Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
451.71 Кб
Скачать

ТЕМА 7. ЗВІТНІСТЬ ПРО ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ

7.1.Організація, види та форми бюджетної звітності.

7.2.Звітність розпорядників коштів.

7.3.Звітність про виконання бюджетів.

7.1. Організація, види та форми бюджетної звітності

Заключним етапом бухгалтерського узагальнення інформації є фінансова звітність.

Структура, періодичність та терміни подання звітності про виконання місцевих бюджетів визначаються Державним казначейством України відповідно до вимог, установлених для подання звітності про виконання Державного бюджету України в статтях 58-61 Кодексу (пункт 1 статті 80).

Фінансова (бухгалтерська) звітність – це система взаємопов'язаних уза-

гальнювальних показників, що відображають фінансовий стан бюджету та результати його виконання за звітний період.

Фінансова звітність про виконання бюджетів складається з сукупності впорядкованих взаємопов’язаних показників, які характеризують умови і результати виконання бюджету, ґрунтуються на інформації поточного бухгалтерського обліку, що зумовлює її достовірність.

Фінансова звітність поділяється:

за своїм призначенням на:

зовнішню;

внутрішню;

за обсягом показників на:

первинну;

зведену;

за терміном складання і подання на:

періодичну;

річну.

-Внутрішня звітність необхідна для планування, оцінки та контролю за щоденними операціями органів фінансової системи.

-Зовнішня фінансова звітність складається з метою оцінки минулих та майбутніх результатів виконання Державного та місцевих бюджетів.

-Первинна звітність складається на основі даних бухгалтерського обліку органів Державного казначейства.

-Зведену (консолідовану) фінансову звітність готують органи Державного казначейства на підставі звітності підвідомчих органів.

-Періодична звітність про виконання бюджету – це місячна та квартальна звітність.

-Підставою для річної звітності є дані облікових реєстрів та зведених звітів, і вона є логічним завершенням періодичної звітності.

212

Звіти про виконання бюджетів та інші фінансові звіти складають територіальні органи Державного казначейства України за правилами та формами, встановленими Державним казначейством за погодженням з Міністерством фінансів України та Рахунковою палатою. Зведені показники звітів про виконання бюджетів одночасно передаються територіальними органами Державного казначейства України відповідно Міністерству фінансів України, фінансовим органам місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів відповідних рад.

Основними формами фінансової звітності є: баланс, звіт про виконання бюджету, звіт про рух грошових коштів і примітки до звітів (додатки залежно від потреб користувачів звітів).

Потреби окремих користувачів (Державного казначейства України, Міністерства фінансів України, податкових органів, органів статистики) можуть бути задоволені шляхом установлення інших (спеціальних) звітів, які базуються на даних бухгалтерського обліку органів Державного казначейства.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Місячна і квартальна звітність є проміжною і складається наростаючим підсумком від початку звітного року.

Фінансова звітність складається на основі даних бухгалтерського обліку.

З огляду на принципи безперервності, передбачливості, превалювання суті над формою та інші принципи міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, фінансова звітність має бути суттєвою та своєчасною для користувачів. Інформація, що наведена у фінансових звітах та примітках до них, повинна бути зрозумілою, доречною, достовірною і порівнянною. Вона повинна сприяти прийняттю правильних економічних рішень шляхом оцінювання минулих, теперішніх та майбутніх подій,з метою підтвердження чи коригування їх оцінок, зроблених раніше. Крім того, вона має надавати можливість зіставляння фінансових звітів за різні періоди, а також порівнювання звітності різних органів Державного казначейства.

Форми фінансової звітності та інструкції щодо заповнення цих форм, періодичність, способи й порядок їх надання затверджуються Державним казначейством України з урахуванням вимог Міністерства фінансів України відповідно до особливостей процесу виконання бюджету у поточному бюджетному році.

Зміни даних фінансової звітності внаслідок допущених помилок, що належать як до поточного, так і до минулого року (після затвердження цієї звітності), проводяться у тому звітному періоді, в якому були виявлені помилки.

Складанню річного звіту про виконання бюджетів має передувати обов'язкова інвентаризація активів, зобов'язань, включаючи й облік на позабалансових рахунках, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан та оцінка.

Відповідальність за організацію інвентаризації покладається на керівника. Контроль за проведенням інвентаризації покладається на внутрішній аудит.

