Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
403.46 Кб
Скачать

Модуль 2 Облік господарських процесів

Змістовий модуль 1 Облік господарських процесів 1

Тема 6. Облік грошових коштів і розрахункових операцій

Мета: придбати знання з організації обліку грошових коштів і дебіторської заборгованості як важливіших об'єктів господарювання.

План вивчення теми

  1. Документальне оформлення руху грошових коштів.

  2. Касова дисципліна та санкції за її порушення.

  3. Види і оцінка дебіторської заборгованості.

  4. Розкриття інформації про дебіторську заборгованість у фінансовій звітності.

5. Оцінка зобов'язань.

  1. Облік довгострокових зобов'язань.

  2. Облік розрахунків з бюджетом за податками.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Для вивчення першого питання студенти повинні ознайомитись із основними положеннями нормативних документів, якими регулюється обіг грошових коштів в Україні.

Операції з грошовими коштами як і з іншими засобами підприємства оформлюються типовими первинними документами, які підлягають нумерації порядковими номерами спочатку і до кінця року та реєстрації у журналах реєстрації первинних документів. Касові операції здійснює касир, з яким підприємство складає договір про індивідуальну матеріальну відповідальність.

Надходження готівки в касу та вибуття її з каси оформлюються прибутковими (Ф № КО-1) та видатковими (Ф № КО-2) касовими ордерами, які виписуються в бухгалтерії, нумеруються порядковими номерами спочатку року, реєструються в журналах реєстрації (таблиця 2.1) прибуткових і видаткових касових ордерів (Ф № КО-3, № КО-3а) та передаються касиру до виконання.

В кінці місяця в бухгалтерії у накопичувальних відомостях підсумовують суми надходження і видатків готівки та визначають її залишок на перше число наступного місяця. Він повинен дорівнювати залишку готівки у касовій книзі.

Після закінчення календарного року касову книгу передають до архіву, де вона зберігається 36 місяців.

Таблиця 2.1

__ТОВ "Ефект__________" Типова форма № КО-3а

(підприємство, організація) Затверджена

наказом Мінстату України

від 15 лютого 1996 р. № 51

Ідентифікаційний код ЄДРПОУ Код за УКУД

24250900

Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів (за цією формою ведуть одну книгу для прибуткових і видаткових ордерів)

Прибутковий документ

Сума

Примітки

Видатковий документ

Сума

Примітки

дата

номер

дата

номер

1

2

3

4

5

6

7

8

12.01

1

200,00

з банку

12.01

1

200,00

в підзвіт

12.01

2

75,00

відшкодування збитків

12.01

2

120,00

в банк

-//-

-//-

-//-

-//-

Разом

На підприємствах, що здійснюють грошові операції в іноземній валюті, операції в регістрах обліку ведуться в такому ж порядку, як в національній валюті. В касі підприємства для обліку наявності і руху готівки в іноземній валюті ведеться окрема касова книга.

Дані зі звіту касира заносяться в бухгалтерські регістри у грошовій одиниці України. Одночасно ці ж записи відображаються в обліку в грошовій одиниці, в якій фактично здійснювалась операція.

Ці вартісні показники заносяться в облікові регістри у вигляді дробу: в чисельнику іноземна валюта, в знаменнику - її еквівалент в грошовій одиниці України. Для визначення еквівалента використовується офіційний курс гривні до іноземної валюти встановлений НБУ на дату здійснення даної операції.

Для вивчення другого питаннястуденти повинні ознайомитись із основними положеннями Указу Президента № 436, в якому наведено вимоги до дотримання касової дисципліни, а також Положення з ведення касових операцій № 637.

Касова дисципліна. Касир повинен слідкувати за тим, щоб у касі на кінець кожного робочого дня залишалось готівки не більше, ніж встановлено ліміт каси.

Ліміт каси – це розмір готівки, встановлений підприємством, яка може залишатись у касі підприємства на кінець кожного

робочого дня. Ліміт залишку встановлюється спочатку року на весь календарний рік з врахуванням наступних умов:

  1. режиму та специфіки роботи підприємства;

  1. його віддаленості від установи банку;

  1. розміру касових оборотів;

  2. встановлених строків надходження виручки і здачі її у банк;

  3. графіку заїзду інкасаторів тощо.

За порушення цих вимог передбачені штрафні санкції.

Операції з безготівковими грошовими коштами здійснюються також на підставі складених первинних документів. основні з них: платіжні доручення, платіжні вимоги, виписки банку тощо.

Оволодіння знаннями з обліку дебіторськоїзаборгованості слід починати з Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 "Дебіторська заборгованість". В цьому нормативному документі розкриваються поняття видів дебіторської заборгованості та визначення її оцінки. Слід розуміти поняття "поточна", "довгострокова", "сумнівна", "прострочена" тощо дебіторська заборгованість.

Особливу увагу слід приділити порядку формування резерву сумнівних боргів, виявити його сутність та відображення в обліку.

Вивчення четвертого питання вимагає знань з попередніх до даної теми питань. У балансі поточна дебіторська заборгованість відображається за найменшою з двох оцінок:

  • первісною вартістю ( за якою вона відображена в обліку);

  • чистою вартістю реалізації (визначається як різниця між первісною вартістю і резервом сумнівних боргів).

У примітках до фінансової звітності також наводиться інформація щодо дебіторської заборгованості за змістом наведеним у п. 13 - 13.6 П(с)БУ 10.