Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Аналіз діяльності бюджетних установ Збірник виробничих ситуацій 2012.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Дніпропетровська державна фінансова академія аналіз діяльності бюджетних установ

Збірник виробничих ситуацій та ситуаційних вправ

Дніпропетровськ – 2012

Д 79

Дубовська О.В.,Хмельницька В.Б.

Аналіз діяльності бюджетних установ: Збірник виробничих ситуацій та ситуаційних вправ для студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст за галуззю знань – 0305 “Економіка та підприємництво” за спеціальністю 7.03050801 “Фінанси і кредит” – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – 55 с.

Збірник виробничих ситуацій та ситуаційних вправ з навчальної дисципліни “Аналіз діяльності бюджетних установ” розроблений відповідно до навчального плану і програми навчальної дисципліни та призначений для студентів денної форми навчання.

Метою видання є формування у студентів необхідних професійних знань, умінь та навичок шляхом розробки та впровадження у навчальний процес виробничих ситуацій з окремих тем дисципліни “Аналіз діяльності бюджетних установ ”, як інноваційного методу навчання.

Видання містить передмову, методичні рекомендації, виробничі ситуації з тем курсу: аналіз виробничих показників бюджетних установ, аналіз виконання кошторисів бюджетних установ, аналіз балансу бюджетної установи, список рекомендованої літератури.

Індекс ББК 65.261.3-28

ЗМІСТ

Передмова

4

1. Виробничі ситуації та методичні рекомендації

7

2. Список рекомендованої літератури

47

Передмова

Вивчення навчальної дисципліни «Аналіз діяльності бюджетних установ» є важливою складовою підготовки висококваліфікованих спеціалістів. Структуру і коло питань дисципліни зумовила її професійна спрямованість. Програмою дисципліни враховані сучасні тенденції аналізу діяльності бюджетних установ, які ґрунтуються на нормативно-правових актах, що регламентують цей процес. Викладання дисципліни спрямовано на розвиток у студентів здатності самостійно мислити та приймати рішення у стандартних та нестандартних ситуаціях.

З метою адаптації навчального процесу до реальної професійної діяльності є розробка та впровадження нових форм і методів активного навчання та навчально-методичного матеріалу, які сприяли б цілеспрямованому розвитку здібностей та навиків у студентів щодо засвоєння знань і вмінь, допомагали формувати фахові компетенції та особистість у цілому. Тобто це означає, що виробничі ситуації, як метод активного навчання, допомагають у теоретичному та практичному аспекті навчання.

Ситуаційний метод навчання дає можливість «відчути» ту чи іншу наведену ситуацію, вивчити її в дії. Застосування виробничих ситуацій в навчальному процесі дасть можливість активізувати процес навчання з підготовки спеціалістів за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальністю 7.03050801 «Фінанси і кредит», а також зв’язати його з майбутньою фаховою діяльністю.

Запровадження в навчальний процес виробничих ситуацій з дисципліни «Аналіз діяльності бюджетних установ» дає можливість моделювати, проектувати різноманітні засоби дієвого аналізу в умовах запропонованих моделей, що є на сьогодні одним із оновлених методів навчання,який забезпечує максимальне наближення до реальної і практичної діяльності майбутніх спеціалістів шляхом розгляду конкретних виробничих ситуацій. Студенти при вирішені виробничих ситуацій можуть не тільки поглибити знання та приймати правильне управлінське рішення, а й експериментувати, що також дає можливість моделювання ситуацій за реальною діяльністю майбутнього спеціаліста.

Навички вирішення виробничих ситуацій, конфліктних ситуацій, які виникають у реальному житті допомагають студентам правильно їх оцінювати.

Запровадження виробничих ситуацій у навчальний процес збільшують його результативність за рахунок глибини і швидкості засвоєння інформації, дозволяють за значно коротший термін опанувати методи прийняття управлінських рішень

Основними цілями запровадження в навчальний процес виробничих ситуацій є:

  • навчити вирішувати конкретну виробничу ситуацію;

  • навчити аналізу правильності прийняття управлінських рішень;

  • підвищити рівень підготовки студентів за спеціальністю;

  • навчити приймати управлінське рішення в екстремальних ситуаціях та умовах.

Основними завданнями впровадження ситуаційного методу вивчення навчальної дисципліни «Аналіз діяльності бюджетних установ» є:

  • вивчення теоретичних основ аналізу виконання кошторисів бюджетних установ і організацій;

  • вивчення порядку і методів визначення виробничих показників бюджетних установ;

  • придбання практичних навичок, пов'язаних з оволодінням прийомами і методами проведення аналізу виконання кошторисів бюджетних установ і організацій з метою забезпечення правильного і ефективного використання бюджетних коштів;

  • придбання практичних навичок, пов'язаних з оволодінням прийомами і методами проведення аналізу балансів та інших форм звітності бюджетних установ і організацій з метою прийняття ефективних управлінських рішень;

  • вивчення інструктивних та законодавчих матеріалів, що стосуються аналізу діяльності установ соціально-культурної сфери;

  • закріплення та систематизація теоретичних знань для набуття необхідних практичних навичок з питань аналізу діяльності установ соціально-культурної сфери.

Метою підготовки та видання збірника виробничих ситуацій та ситуаційних завдань є формування у студентів системи необхідних знань, умінь та навичок з аналізу діяльності бюджетних установ за допомогою розробки та впровадження, як інноваційного методу, в навчальний процес виробничих ситуацій з окремих тем дисципліни «Аналіз діяльності бюджетних установ».