Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Міжнародні фінанси Ден. Спец. 2013.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
752.64 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО освіти і науки УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія міжнародні фінанси

Навчально-методичний посібник

для студентів денної форми навчання, які навчаються

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за спеціальностями 7.03050801, 8.03050801 «Фінанси і кредит»

Дніпропетровськ – 2013

УДК 336.64

Д 21

Міжнародні фінанси: Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальністю 7.03050801, 8.03050801 «Фінанси і кредит». – Дніпропетровська державна фінансова академія, 2013. – 144 с.

Навчально-методичний посібник розроблений відповідно до навчального плану і програми навчальної дисципліни «Міжнародні фінанси».

Навчально-методичний посібник містить програму дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, методичні рекомендації до семінарських занять, перелік індивідуальних занять, перелік питань до ПМК, систему бальної оцінки, список рекомендованої літератури.

Автори:

В.В. Даценко –

кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів та державного управління Дніпропетровської державноїфінансової академії

Рецензенти:

Л.М. Котлова –

кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара

В.О. Гордієнко –

кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів та державного управління Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

В.Є.Власюк –

професор, завідувач кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

науково-методичною комісією

фінансового факультету

Протокол № 2 від 14.06.2013 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

фінансів підприємства та банківської справи

протокол № 11 від 10.06.2013 р.

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………..

4

1. Програма навчальної дисципліни..............................

6

2. Розподіл балів, що присвоюються студентам………

16

3. Методичні рекомендації до самостійної роботи……

17

4. Методичні рекомендації до семінарських занять….

98

5. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань………………………………….

128

6. Підсумковий контроль……………………………….

130

7. Список рекомендованої літератури………………….

147

ВСТУП

Навчально-методичний посібник розглядає теоретичні основи міжнародних фінансів, структуру світових фінансових ринків, міжнародні розрахунки, платіжний баланс, фінанси транснаціональних корпорацій.

Навчально-методичний посібник “Міжнародні фінанси” підготовлений згідно з вимогами по кредитно-модульній системі навчання для студентів, що навчаються з напряму 0501 «Економіка та підприємництво» за спеціальністю 7.050104, 8.050104 «Фінанси».

В процесі вивчення дисципліни забезпечується формування у студентів різностороннього аналітичного мислення в області міжнародних фінансів, придбання навичок аналізу діяльності транснаціональних корпорацій.

Вивчення дисципліни «Міжнародні фінанси» ґрунтується на фундаментальній підготовці студентів з таких дисциплін фахового спрямування, як «Фінанси», «Гроші та кредит», «Фінанси підприємств».

У результаті вивчення дисципліни студенти отримають базову підготовку з питань організації міжнародних фінансів та зможуть навчитися приймати кваліфіковані фінансові рішення у сфері фінансування, управління фінансами транснаціональних корпорацій, організації світових фінансових ринків.

Для досягнення зазначених вище цілей і завдань велике значення має самостійна творча робота студента. Пропонований навчально-методичний посібник вирішує проблему забезпечення самостійного вивчення дисципліни «Міжнародні фінанси» навчально-методичними матеріалами, які розроблені з урахуванням найновіших надбань світової науки і практики у відповідній сфері. Зокрема, посібник містить методичні вказівки до вивчення кожної теми, плани семінарських занять, рекомендації до виконання індивідуальних завдань, перелік програмних питань для самостійного вивчення; тематику рефератів до кожної теми та рекомендовану літературу.

Контрольні заходи включають підсумковий (семестровий контроль) та перелік питань до ПМК (дз).