Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Finansi_Kursova_2012

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
732.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФІНАНСОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ КАФЕДРА ФІНАНСІВ ТА ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

ФІНАНСИ

Тематика і методичні рекомендації до написання курсових робіт

для студентів денної та заочної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

Дніпропетровськ – 2012

Індекс ББК 65. 26

Д 21 Даценко В.В., Качула С.В., Шевченко Н.І.

Фінанси: Тематика і методичні рекомендації до написання курсових робіт для студентів денної та заочної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит». – Дніпропетровськ, ДДФА, 2012. – 38 с.

Методичні рекомендації до написання курсових робіт з дисципліни ―Фінанси‖ містять загальні положення, порядок вибору теми курсової роботи, перелік тем, характеристику структури та змісту курсової роботи, зразки змісту роботи, вимоги до оформлення курсової роботи, а також порядок подання і захисту курсової роботи.

Укладачі:

В. В. Даценко

– к.е.н.,

доцент кафедри фінансів та

 

 

 

державного управління Дніпропетровської

 

 

 

державної фінансової академії

 

 

 

С. В. Качула

ст.викладач

кафедри

фінансів

та

 

 

 

державного управління Дніпропетровської

 

 

 

державної фінансової академії

 

 

 

Н. І. Шевченко

– к.н.держ. упр., доцент кафедри фінансів та

 

 

 

державного управління Дніпропетровської

 

 

 

державної фінансової академії

 

 

Рецензенти:

А.А. Мещеряков

– д.е.н., завідувач кафедри фінансів і кредиту

 

 

 

Академії митної служби України

 

 

Т. Є. Терещенко

к.е.н.,

доцент

кафедри

фінансів

 

 

 

підприємств

та

банківської справи

 

 

 

Дніпропетровської

державної

фінансової

 

 

 

академії

 

 

 

 

 

 

Відповідальний Л.В. Лисяк

– д.е.н.,

професор, завідувач кафедри

за випуск:

 

 

фінансів

та

державного

управління

 

 

 

Дніпропетровської

державної

фінансової

 

 

 

академії

 

 

 

 

 

 

Розглянуто та схвалено Вченою радою фінансового факультету

Протокол № 1від 30.08.2012 р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри фінансів та державного управління

Протокол № 1 від 29.08.2012 р.

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

2

 

ЗМІСТ

 

1.

Загальні положення

4

2.

Вибір теми та складання плану курсової роботи

5

3.

Підготовка до виконання курсової роботи

7

4.

Загальні вимоги до оформлення курсової роботи

8

4.1

Структура та обсяги курсової роботи

8

4.2

Вимоги до друку

12

4.3

Оформлення допоміжних матеріалів і цитат

13

4.4

Оформлення списку використаних джерел

17

5.

Критерії оцінювання і захист курсової роботи

19

6.

Список рекомендованої літератури

22

 

Додатки

25

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

3

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Курсова робота з дисципліни «Фінанси» є одним з самостійних наукових досліджень, які виконують студенти фінансового факультету. Крім того курсова робота являється складовою частиною навчального процесу у підготовці бакалаврів з фінансів. Вона є завершенням вивчення цієї дисципліни.

Мета курсової роботи – закріпити, систематизувати і поглибити теоретичні знання студентів, одержані у процесі вивчення курсу, а також надати навички дослідної роботи, виробити вміння творчо підходити до підготовки і прийняття управлінських рішень з фінансів.

Курсова робота, як важлива форма навчального процесу, покликана навчити студентів самостійному узагальнюванню і викладенню інформаційних джерел (монографій, підручників, статей, опублікованих у періодичній пресі тощо), статистичних і практичних матеріалів. Виконана робота показує, наскільки глибокі і фундаментальні знання набуті студентом при вивченні курсу, характеризує вміння самостійно досліджувати окремі питання теми.

Укурсовій роботі необхідно логічно і послідовно викласти основні положення, що розкривають зміст обраної теми, показати розуміння тих економічних категорій та процесів, що відбуваються у фінансовій сфері, уміння працювати з літературними джерелами, законодавчими і нормативними документами.

Укурсовій роботі студент має показати:

знання і правильне розуміння закономірностей, що складаються у фінансовій сфері;

уміння працювати з інформаційними джерелами, користуватись законодавчий та інструктивний матеріал, викладати свою точку зору на проблемні питання та робити обґрунтовані висновки щодо поліпшення фінансових відносин і вдосконалення фінансової системи;

здатність використовувати здобуті теоретичні знання у процесі аналізу та узагальнення цифрового матеріалу, застосовувати сучасну методику дослідження з використанням таблиць, графіків, схем, діаграм та інших графічних рисунків.

