Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички / Аналіз діяльності бюджетних установ Ден. 2010.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України Дніпропетровська державна фінансова академія Аналіз діяльності бюджетних установ

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2010

Індекс ББК 65.261.3-28

Д 79

Дубовська О.В.

Аналіз діяльності бюджетних установ: Навчально-методичний посібник для студентів V курсу денної форми навчання, які навчаються за напрямом підготовки 0501 «Економіка і підприємництво» за спеціальністю 7.050104 «Фінанси» – Дніпропетровськ, Дніпропетровська державна фінансова академія, 2010. – 118 с.

Навчально-методичний посібник розроблений відповідно до навчального плану і програми навчальної дисципліни «Аналіз діяльності бюджетних установ», затвердженої ректором академії у 2010 р.

Навчально-методичний посібник містить програму дисципліни, методичні рекомендації до виконання практичних та семінарських занять, самостійної роботи, індивідуальних навчально-дослідних завдань, список рекомендованої літератури.

Автор:

О.В.Дубовська – старший викладач кафедри бюджету та казначейської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

С.М.Панасейко – к.е.н., доцент кафедри обліку та аудиту Дніпропетровського національного

університету

Т.О.Дулік – к.е.н., доцент кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний

за випуск:

Л.В.Лисяк – д.е.н., професор, завідувач кафедри бюджету та казначейської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

Вченою радою фінансового факультету

Протокол № 2 від 13.09.2010р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри бюджету та казначейської справи

Протокол № 2 від 13.09.2010р.

ЗМІСТ

стор.

Передмова

4

Програма навчальної дисципліни

6

Розподіл балів, що присвоюються студентам

12

Методичні рекомендації до самостійної роботи

13

Методичні рекомендації до семінарських занять

60

Методичні рекомендації до практичних занять

72

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

95

Підсумковий контроль

101

Список рекомендованої літератури

108

Передмова

Практика організації суспільного виробництва та управління ним доводить, що економічний аналіз охоплює результати дії всіх функцій управління (організації, планування, координації, обліку, аудиту) і базується на фактах їх прояву, переробляє інфор­мацію про стан діяльності установ і підпорядковує їх єдиній ме­ті — відпрацюванню рішень з досягнення більш високого рівня розвитку. Здійснення функцій управління неможливе без еконо­мічного аналізу. Він дає можливість до­слідити всі функції управління і в кінцевому рахунку сприяє вдо­сконаленню і підвищенню рівня управління.

Саме на вирішення цих завдань і спрямована розробка навчально-методичного посібника з дисципліни “Аналіз діяльності бюджетних установ”. Отже, метою видання навчально-методичного посібника є надання знань з теорії, методології та практики аналізу діяльності закладів соціально-культурної сфери, які необхідні фахівцю для ефективного управління діяльністю як організації в цілому, так і окремими її підрозділами.

Навчально-методичний посібник розроблено за кредитно-модульною системою організації навчання, відповідно до навчального плану підготовки спеціалістів з напряму 0501 – „Економіка і підприємництво” за спеціальністю 7.050104 “Фінанси”, відповідає змісту програми навчальної дисципліни “ Аналіз діяльності бюджетних установ ” та розкривається в темах: зміст і завдання аналізу використання кошторисів бюджетних установ; організація і техніка аналізу діяльності бюджетних установ; аналіз виробничих показників бюджетних установ; аналіз виконання кошторисів бюджетних установ; аналіз балансу бюджетної установи.

Отже, у навчально – методичному посібнику відображено основи економічного аналізу та визначено його роль у діяльності бюджетних установ; представлено методи та прийоми здійснення фінансового аналізу бюджетних установ; приділено велику увагу вивченню та аналізу доходів і видатків бюджетних установ, функціональної діяльності бюджетних установ, показникам що характеризують цю діяльність, аналізу балансу виконання кошторису витрат.

Структурними складовими навчально-методичного посібника є: програма навчальної дисципліни, розподіл балів, що присвоюються студентам, методичні рекомендації до самостійної роботи, методичні рекомендації до семінарських занять, методичні рекомендації до практичних занять, методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань, підсумковий контроль знань та вмінь студентів. Така структура навчально-методичного посібника обумовлена формами організації навчального процесу, обов’язковими елементами якого є, окрім лекційних, семінарських занять та практичних занять, самостійна та індивідуальна робота студентів з додатковими літературними джерелами. З цією метою у посібнику наводиться список рекомендованої літератури, питання та тести для самоконтролю знань та вмінь студентів.