Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Фінансова санація та банкрутство підприємств Опорний конспект лекцій денне 2011.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ФІНАНСОВА САНАЦІЯ ТА БАНКРУТСТВО ПІДПРИЄМСТВ

Опорний конспект лекцій

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФІНАНСОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ ПІДПРИЄМСТВ ТА БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

ФІНАНСОВА САНАЦІЯ ТА БАНКРУТСТВО ПІДПРИЄМСТВ

Опорний конспект лекцій

для студентів денної форми навчання,, які навчаються

за галуззю знань 0305 „Економіка та підприємництво”

за спеціальністю 7.03050801 „Фінанси і кредит”

Дніпропетровськ – 2011

АНОТАЦІЯ

Банкрутство як елемент ринкових відносин стало реальністю сучасної ринкової економіки. В останні роки в Україні спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості фінансово нестійких та збиткових підприємств. Як наслідок - збільшується кількість банкрутств підприємницьких структур. Неодмінною умовою оздоровлення вітчизняної фінансової системи є санація суб'єктів го­сподарської діяльності. Виведення одних вітчизняних підприємств з фі­нансової кризи та ефективне застосування ліквідацій­них процедур до інших ускладнюється дефіцитом теоретико-методичного забезпечення процесів санації (ліквідації) та відсутністю кваліфікованих фахівців у сфері управління санацією.

На вимогу часу в багатьох вищих навчальних за­кладах України, які готують фахівців зі спеціальності «Фінанси» запровадже­но навчальну дисципліну «Фінансова санація та банкрутство підприємств», що вивчає фінан­сові відносини, які виникають у ході санації, реорга­нізації, банкрутства та ліквідації суб'єктів господарю­вання.

Пропонований курс лекцій відповідає програмі дисципліни «Фінансова санація та банкрут­ство підприємств». Він вирішує проблему забезпечен­ня цієї дисципліни навчально-методичними матеріа­лами, комплексно висвітлюючи ме­ханізми фінансової санації підприємств. Для контро­лю та самоконтролю засвоєння навчального матеріалу до кожного розділу подаються тестові завдання. Матеріал подано з урахуванням найновіших надбань світової науки і практики у відповідній сфері, законодавчих і нормативних документів, що регулюють фінансову санацію та банкрутство суб'єктів господа­рювання, Більшість методів, інструментів та прийомів, охарактеризованих у курсі лекцій, адаптовані до вітчизняних умов господарювання.

ВСТУП

Дисципліна «Фінансова санація та банкрут­ство підприємств» є невід’ємною частиною підготовки спеціалістів зі спеціальності 7.050104 “Фінанси”. Система підготовки фахівців фінансистів освітньо-кваліфікаційного рівня - спеціаліст повинна забезпечувати оволодіння теорією, методологією і методикою проведення фінансової санації та ліквідації підприємств. Дисципліна “Фінансова санація та банкрутство підприємств” є практичним продовженням цілого ряду теоретичних і методологічних спеціальних фінансових навчальних курсів. Таких як “Політична економія”, “Мікроекономіка”,“Економіка підприємств”, “Фінанси”, “Фінанси підприємств”, “Фінансова діяльність суб’єктів господарювання”, “Аудит”, “Фінансовий аналіз”, “Фінансове планування”. Вона вивчає форми прояву економічних законів у сфері фінансового оздоровлення підприємств.

Предметом навчальної дисципліни є вивчення фінансово-економічних відносин, що виникають у процесі фінансової санації, реорганізації, банкрутства та ліквідації суб’єктів господарювання.

Мета: формування системи знань з теорії, методології та практичного здійснення управління фінансовою санацією, реструктуризацією суб’єкта господарювання, фінансового забезпечення ліквідаційних процедур.

Завдання: вивчення сутності, методів, правил і механізмів фінансової санації, банкрутства та ліквідації підприємств, а також форм і методів державної фінансової підтримки санації суб’єктів господарювання; набуття навичок проведення досудової санації та опанування комплексу питань, пов’язаних із санацією підприємства в судовому порядку, проведення санаційної реструктуризації суб’єктів господарювання.

Елементами контролю за закріпленням та засвоєнням дисципліни “Фінансова санація та банкрутство підприємств” студентами денної та заочної форм навчання є усне опитування та виконання письмових контрольних робіт на практичних заняттях. Підсумковий контроль у формі іспиту.