Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички / Фінансова санація та банкрутство підприємств Ден. ФК спец. 2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна фінансова академія

Фінансовий факультет

Кафедра фінансів ПІДПРИЄМСТВ та БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

Фінансова санація

та банкрутство підприємств

Навчально-методичний посібник

для студентів денної форми навчання, які навчаються

за галуззю знань 0305 «Економіка і підприємництво»

за спеціальністю 7.03050801 «Фінанси і кредит»

Дніпропетровськ – 2011

ББК 65.291.931

Олійник В. М.

0 54 Фінансова санація та банкрутство підприємств: Навчально-методичний посібник. Дніпропетровськ, Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011. – 113 с.

Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання з дисципліни “Фінансова санація та банкрутство підприємств” розроблено відповідно до програми навчальної дисципліни, затвердженої ректором академії у 2011 році.

Мета даної роботи – надання допомоги студентам денної форми навчання у вивчені дисципліни. Навчально-методичний посібник містить: програму дисципліни, методичні рекомендації по виконанню самостійної роботи, індивідуальних завдань, підсумкового контролю, рекомендовану літературу.

Автори-укладачі:

В. М. Олійник

– старший викладач кафедри фінансів Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Л.Ю. Мельник

– д. е. н., професор кафедри економічної теорії та економіки сільського господарства ДДАУ

Т.Н..Корнієнко

– к. е. н., доцент кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний

за випуск:

В.Є. Власюк

– д.е.н., доцент, в.о.завідувача кафедри фінансів Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто і схвалено

вченою радою фінансового факультету

Протокол № 2 від 03.10.2011 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № 2 від 12.09.2011 р.

ЗМІСТ

Передмова

4

1.

Програма навчальної дисципліни

5

2.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

10

3.

Методичні рекомендації до семінарських занять

35

4.

Методичні рекомендації до практичних занять

46

5.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

85

6.

Підсумковий контроль

86

7.

Список рекомендованої літератури

106

Передмова

Перехід до ринкової економіки в Україні призвів до зниження платоспроможності, ліквідності підприємств різних галузей народного господарства. Виникла необхідність проведення діагностики фінансового стану підприємств та здійснення їх санації чи ліквідації. Посилились роль і значення дисципліни «Фінансова санація та банкрутство підприємств» у підготовці фахівців, що визначається теоретико-прикладним характером цієї дисципліни. У теоретичному плані вона має поглибити фундаментальні знання щодо економіко-правових аспектів банкрутства та санації, механізму фінансової санації, а у прикладному плані – закласти базові знання з діагностики фінансового стану підприємств, попередження, реагування та прогнозування банкрутства, розробки санаційної концепції.

Метою видання навчально-методичного посібника з дисципліни «Фінансова санація та банкрутство підприємств» є надання знань з основ фінансової санації, механізму оцінки санаційної спроможності, складання плану фінансової санації, правил фінансування фінансової санації та реорганізації, реструктуризації підприємств, економіко-правових аспектів банкрутства та ліквідації неплатоспроможних підприємств різних форм власності та видів діяльності.

Навчально-методичний посібник розроблено за кредитно-модульною системою організації навчання, відповідно до навчального плану підготовки спеціалістів за галуззю знань 0305 – «Економіка та підприємництво» за спеціальністю 7.03050801 «Фінанси і кредит».

Структурними складовими навчально-методичного посібника є: програма навчальної дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань, підсумковий контроль знань студентів.

Така структура навчально-методичного посібника обумовлена формами організації навчального процесу. Окрім лекційних, семінарських, практичних занять, виділена самостійна та індивідуальна робота студентів з додатковими літературними джерелами. З цією метою у навчально-методичному посібнику наводиться список рекомендованої літератури, тестові завдання та питання для самоконтролю знань та вмінь студентів.

Після вивчення дисципліни студенти повинні оволодіти певними компетенціями, які необхідні висококваліфікованому фахівцю, а саме: