Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
429.58 Кб
Скачать

Додаток

РЕКОМЕНДАЦІЇ

ЩОДО ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ «БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

301

Курсова робота з дисципліни “Бюджетний менеджмент” є завершальним етапом вивчення цього курсу. У курсовій роботі необхідно відобразити актуальні теоретичні та практичні проблеми бюджетного процесу в Україні. При цьому теоретичні положення повинні висвітлюватися в тісному зв’язку із сучасною практикою та завданнями господарювання в Україні, згідно з Бюджетним кодексом України.

Метою курсової роботи є:

1.Систематизація і закріплення теоретичних знань студента з основних розділів курсу.

2.Набуття знань і практичних навичок усебічного аналізу бюджетних показників за умов формування бюджетів різних рівнів (державного та місцевих) в Україні.

3.Уміння робити обґрунтовані висновки, формулювати та розробляти конкретні пропозиції питань, які досліджуються.

Написання курсової роботи дозволить студенту підготуватися до виконання дипломної роботи, а саме: придбати та розвивати навички роботи з спеціальною економічною та фінансовою літературою, методичними та статистичними даними; здібність логічно і чітко висловлювати свої думки; творчо застосовувати теоретичні положення з метою оцінки конкретних явищ.

У процесі підготовки курсової роботи необхідно:

1.Повністю розкрити тему роботи на підставі глибокого вивчення літератури.

2.Самостійно вивчити та проаналізувати звітну, статистичну та іншу інформацію в динаміці за декілька років, що стосується теми курсової роботи.

3.Виявити стійкі зв’язки, співвідношення, закономірності та зміни явищ, які досліджуються за звітний час (термін – 3-5 років).

4.Узагальнити матеріал, провести його аналіз та розробити пропозиції щодо покращання діяльності суб’єкта фінансових відносин.

5.Написати та оформити курсову роботу згідно з вимогами державного стандарту.

1. Вибір теми курсової роботи, визначення її обсягу

Приблизна тематика курсових робіт розробляється і затверджується на засіданні кафедри. Студенти мають право самостійно вибрати тему курсової роботи на основі наведеного приблизного переліку тем робіт. Рекомендується при цьому скористатися попередньою консультацією викладача-керівника.

Перелічена в додатку А тематика курсових робіт має орієнтовний, приблизний характер і може уточнюватись з урахуванням змін, що відбуваються у фінансово-економічній теорії та практиці.

При виборі тем курсової роботи враховуються:

-актуальність теми для об’єкта дослідження;

-професійні інтереси студента;

-наукові проблеми, які вирішуються в академії;

-запити і замовлення підприємств, відомств;

-напрям науково-дослідної роботи студента (якщо він уже сформувався);

302

-можливість ефективного використання фінансово-економічної інформації про досліджуваний об’єкт;

-власні наробки студента тощо.

Студенти можуть самостійно запропонувати тему курсової роботи, відсутню в приблизному переліку. У цьому разі вони мають повинні написати заяву на ім’я завідувача кафедри. У заяві необхідно вказати назву обраної теми та обґрунтувати її вибір. Без погодження з кафедрою вільний вибір теми не дозволяється.

Студенти подають письмову заяву про обрання теми курсової роботи. Закріплення теми курсової роботи та призначення наукового керівника оформлюються рішенням кафедри. Уточнення або зміна теми курсової роботи допускається лише в окремих випадках з дозволу наукового керівника при достатньо аргументованих причинах унесення змін.

При виборі теми курсової роботи враховуються можливості одержання студентом, обробки та використання відповідних практичних матеріалів.

Після затвердження теми курсової роботи студент складає план роботи, узгоджує його з науковим керівником та розробляє індивідуальний план послідовності виконання курсової роботи з урахуванням регламенту.

Курсова робота складається з текстової частини та графічної частини. Структура курсової роботи повинна відповідати розподілу, наведеному у таблиці 1. Загальний обсяг текстової частини курсової роботи не повинен перевищувати 40 сторінок друкованого або 40-50 сторінок рукописного тексту.

Графічна частина курсової роботи є невід’ємною складовою курсової роботи. Вона включає основні положення роботи та виконується на папері формату А4.

Таблиця 1

Структура курсової роботи

 

 

 

Назва розділу

Питомавагау

загальномуобсязі,%

 

Зміст

2

Вступ

4

Розділ 1. Теоретичні та методичні положення (огляд

27

літератури за темою, виклад основних методів, методик

 

дослідження).

 

Розділ 2. Обробка фактичних даних за обраною

32

методикою дослідження. Аналіз предмета дослідження

 

та узагальнення результатів.