У курсовій роботі студент повинен глибоко і всебічно розкрити зміст обраної теми, показати розуміння конкретних форм організації фінансів у різних сферах суспільної діяльності. Особливу увагу слід приділити дискусійним питанням теорії і практики фінансових відносин. Якщо в економічній літературі відсутня єдина точка зору з питань, які досліджуються, слід навести думки кількох авторів, дати їх критичну оцінку та висловити свої міркування з даних питань. Це допоможе більш глибокому засвоєнню матеріалу.

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

4

2. ВИБІР ТЕМИ ТА СКЛАДАННЯ ПЛАНУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Тематика курсових робіт розробляється і затверджується на засіданні кафедри фінансів та державного управління. Вона повинна бути актуальною і тісно пов’язаною із вирішенням практичних фахових завдань. Кожен студент, відповідно до тематики курсових робіт, самостійно обирає тему курсової роботи з дисципліни «Фінанси». Студент має право запропонувати тему курсової роботи, яка не зазначена в тематиці курсових робіт даної методичної розробки, в такому разі студент подає на кафедру заяву, в якій вказує назву та обґрунтування вибору бажаної теми курсової роботи, а також дані про підприємство, на матеріалах якого буде виконуватись робота (для студентів заочної форми навчання) або статистичні дані, на основі яких проводиться дослідження.

Тематика курсових робіт щороку переглядається та оновлюється (додаток А). Оновлену тематику курсових робіт можна побачити перед початком навчального року на офіційному сайті Дніпропетровської державної фінансової академії на сторінці кафедри фінансів та державного управління.

Студенти заочної форми навчання вибір теми курсової роботи здійснюють з урахуванням своєї практичної діяльності та можливостей використання матеріалів підприємств, страхових компаній, банківських установ, органів фінансової служби, де вони працюють.

Тематика та науковий керівник курсової роботи затверджується розпорядженням завідувача кафедри.

Згідно з обраною темою студенту, не пізніше як за два місяці до терміну здачі роботи, видається завдання на курсову роботу на бланку встановленої форми (додаток Б). На підставі завдання студент складає і погоджує з науковим керівником календарний план виконання курсової роботи з визначенням етапів підготовки курсової роботи та строків їх виконання (додаток В).

Завдання на виконання курсової роботи за затвердженою кафедрою фінансів та державного управління формою укладається студентом, після чого затверджується керівником. У ньому вказуються тема роботи, строк подачі студентом закінченої роботи на кафедру, вихідні дані до роботи та формулюються назви розділів, які визначають план курсової роботи.

Важливим етапом підготовки курсової роботи є складання плану її виконання. План курсової роботи з дисципліни «Фінанси» обов’язково повинен бути складним.

План наукового дослідження повинен розкривати його зміст, вказувати на напрямок пошуку вирішення поставлених завдань. Підготовка до складання плану курсової роботи розпочинається в процесі ознайомлення з нормативними та законодавчими документами, літературними джерелами за темою дослідження. Вдало складений план курсової роботи сприятиме правильному та цілеспрямованому вивченню літератури, зорієнтує студента при зборі і обробці практичного матеріалу, а також якісному написанню тексту роботи. План курсової роботи складається, як правило, з вступу, трьох розділів, висновків. В

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

5

даній методичній розробці наведені зразки планів деяких тем курсових робіт (додаток Д).

Керівництво підготовкою і написанням курсової роботи здійснюється викладачами кафедри фінансів та державного управління. Керівник затверджує план курсової роботи, надає методичну допомогу студенту, консультує з питань опрацювання літературних джерел, збору і обробки матеріалу, оформлення роботи, здійснює систематичний контроль за ходом виконання курсової роботи.

Якщо в процесі виконання курсової роботи виникає необхідність внесення змін і уточнень в план роботи, то вони узгоджуються з керівником.

Зразки оформлення титульної сторінки та рецензії наведено в додатках Е

та Ж.

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

6

3. ПІДГОТОВКА ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Підготовка до виконання курсової роботи за обраною темою включає підбір навчальної та наукової літератури, нормативно-правових актів, довідкових матеріалів, звітних даних.

