьому інтереси окремих фізичних і юридичних осіб та держави, яка результативність фінансового впливу на соціальноекономічний розвиток країни в цілому та добробут її громадян і фінансовий стан підприємств, які фінансові протиріччя виникають у суспільстві і як вони вирішуються. Тільки на основі таких усебічних і ґрунтовних знань фінансової теорії можливе в подальшому успішне вивчення окремих сфер і ланок фінансової системи та форм і методів фінансової діяльності.

Цей посібник не є альтернативою підручникам і навчальним посібникам з фінансів для отримання фундаментальних знань, його призначення – допомогти студентам правильно організувати роботу із вивчення дисципліни.

Структурними складовими навчально-методичного посібника є: Програма навчальної дисципліни.

Методичні рекомендації до самостійної роботи до кожної теми дисципліни. В цьому блоці в розрізі кожної теми наводяться план вивчення теми (вони спрямовують процес навчання та чітко визначають, про що саме студенти повинні дізнатися, вивчаючи тему), питання до самоконтролю (вони концентрують увагу студентів на найсуттєвіших питаннях, вказують на найважливіші аспекти теми, допомагають засвоїти матеріал), тести, за допомогою яких студент може перевірити рівень засвоєння теоретичного матеріалу.

Методичні рекомендації до семінарських занять. В цьому блоці надаються план семінарського заняття, питання для обговорення та ситуації для аналізу.

Методичні рекомендації до практичних занять. В цьому блоці надаються завдання та методика їх виконання.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань науково-дослідного характеру, що має на меті узагальнення і закріплення знань студентів і їх застосування для вирішення конкретного завдання.

Підсумковий контроль. В цьому блоці надається порядок

5

підсумкового контролю. Дисципліна «Фінанси» вивчається протягом трьох семестрів. Згідно навчального плану формами контролю є:

III, IV семестри (II курс) - ПМК (поточний модульний контроль);

V семестр (III курс) - іспит.

У V семестрі студенти виконують курсову роботу з даної дисципліни.

Формою підсумкового контролю є іспит. Навчально-методичний посібник розроблений відповідно до

навчального плану підготовки бакалаврів за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво», програми навчальної дисципліни «Фінанси» та розрахований на студентів, які навчаються за навчальними планами підготовки бакалаврів з напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» (10 кредитів).

Навчально-методичний посібник складається з трьох частин, які розраховані відповідно для ІІІ, ІV і V семестрів навчання.

В частині І даного посібника висвітлюються теми з дисципліни «Фінанси», що вивчаються в ІІІ семестрі (ІІ курс). Ці теми охоплено І та ІІ модулями тематичного плану.

6

1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ФІНАНСИ»

Мета: формування базових знань з теорії фінансів, засвоєння закономірностей їх функціонування на макро- і мікрорівнях як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи.

Завдання: вивчення сутності, функцій та ролі фінансів у ринковій економіці; закономірностей їх еволюційного розвитку; теоретичних основ державних, корпоративних і міжнародних фінансів; засад функціонування фінансової системи держави.

Предмет: економічні відносини з приводу формування, розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів

угрошовій формі.

Врезультаті вивчення дисципліни «Фінанси» студенти повинні володіти інструментальними, міжособистісними, системними та спеціальними компетенціями, а саме:

Інструментальні компетенції

застосовувати норми чинного законодавства з питань фінансової та податкової політики;

використовувати нові інформаційних технологій при виконанні функціональних обов‘язків;

аналізувати організаційну структуру фінансової служби підприємства з точки зору їх ефективності;

застосовувати методи фінансового планування і використання централізованих фінансових ресурсів держави.

Міжособистісні компетенції

поважне ставлення до зауважень керівника; вміння виправляти свої помилки; вміння працювати в команді;

поважне ставлення до культурних цінностей оточуючих

людей;

знання і поважне ставлення до культури людей з інших країн, з якими ведеться співпраця.

Системні компетенції

здатність застосовувати знання з питань фінансів у професійній діяльності;

мотивація, знання вимог до написання наукових робіт з фінансів;

7

вміння виконувати наукові роботи (проекти) з фінансів під науковим керівництвом викладача;

вміння чітко виражати свої думки, мати свій погляд на проблему і вміти відстоювати свою точку зору з питань, що стосуються фінансів і фінансової політики держави;

- здатність ініціювати свої ідеї стосовно проведення занять з дисципліни фінанси (організація ділової гри).