 

Розділ 3. Виявлення недоліків або проблем з теми

25

курсової роботи. Розробка та обґрунтування шляхів

 

усунення виявлених недоліків об’єкта дослідження.

 

Висновки

4

Використана література

2

Додатки

4

303

 

2. Складання попереднього плану роботи

Найважливішим етапом написання курсової роботи є складання плану роботи. Головним на цьому етапі повинно стати опрацювання літератури, а саме: ретельна робота в бібліотеці, пов'язана з відбором літератури згідно з обраною темою дослідження, її вивчення й осмислення. При цьому студентові не завадить постійне спілкування з науковим керівником, який надасть дійову допомогу в поясненні окремих найбільш складних для розуміння положень з прочитаного.

Кінцевим етапом цієї роботи має стати складання студентом орієнтовного плану курсової роботи, який визначає головні напрями дослідження. Після узгодження цього варіанту з науковим керівником складається остаточний варіант плану, згідно з яким і виконується курсова робота. Остаточний варіант зовсім не виключає можливості його доробки й поліпшення відповідно до поглиблення студентом своїх знань. Як правило, план містить:

Вступ, де коротко обґрунтовується актуальність та необхідність проведення дослідження, формулюються мета та завдання курсової роботи, дається загальна характеристика об’єкта дослідження.

Перший розділ, де необхідно провести аналітичний огляд літератури з питання, яке досліджується, висвітлити теоретико-методологічні засади обраної теми курсової роботи. У цій частині, як правило, обґрунтовують вибір напряму дослідження, наводять методи вирішення завдань і їх порівняльні оцінки. За обраною методикою проводять розрахунки фінансових показників. У кінці першого розділу необхідно зробити висновки із стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів (висновки обов’язкові в кінці кожного розділу). Їх наявність дає змогу виділити загальні висновки від другорядних подробиць.

Другий розділ, де проводять ґрунтовний аналіз проблеми, яка досліджується на підставі зібраних інформаційно-довідкових, статистичних, звітних та інших даних. Результати цього дослідження використовуються як вихідний матеріал для написання наступного розділу.

Третій розділ, де на підставі проведеного аналізу стисло формулюють висновки, виявляють недоліки об’єкта дослідження або проблеми у процесі його функціонування. Написання третього розділу пов’язано з розробкою конкретних заходів щодо забезпечення перспективного розвитку об’єкта дослідження та усунення виявлених у процесі аналізу недоліків. Обов’язковим є економічне обґрунтування своїх пропозицій.

Висновки, в яких відображуються стан питання (проблеми), її практичний аналіз, перспективи розвитку, ступінь вирішення завдань, раніше сформульованих у вступі курсової роботи. У висновках необхідно наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.

304

3. Підбір літератури та інших матеріалів і джерел, складання бібліографії

Необхідна для виконання курсової роботи література підбирається студентами самостійно. При цьому частина основної літератури, що стосується теми курсової роботи, береться зі списку літератури, рекомендованого кафедрою.

Важливу роль при підготовці курсової роботи відіграє вивчення державних законів і законодавчих актів, які значною мірою сприяють визначенню актуальності вибраної теми, головних напрямів і принципів її дослідження, практичної значимості.

Підбираючи науково-дослідну літературу, студентам слід пам'ятати, що економічні науки постійно розвиваються і збагачуються новими положеннями і висновками, а іноді змінюють свої основоположні методологічні і теоретичні підходи, як це сталось у зв'язку з переорієнтацією економіки України на ринок. Тому, підбираючи монографії, брошури, журнальні статті тощо, необхідно враховувати час їх видання, починати вивчення літератури слід з останніх років видання. Тільки після цього, у разі необхідності, можна звернутись до більш ранніх публікацій.

Підбір науково-дослідної літератури слід здійснювати за допомогою систематизованих, предметних каталогів бібліотек.

Значно полегшить пошук необхідних статей список опублікованих матеріалів в останньому номері, що подається практично в усіх наукових періодичних виданнях.

У виконанні курсової роботи на високому науковому рівні важливу роль відіграють правильно підібрані й опрацьовані вірогідні фактичні і статистичні дані. Для збирання фактичного матеріалу слід використовувати інформацію державних, у тому числі і регіональних статистичних органів, фактичні дані монографій, періодичної преси, статистичних збірників.

Особливу цінність мають оригінальні статистичні дані, які зібрані автором на підприємствах, в організаціях та установах і самостійно опрацьовані.

Список використаних джерел та інших матеріалів необхідно систематизувати і розмістити після заключної частини тексту курсової роботи.