Об'єкти і строки проведення інвентаризації визначаються керівником органу Державного казначейства, крім тих випадків, коли проведення інвентаризації

213

є обов'язковим, а також не раніше 1 жовтня звітного року перед складанням річної бухгалтерської звітності.

Для проведення інвентаризаційної роботи згідно з розпорядчим документом керівника Державного казначейства створюються інвентаризаційні комісії.

За результатами інвентаризації органів Державного казначейства вживають заходів щодо врегулювання виявлених розбіжностей.

Убухгалтерському обліку відображення інвентаризаційних різниць здійснюється після затвердження керівником Державного казначейства пропозицій інвентаризаційної комісії в тому місяці, в якому вона була закінчена, але не пізніше звіту за грудень.

Для складання достовірної звітності органам Державного казначейства надається право щомісячно (при потребі) проводити коригуючі проведення. У період складання річного бухгалтерського звіту з метою включення всіх операцій у фінансову звітність та виправлення помилкових записів минулого року можуть проводитися коригуючі проведення.

Особливості оформлення документів, перелік рахунків, порядок та строки проведення коригуючих проведень установлюється Державним казначейством України.

Правила складання консолідованої (зведеної) фінансової звітності органами Державного казначейства визначається окремими інструкціями, в яких передбачається:

– мета консолідації;

– процедурні питання консолідації;

– відповідальність за достовірність консолідованої фінансової звітності;

– правила подання органами Державного казначейства звітів для подальшої консолідації.

Консолідовані (зведені) фінансові звіти складаються шляхом послідовного об'єднання відповідних статей фінансових звітів органів Державного казначейства.

Упроцесі консолідації (зведення) виключаються рахунки, за якими відображаються внутрішні розрахунки між органами Державного казначейства.

Органи Державного казначейства подають фінансову звітність зовнішнім користувачам у межах чинного законодавства.

Фінансова звітність про виконання бюджетів підписується керівником і головним бухгалтером органу Державного казначейства, розглядається і затверджується у порядку, встановленому документами, що регламентують бюджетний процес.

Керівництво Державного казначейства несе відповідальність за перекручування фінансової звітності, порушення строків її подання та оприлюднення.

Відповідальність за фінансову звітність органів Державного казначейства, що ліквідуються (реорганізуються), включаючи облік операцій по виконанню бюджетів, проведених у період ліквідації органу казначейства, оцінку активів і зобов'язань бюджетів та складання ліквідаційного балансу, покладається на ліквідаційну комісію.

214

Звітність органу Державного казначейства, що ліквідується (реорганізується), надається Державному казначейству України за окремою схемою.

Контроль за достовірністю звітності має поєднувати в собі логічний та арифметичний контролі, а також звіряння з іншими формами звітності.

Контроль за дотриманням правил відображення операцій органами Державного казначейства у бухгалтерському обліку та звітності здійснюється Державним казначейством України, державними контролюючими органами.

Управлінська звітність – це звітність про стан та результати діяльності органів Державного казначейства, яка використовується керівництвом Державного казначейства України для планування, контролю та прийняття відповідних управлінських і економічних рішень. Метою управлінської звітності є надання можливості оперативно керувати бюджетними ресурсами та оцінювати ризики.

7.2. Звітність розпорядників коштів

Відповідно до Бюджетного кодексу України, законів України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про Державний бюджет України», інших нормативно-правових актів розпорядники бюджетних коштів складають звітність про виконання кошторисів.

Бухгалтерська звітність бюджетних установ є системою узагальнених і взаємозв’язаних показників, що характеризують результати роботи та особливості діяльності установ за певний період.

Процес складання бухгалтерської звітності базується на комплексі певних принципів. Головним принципом бухгалтерської звітності є достовірність відображених показників. Це можливо за умов:

дотримання упродовж звітного року єдиної методики відображення окремих господарських операцій та оцінки майна;

повноти відображення в обліку всіх господарських операцій за відповідний період;

своєчасності і повноти проведення та правильності відображення результатів інвентаризації;

правильності віднесення доходів і видатків щодо звітного періоду (відповідності).

До інших принципів бухгалтерської звітності бюджетних установ належить: обов’язкове та своєчасне її надання до відповідних організацій, єдність форм і методики складання звітності для всіх бюджетних установ; простота, доступність, ясність, раціональність, доречність, зіставність.

Звітність бюджетних установ досить різноманітна і глибоко деталізована. На підставі звітності контролюється виконання бюджетів за видатками, перевіряється доцільність витрачання бюджетних коштів відповідно до кошторисних призначень, аналізується повнота і доцільність використання майна, своєчасність і повнота платежів, стан розрахунків і т. ін.