Пошук необхідного матеріалу студент здійснює за допомогою картотеки, предметно-тематичного каталогу бібліотеки академії, місцевих бібліотек.

В ході роботи з літературними джерелами, важливо здійснювати цілеспрямований пошук матеріалу за темою дослідження, систематизувати відібрану інформацію у відповідності до питань плану курсової роботи. Якщо студент наводить приклади, цитати необхідно робити посилання на відповідне джерело інформації.

Для розкриття теми курсової роботи на достатньо високому рівні студент має опрацювати широке коло джерел:

навчальної літератури, наукових досліджень, опублікованих в монографіях, статтях у наукових

періодичних виданнях, збірниках тез доповідей тощо, нормативно-правових актів,

статистичних і звітних матеріалів, які широко представлені в статистичних збірниках, на офіційних сайтах органів державного управління тощо.

Якщо студент опрацював незначне коло інформаційних джерел за темою курсової роботи, не використав джерела хоча б однієї з чотирьох вищезазначених груп або поверхово та неякісно їх опрацював, це не дозволить розкрити тему на належному рівні і може стати причиною негативної оцінки виконаного дослідження.

Підбір інформаційних матеріалів для написання курсової роботи слід розглядати як початок необхідного і постійного в подальшій роботі процесу накопичення інформації. Збір, аналіз та узагальнення матеріалів по темі один із самих складних і трудомістких етапів діяльності студента, тому необхідно ознайомитися не тільки з нормативно-правовим матеріалом, але й з великою кількістю літератури, різними підходами і поглядами авторів, різноманіттям шляхів вирішення досліджуваних питань. Перш за все, необхідно звернутися до підручників і навчальних посібниках для вищих навчальних закладів з даної дисципліни, де матеріал викладається в доступній формі, а потім переходити до інших джерел наукової, спеціальної та іншої літератури. Збір матеріалу припускає і придбання оригінальних джерел в особисту бібліотеку, а також створення картотеки, що дозволяє вихід на бібліотечні фонди.

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

7

4. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

4.1. Структура та обсяги курсової роботи

Курсова робота повинна бути оформлена як науково-дослідна робота відповідно до Державного стандарту України ДСТУ 3008-95.

Курсова робота – цілісне, логічно послідовно побудоване дослідження, самостійно виконане студентом. Вона має охоплювати теоретичні і практичні сторони питання вибраної теми.

Повний варіант курсової роботи в надрукованому вигляді має наступну структуру:

Титульна сторінка.

Завдання до виконання курсової роботи, затверджене науковим керівником.

Зміст

Вступ Розділ 1 Розділ 2 Розділ 3 Висновки

Список використаних джерел Додатки

Обсяг текстової частини роботи (від вступу – до висновків включно, без урахування списку літератури) має бути в межах 30-35 сторінок стандартного формату А4 (210 х 297 мм), при цьому:

Структурна частина роботи

Рекомендовані обсяги

Вступ

1-2 сторінки

Розділи

обсяг кожного з розділів має бути

 

приблизно однаковим і складати 8-10

 

сторінок

Висновки

2-3 сторінки

Структура курсової роботи може мати такий вигляд:

Вступ, в якому зазначається актуальність та значення вибраної теми, об’єкт та предмет дослідження, а також ясно і чітко формулюється мета роботи.

Вступ до курсової роботи має наступні складові.

обґрунтування актуальності дослідження обраної теми курсової роботи; формулювання об’єкту та предмету дослідження; визначення мети і завдання роботи;

визначення методів дослідження, а також зазначення, при розкритті яких саме питань вони застосовувалися.

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

8

Рекомендації щодо складання вступу курсової роботи:

Об’єктом дослідження є визначена частина дійсності – це процес або явище, що зумовлює проблемну ситуацію, яку обрано для вивчення. Об’єкт – це те, що досліджується і вказує на вивчення чого саме спрямована увага дослідника, він завжди вказаний вже в самій назві теми. Чітке виокремлення об’єкта дослідження дозволяє сконцентрувати увагу саме на ньому і не переключатись на більш широке коло питань і проблем поза межами об’єкта.

Предмет дослідження – це соціально-економічні закономірності функціонування та розвитку об’єкта, різноманітні його якості, властивості тощо.

Наприклад, у темі «Фінансова політика як складова економічної політики держави»:

об’єкт дослідження (те, на вивчення чого воно спрямоване) – це фінансова політика; предмет дослідження (які конкретно позиції підлягають вивченню в

межах об’єкта) – це заходи, які виробляє уряд щодо фінансової політики як складової економічної політики держави.