До списку літератури включаються всі використані джерела, на які зроблені посилання в тексті роботи. Джерела можна розміщувати в списку одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку. Відомості про книги (монографії, підручники, довідники та ін.) повинні містити: прізвище та ініціали автора (авторів), заголовок книги, місце видання, назву видавництва, рік видання, загальну кількість сторінок. Відомості про статтю з періодичного видання повинні містити: прізвище та ініціали автора (авторів), заголовок статті, назву видання (журналу), номер журналу, сторінки, на яких розміщена стаття. Заголовок статті наводиться мовою оригіналу.

Не допускається включення до списку рукописних матеріалів, конспектів лекцій та інших видань, які не призначені для відкритого друку.

Посилання на літературні джерела мають здійснюватись за формою: у дужках порядковий номер джерела зі списку літератури, через кому літера “с” та номер сторінки, наприклад: (8, с. 23).

305

4. Вивчення літературних, статистичних та інших джерел, відбір матеріалу та його конспектування, уточнення плану

Після складання бібліографії необхідно починати поглиблене вивчення літератури.

Існують різні методи роботи з літературою: підкреслювання, складання плану, тез, виписок, конспекту.

Найбільш ефективним методом роботи над літературою є складання тематичного конспекту, який повинен містити необхідний матеріал до кожного питання плану курсової роботи. Цей матеріал може бути поданий у вигляді цитат або статистичних даних. У процесі складання конспекту література вивчається глибше, докладніше, краще з'ясовується структура роботи, її головні положення. Бажано залишити місце (поля) для пізніших записів. У процесі подальшої роботи сюди заноситься додатковий матеріал, особисті коментарі.

Поряд з конспектуванням матеріалу при читанні книги або статті часто доводиться виписувати цитати. Цитати виписують у тому випадку, коли авторський текст є образним, яскравим або коли важко висловити думку автора іншими словами. Виписувати потрібно взагалі тільки найбільш цікаві місця, точні визначення, яскраві формулювання, які безпосередньо стосуються теми.

Одночасно з опрацюванням літератури доцільно уточнювати розгорнутий зміст курсової роботи, виділяючи додаткові підрозділи.

У розкритті теми курсової роботи значну роль відіграє докладний та проаналізований фактичний матеріал, дані статистики. Основними джерелами фактичних даних є довідники, щорічні статистичні збірники, періодичні видання, звітні та фактичні дані фінансових органів та обласного управління Державного казначейства України.

Головне призначення одержаного з цих джерел матеріалу полягає у тому, щоб на певних фактах розвитку бюджетних показників розкрити та аргументувати правильність теоретичних положень, що висвітлюються у роботі.

Цікаві цифрові дані після опрацювання доцільно навести у вигляді таблиць

ідіаграм.

5.Написання тексту роботи та вимоги до його оформлення

Після аналізу підібраної літератури і фактичного матеріалу можна починати написання тексту курсової роботи. При цьому слід пам’ятати, що загальна оцінка роботи залежить не тільки від її змісту, але й від оформлення.

Текст пояснювальної записки має бути написаний грамотно, чітко, без повторень. Не слід наводити довгих цитат з підручників та спеціальної літератури.

Обсяг курсової роботи не повинен перевищувати 40 сторінок друкованого або 40-50 сторінок рукописного тексту, уключати таблиці, схеми, діаграми, графіки тощо.

306

Курсова робота набирається на комп’ютері або охайно пишеться від руки без скорочень та пропусків (окрім загальноприйнятих) на аркушах стандартного формату А4 (210х297 мм).

Курсова робота повинна містити:

-титульний лист;

-завдання на курсову роботу;

-зміст;

-вступ;

-розділи та підрозділи;

-висновки;

-список літератури;

-додатки (у разі необхідності).

Зміст являє собою перелік назв розділів і підрозділів курсової роботи і номер початкової сторінки тексту кожного розділу й підрозділу.

Текстова частина. Текст курсової роботи може бути написаний або надрукований з інтервалом півтора рядкових інтервали та висотою літер і цифр не менше, ніж 1,8 мм.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, які виявилися в процесі написання курсової роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагмента малюнка) машинописним способом. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці. У головному тексті не дозволяється скорочувати слова та використовувати абревіатури (окрім загальноприйнятих).

Текст повинен мати поля з 4-х боків аркуша: верхнє, ліве і нижнє не менше 20 мм, а праве - не менше 10 мм.

Сторінки нумерують арабськими цифрами з титульною сторінкою, бланком індивідуального завдання та змістом включно, але на них номер не ставлять. Нумерація починається з 4-го аркуша. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці на відстані 10 мм від верхнього краю аркуша.

Рубрикація. Текст роботи поділяють на розділи, підрозділи, пункти, підпункти.

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти можуть мати заголовки.

Заголовки структурних елементів слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи.

Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів роботи слід починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, орім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Абзацний відступ повинен бути однаковим упродовж усього тексту і дорівнювати п'яти знакам.