Спеціальні компетенції

здатність розуміти основні задачі, які вирішуються системою фінансового управління держави;

вміння теоретично обґрунтовувати практику функціонування фінансового механізму при формуванні та використанні централізованих і децентралізованих фондів фінансових ресурсів суспільного призначення;

здатність досліджувати внутрішню структуру фінансової системи держави;

вміння визначати особливості становлення і розвитку фінансів країн з розвиненою ринковою економікою і фінансів Європейського Союзу.

вміння аналізувати взаємодію структурних елементів цієї системи;

вміння теоретично обґрунтовувати функціонування фінансового ринку і фінансового механізму зовнішньоекономічних відносин;

вміння аналізувати функціонування страхового і фінансового

ринку;

здатність теоретично обґрунтовувати заходи антикризового управління підприємством.

8

1.1. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Модуль І. Загальні засади теорії фінансів

Змістовий модуль 1. Основи фінансів

Тема 1. Предмет фінансової науки як пізнання сутності фінансів

Тема 2. Генезис і еволюція фінансів

Тема 3. Становлення та розвиток фінансової науки

Тема 4. Фінансова система

Тема 5. Фінансове право і фінансова політика

Модуль ІІ (Індивідуальне науково-дослідне завдання 1)

Модуль ІІІ. Державні фінанси

Змістовий модуль 2. Податкова система

Тема 6. Податки. Податкова система

Змістовий модуль 3. Теоретичні основи бюджетної системи

Тема 7. Бюджет. Бюджетна система

Тема 8. Бюджетний дефіцит

Тема 9. Державний кредит

Тема 10. Місцеві фінанси. Бюджетний федералізм і фінансове вирівнювання

Змістовий модуль 4. Соціальні позабюджетні фонди

Тема 11. Соціальні позабюджетні фонди

Модуль ІV (Індивідуальне науково-дослідне завдання 2)

Модуль V. Недержавні фінанси

Змістовий модуль 5. Фінанси домогосподарств та суб’єктів господарювання

Тема 12. Фінанси домогосподарств

Тема 13. Фінанси суб‘єктів господарювання

Тема 14. Фінансовий менеджмент

Змістовий модуль 6. Фінансовий ринок та страхування

Тема 15. Фінансовий ринок

Тема 16. Страхування. Страховий ринок

Змістовий модуль 7. Міжнародні фінанси. Фінансова безпека держави

Тема 17. Міжнародні фінанси

Тема 18. Фінанси країн з розвиненою ринковою економікою

Тема 19. Фінанси Європейського Союзу

Тема 20. Фінансова безпека держави

Модуль VІ (Індивідуальне науково-дослідне завдання 3)

Підсумковий контроль: іспит

9

1.2. ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ "ФІНАНСИ"

Модуль І. Загальні засади теорії фінансів Змістовний модуль 1. Основи фінансів

Тема 1. Предмет фінансової науки як пізнання сутності фінансів

Предмет фінансової науки. Загальна мета фінансової науки. Грошові відносини як відображення процесу розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту. Суб‘єкти та об‘єкти фінансової науки.

Фінанси – специфічна форма суспільних відносин. Фінанси як економічна, вартісна, розподільна, історична категорія. Специфічні ознаки фінансів, їх суспільне призначення. Фінансові ресурси як матеріальні носії фінансових відносин.

Функції фінансів як виявлення суттєвих ознак, властивостей і суспільного призначення фінансів. Розподільна функція, її зміст. Об‘єкти і суб‘єкти розподілу вартості суспільного продукту. Контрольна функція. Роль фінансової інформації у реалізації контрольної функції.

Методи пізнання фінансового життя. Метод індукції і дедукції: їх характеристика. Антропологічний підхід дослідження предмета фінансової науки. Абстрагування. Використання математичних методів і моделей при проведенні досліджень.

Тема 2. Генезис і еволюція фінансів

Історичні та економічні передумови виникнення фінансів. Етапи та форми розвитку фінансів. Організаційні засади функціонування фінансів. Фінансові відносини і фінансова діяльність.

Моделі фінансових відносин у суспільстві. Моделі адміністративної та ринкової економік, їх характеристика. Моделі, що вирізняються за рівнем державної централізації ВВП: переваги і недоліки. Вибір моделі фінансових відносин.

Еволюція бюджету залежно від історичних етапів розвитку суспільства. Вплив фінансів на розвиток суспільного виробництва. Еволюція оподаткування. Доменіальний устрій. Майнове і подушне оподаткування. Особливості оподаткування в постреволюційній Росії. Розвиток системи оподаткування та бюджетного устрою в країнах соціалістичного табору.

Особливості еволюції фінансів України за роки незалежності. Підвищення ролі фінансів за умов фінансової нестабільності.

10