Бухгалтерська звітність бюджетних установ складається на підставі даних облікових реєстрів, які використовуються під час обліку виконання кошторису.

215

Установи, які фінансуються з Державного та місцевих бюджетів, складають місячні, квартальні й річні звіти (до квартальних і річних звітів додаються бухгалтерські баланси).

Бюджетні установи щомісячно і щоквартально складають фінансові звіти про виконання кошторисів і подають їх вищим організаціям та органам Державного казначейства у терміни, передбачені нормативними документами.

Склад місячної фінансової звітності бюджетних установ регламентовано «Інструкцією про порядок складання місячної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти державного та/або місцевих бюджетів», затвердженою наказом Державного казначейства України від 31.01.2003 № 17.

Установи та організації, які отримують кошти державного бюджету, місячний звіт про виконання кошторисів подають у такому обсязі за формами:

2мд «Звіт про виконання загального фонду кошторису установи»;

2-валюта «Звіт про використання коштів загального фонду бюджету з міжнародної діяльності України»;

4-1мд «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами»;

4-2мд «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ»;

4-3мд «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду»;

4-3мд.1 «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)»;

7мд «Звіт про заборгованість бюджетних установ»;

7мд.1 «Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами»;

8мд «Звіт про фінансові зобов’язання бюджетних установ»;

Установи та організації, які отримують кошти місцевих бюджетів, місячний звіт про виконання кошторисів подають у такому обсязі за формами:

2мм «Звіт про виконання загального фонду кошторису установи»;

4-1мм «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами»;

4-2мм «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ»;

4-3мм «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду»;

4-3мм.1 «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)»;

7мм «Звіт про заборгованість бюджетних установ»;

7мм.1 «Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами»;

8мм «Звіт про фінансові зобов’язання бюджетних установ».

Бюджетні установи, які отримують кошти державного бюджету, квартальні фінансові звіти про виконання кошторисів складають за такими формами:

№ 1 «Баланс»;

216

2кд «Звіт про виконання загального фонду кошторису установи»;

2-валюта «Звіт про використання коштів загального фонду бюджету з міжнародної діяльності України»;

4-1кд «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами»;

4-2кд «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ»;

4-3кд «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду»;

4-3кд.1 «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)»;

7кд «Звіт про заборгованість бюджетних установ»;

7кд.1 «Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програ-

мами»;

8кд «Звіт про фінансові зобов’язання бюджетних установ»; пояснювальна записка до квартального звіту.

Бюджетні установи, які отримують кошти місцевих бюджетів, квартальні

звіти про виконання кошторисів подають у такому обсязі за формами:

1 «Баланс»;

2км «Звіт про виконання загального фонду кошторису установи»;

4-1км «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами»;

4-2км «Звіти про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ»;

4-3км «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду»;

4-3км.1 «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)»;

7км «Звіт про заборгованість бюджетних установ»;

7км.1 «Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами»;

8 км «Звіт про фінансові зобов’язання бюджетних установ»; пояснювальна записка до квартального звіту.

У такому самому обсязі складаються й зведені квартальні фінансові звіти

про виконання кошторисів головними розпорядниками бюджетних коштів та бюджетними установами, що мають підвідомчі установи.

Форми фінансової звітності та пояснювальні записки підписуються керівниками установ та організацій і головними бухгалтерами.

При казначейській формі виконання кошторисів фінансові звіти перевіряються на відповідність даних обліку в органі Державного казначейства України і візуються відповідним органом Державного казначейства України з поставленням підпису, печатки або штампу.

Органи Державного казначейства України та бюджетні установи відповідають за достовірність даних у формах фінансової звітності та їх відповідність даним органів Державного казначейства України.

217

Квартальні фінансові звіти подаються у повному обсязі:

установі вищого рівня;

органу Державного казначейства України – при отриманні коштів Державного бюджету України;

фінансовому органу – при утриманні за рахунок коштів місцевого бюджету;

органам Державного казначейства – при обслуговуванні коштів місцевих бюджетів;

Рахунковій палаті – центральними органами виконавчої влади та іншими головними розпорядниками бюджетних коштів.

При цьому всі примірники квартального фінансового звіту мають однакову юридичну силу.

Річна звітність розпорядників бюджетних коштів регламентується Порядком складання річних фінансових звітів установами та організаціями, які отримують кошти державного або місцевих бюджетів.