Мета курсової роботи як наукового дослідження може полягати у визначенні напрямів подальшого розвитку чи шляхів вдосконалення об’єкта дослідження, його впливу на соціально-економічний розвиток тощо.

Для того, щоб досягти визначену мету, потрібно вирішити низку дослідницьких завдань. Завдання встановлюють, які саме питання потрібно розкрити у відповідному розділі.

Ключові завдання дослідження наступні:

визначити сутність об’єкта дослідження, у тому числі розкрити підходи різних авторів та наукових шкіл;

охарактеризувати функції досліджуваного об’єкта; розглянути класифікації, розкрити основи організації управління об’єктом

дослідження; провести аналіз показників складу і структури;

виявити тенденції розвитку об’єкта дослідження; встановити причини виявлених тенденцій, явищ, процесів; дати якісну оцінку виявлених тенденцій, явищ, процесів;

охарактеризувати ключові сучасні проблеми, пов’язані з розвитком і функціонуванням об’єкта дослідження;

обґрунтувати шляхи вирішення виявлених проблем; розкрити можливі напрями подальшого розвитку об’єкта дослідження.

До основних методів дослідження належать: абстрагування, аналіз, синтез, індукція, дедукція, спостереження, узагальнення, порівняння, моделювання, формалізація, статистичні методи.

Перший розділ має розкривати основні теоретичні положення теми курсової роботи. Особлива увага тут приділяється новітнім теоретичним розробкам, аналізу різних точок зору фінансистів з того чи іншого питання, аргументації своєї точки зору.

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

9

У першому розділі потрібно вирішити наступні основні завдання:

визначити сутність об’єкта дослідження, у тому числі розкрити підходи різних авторів та наукових шкіл,

охарактеризувати функції досліджуваного об’єкта, розглянути класифікації,

розкрити основи організації управління об’єктом дослідження (принципи організації, інструменти впливу, державні органи та інші управлінські структури, їх основні функції щодо об’єкта дослідження).

Викладаючи текст, студент має проявити вміння систематизувати першоджерела, проводити порівняння, узагальнення, лаконічно та логічно викладати результати своїх досліджень, продемонструвати фінансову грамотність (володіння термінологією, правильне її розуміння).

Другий розділ має містити розгляд сучасного стану розвитку процесів, що є об’єктом дослідження і змістовно розкриває тему курсової роботи.

У другому розділі потрібно вирішити наступні основні завдання: провести аналіз показників складу і структури; виявити тенденції розвитку об’єкта дослідження;

встановити причини виявлених тенденцій, явищ, процесів; дати якісну оцінку виявлених тенденцій, явищ, процесів.

Тенденції розвитку мають бути проаналізовані за допомогою розрахованих студентом показників динаміки.

Якісна оцінка тенденцій, явищ, процесів передбачає обґрунтування того, чи є вони позитивними (негативними), як вони можуть позначатися на сталому розвитку суспільства тощо.

Аналіз має охоплювати не менше 3-х останніх років і проводитися у розрізі усього досліджуваного періоду. Про низьку якість другого розділу свідчать такі факти:

аналіз не виходить за рамки простого порівняння показників одного року з іншим (що говорить про нездатність виявити тенденцію розвитку чи обґрунтувати факт відсутності чіткого її напряму); виклад матеріалу в стилі звіту (констатація фактів без встановлення причин та аргументованих якісних оцінок);

причини тих чи інших явищ або процесів є неконкретними, зводяться до «недосконалого законодавства» чи невідповідності «досвіду інших країн, світовому досвіду, міжнародним стандартам».

Зміст другого розділу має продемонструвати вміння студента опрацьовувати фактичні дані, систематизувати їх, узагальнювати, порівнювати, проводити їх аналіз, давати інтерпретацію, пояснення отриманих результатів,

оцінки, а також здатність виділяти з окремих випадків

типові ситуації,

закономірності, окреслювати напрями розвитку

 

Третій розділ включає розробку і обґрунтування

пропозицій і

рекомендацій по вдосконаленню і розвитку фінансово-економічних процесів, охоплених сферою теми курсової роботи.

У третьому розділі потрібно вирішити наступні основні завдання:

В.В.Даценко, С.В.Качула, Н.І.Шевченко

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]