Звітним періодом для складання річної фінансової звітності є бюджетний період, який становить один календарний рік, що починається 1 січня і закінчується 31 грудня одного року, якщо не буде визначено інший період.

Звітним періодом установи, що ліквідується, є період від початку року до моменту ліквідації. Звітний період новоствореної установи може бути меншим за 12 місяців.

Бюджетні установи, в яких згідно з чинним законодавством України протягом звітного періоду була проведена реорганізація (змінено підпорядкування), фінансові звіти складають за весь звітний період та подають у повному обсязі за новим підпорядкуванням. Установи вищого рівня у зведених фінансових звітах ураховують звіти таких бюджетних установ у повному обсязі наростаючим підсумком від початку року.

Фінансові звіти розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів і зведені фінансові звіти головними розпорядниками бюджетних коштів складаються в гривнях, у тому числі й про операції, проведені в іноземній валюті.

Форми фінансової звітності, які складають бюджетні установи, що утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, за 2005 рік:

“Баланс” (№ 1); “Звіт про виконання загального фонду кошторису установи” (№ 2д, № 2м);

“Звіт про виконання загального фонду кошторису установи” (№2- валюта);

“Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами” (№ 4-1д, № 4-1м);

“Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ” (№ 4-2д, № 4-2м);

“Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду” (№ 4-3д, № 4-3м);

“Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)” (№ 4-3д.1, №4-3м.1);

218

“Звіт про надходження і використання коштів, отриманих на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів” (№ 4-4д);

“Звіт про рух необоротних активів” (№ 5); “Звіт про рух матеріалів і продуктів харчування” (№ 6);

“Звіт про заборгованість бюджетних установ” (№ 7д, № 7м); “Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами”

(№ 7д.1, № 7м.1); “Звіт про результати фінансової діяльності” (№ 9);

“Звіт про недостачі та крадіжки грошових коштів та матеріальних цінностей у бюджетних установах” (№ 15); пояснювальна записка до річного звіту, що включає текст та додатки.

Головні розпорядники бюджетних коштів та бюджетні установи, які мають підвідомчі установи, зведені річні фінансові звіти про виконання кошторисів складають у такому самому обсязі.

Одержувачі бюджетних коштів (підприємства і госпрозрахункові організації, громадські та інші організації, що не мають статусу бюджетної установи, які одержують безпосередньо через розпорядників кошти з бюджету як фінансову підтримку або уповноважені органами державної влади на виконання програм та надання послуг) (далі – одержувачі) складають та подають до органів Державного казначейства України річну фінансову звітність про використання отриманих бюджетних коштів за такими формами:

“Звіт про виконання загального фонду кошторису установи” (№ 2д, № 2м); “Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального

фонду” (№ 4-3д, № 4-3м); “Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального

фонду (позики міжнародних фінансових організацій)” (№ 4-3д.1, № 4-3м.1); “Звіт про заборгованість бюджетних установ” (№ 7д, № 7м); “Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами”

(№ 7д.1, № 7м.1).

У“Звіті про виконання загального фонду кошторису установи” (форма №2д, № 2м), “Звіті про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду” (форма № 4-3д, № 4-3м), “Звіті про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)” (форма № 4-3д.1, № 4-3м.1) суми у графах “Фактичні видатки” не повинні перевищувати сум у графах “Затверджено кошторисом на рік”.

У“Звіті про заборгованість бюджетних установ” (форма № 7д, № 7м) в одержувачів бюджетних коштів суми кредиторської заборгованості на звітну дату можуть перевищувати суми річних кошторисних призначень з урахуванням проведених на звітну дату касових видатків на суми кредиторської заборгованості на початок року.

Інші форми річної фінансової звітності про використання бюджетних коштів одержувачами бюджетних коштів, у тому числі “Баланс” (форма № 1), до органів Державного казначейства України та установ вищого рівня не подаються.

219

Форми фінансової звітності повинні заповнюватися за всіма передбаченими позиціями, графами, рядками. За відсутності даних незаповнені статті прокреслюються або заповнюються нулями.

Додаткові статті та показники у форми фінансової звітності вводити забороняється.

Проставлення додаткових кодів економічної класифікації видатків, які не включені до відповідних форм фінансової звітності, не допускається.

Розпорядники бюджетних коштів операції, проведені в натуральній формі або іноземній валюті, що здійснюються у розрахунках за загальним та спеціальним фондами, відображають у формах фінансової звітності в національній валюті України за загальним порядком та подають до органів Державного казначейства України за місцем обслуговування для консолідації.

При проведенні операцій у натуральній формі або іноземній валюті та відображення їх у звітах форм № 2д, № 2м, № 4-1д, № 4-1м, № 4-2д, № 4-2м, № 4-3д, № 4-3м, № 4-3д.1, № 4-3м.1 розпорядниками бюджетних коштів складається Довідка про надходження у натуральній формі або Довідка про надходження в іноземній валюті, яка подається до органу Державного казначейства України до закінчення звітного періоду.

З метою врахування операцій, проведених у натуральній формі та/або іноземній валюті, у консолідованому звіті про виконання державного бюджету вони умовно прирівнюються до надходжень та касових видатків, які здійснюються у межах планових показників.

Кошти, які протягом звітного періоду надходять на ім’я установ на відновлення касових видатків (за телефонні переговори, помилково перераховані тощо), згідно з чинним законодавством України відображаються у відповідних формах фінансової звітності як зменшення касових видатків за тим кодом економічної класифікації видатків, за яким вони були проведені у звітному періоді.

Операції, що здійснювались бюджетними установами, але відповідно до законодавства України не передбачені кошторисом бюджетної установи (наприклад, заборгованість за виплатою допомоги і компенсацій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за внутрівідомчими розрахунками з централізованого постачання матеріальних цінностей), у звітах про отримання і використання асигнувань із загального фонду (форма № 2д,

2м), про надходження і використання коштів спеціального фонду (форми

4д, № 4м), про заборгованість бюджетних установ (форма № 7д, № 7м) не відображаються.

Форми фінансової звітності та пояснювальні записки підписуються керівниками установ та організацій і головними бухгалтерами (керівниками фінансових служб). Без таких підписів звіти вважаються недійсними.

Головні розпорядники коштів державного або місцевих бюджетів можуть встановлювати для підвідомчих установ додаткові довідки до пояснювальної записки та отримувати від них додаткову інформацію, не передбачену Порядком складання річних фінансових звітів установами та організаціями, які отримують кошти державного або місцевих бюджетів.

220

При казначейській формі обслуговування кошторисів фінансові звіти розпорядників бюджетних коштів перевіряються в частині відповідності окремих даних форм фінансової звітності на відповідність аналогічних даних, відображених в обліку органів Державного казначейства України, і візуються останніми з проставленням підпису, печатки або штампа на кожній сторінці звіту.

Віза органу Державного казначейства України засвідчує, що дані звітів розпорядників бюджетних коштів є тотожними даним обліку органів Державного казначейства України і підлягають консолідації у зведеному звіті розпорядника бюджетних коштів вищого рівня.

Дані обліку органу Державного казначейства України за операціями з обслуговування кошторисів розпорядників бюджетних коштів, що формуються в інформаційній системі Державного казначейства України, вважаються остаточними.

У завізовані звіти зміни можуть вноситися лише за погодженням з органом Державного казначейства України, що ці звіти візував.

Зведена фінансова звітність обласних державних адміністрацій до подання Державному казначейству України повинна бути перевірена і завізована відповідним обласним управлінням Державного казначейства України (з проставленням підпису, печатки або штампа на кожній сторінці звіту).

Зведені фінансові звіти бюджетних установ, що мають підвідомчі установи, до подання головному розпоряднику бюджетних коштів повинні бути перевірені й завізовані відповідними обласними управліннями Державного казначейства України (за винятком установ, які мають структурні підрозділи в різних областях).

Зведена фінансова звітність центральних органів виконавчої влади та інших головних розпорядників бюджетних коштів повинна дорівнювати аналогічним зведеним звітним даним органів Державного казначейства України.

Розпорядники бюджетних коштів подають у повному обсязі річні фінан-

сові звіти:

установі вищого рівня;

органу Державного казначейства України.

Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади подають зведену річну фінансову звітність про виконання кошторисів розпорядниками бюджетних коштів:

Державному казначейству України;

Рахунковій палаті.

При цьому всі примірники річного фінансового звіту мають однакову юридичну силу.

Пояснювальна записка

Пояснювальна записка повинна містити інформацію про:

назву установи та її місцезнаходження;

короткий опис основної діяльності установи;

назву органу управління, у віданні якого перебуває установа;

221

Соседние файлы в папке Дєєва Н.М. Бюджетний менеджмент