Перенесення слів у заголовку розділу не допускається.

Відстань між заголовком і подальшим чи попереднім текстом має бути:

при машинописному способі - не менше, ніж три інтервали;

307

при рукописному - не менше, ніж два рядки.

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту й підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено менше двох рядків тексту.

Кожний розділ слід починати з нового аркуша. Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах усієї роботи і вони позначаються арабськими цифрами без крапки в кінці. Вступ, висновки і розділ "Використана література" не нумерують.

Нумерація підрозділів, пунктів, підпунктів проставляється арабськими цифрами. Номер підпункту входить у номер пункту, номер пункту в номер підрозділу і номер підрозділу в номер розділу. Номери розділяються крапками. Наприклад:

Розділ 1

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ БЮДЖЕТУ ТА СУТНІСТЬ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

1.1. Бюджет як економічна категорія та головний фінансовий план держави

Ілюстрації. Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми) слід розміщувати в курсовій роботі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у роботі.

Ілюстрація позначається словом "Рисунок…", яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, "Рисунок 1.1. Складові зведеного бюджету України". Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад "Рис. 1.2" (другий рисунок першого розділу).

Таблиці. Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць. Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути

посилання в тексті роботи.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться у додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, таблиця 2.1 - перша таблиця другого розділу.

Таблиця може мати назву, яку друкують малими літерами (крім першої великої) і розміщують над таблицею. Назва повинна бути стислою і відбивати зміст таблиці.

При перенесенні частини таблиці на наступну сторінку допускається заміна її шапки або боковиків відповідними номерами арабськими цифрами (як

308

у першій частині таблиці). Слово "Таблиця ___" вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: "Продовження таблиці ___" із зазначенням номера таблиці.

Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а підзаголовки - з малої, якщо вони складають одне речення з заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з великої літери. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф указують в однині. Одиниці виміру в окрему графу не виносяться. Вихідні дані та результати розрахунків слід наводити в таблиці з однаковим ступенем точності.

Формули. Формули розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище і нижче кожної формули треба залишити не менше одного вільного рядка.

Формули слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули, відокремлених крапкою, наприклад, формула (1.3) - третя формула першого розділу. Номер формули зазначають на рівні формули в дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули, слід наводити безпосередньо під нею у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі. Пояснення значення кожного символу слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом "де" без двокрапки.

Приклад. “Відомо, що

Тi ai Vi Di ,

(1.1)

де Ti - обсяг трансферту для окремого бюджету; ai - коефіцієнт вирівнювання;

Vі - розрахунковий обсяг видатків, що враховуються при визначенні трансфертів, для окремого бюджету;

Di - прогнозний обсяг доходів, що враховуються при визначенні

трансфертів, для окремого бюджету.

Формули, що йдуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюють комою.

Додатки. Додатки є важливим засобом збагачення змісту курсової роботи. У вигляді додатків доцільно давати різні матеріали, що доповнюють або ілюструють основний текст. Додатки за своїм характером та змістом повинні стосуватися теми курсової роботи або її окремих часткових питань.

Не допускається включати додатки, що не мають безпосереднього відношення до теми курсової роботи.

Додатки розміщуються після роботи на наступних її сторінках у порядку появи посилань у тексті роботи. Кожен додаток починається з нової сторінки з вказівками зверху посередині слова “Додаток”. Додатки слід позначати великими літерами українського алфавіту, за винятком літер Г, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.

309

6. Порядок подання роботи на кафедру для перевірки і рецензування, висновків керівника

Завершена курсова робота підписується студентом на останній сторінці і подається керівникові не пізніше строку, вказаного у завданні.

Після цього ніякі виправлення та доповнення в тексті курсової роботи не дозволяються.

Робота, яка заслуговує попередньої позитивної оцінки, допускається до захисту. Курсова робота після її перевірки та рецензування повертається студенту як мінімум за 3 дні до її захисту. Це робиться для того, щоб надати певний проміжок часу для підготовки до захисту. Якщо робота оцінена рецензентом "незадовільно", то видається інше завдання і встановлюється новий строк для його виконання.

Орієнтиром в підготовці до захисту курсової роботи є відгук наукового керівника, а також зауваження на сторінках у тексті роботи. У відгуці не вказується остаточна оцінка, а надається попередня оцінка у формі висновку: “Робота допускається до захисту” чи “Робота не допускається до захисту”. Остаточна оцінка робиться після захисту роботи.

Якщо робота не допущена до захисту, то студент повинен повністю або частково переробити її відповідно до вимог, наведених у рецензії та знову подати на перевірку. Змінювати тему курсової роботи забороняється.

Робота не допускається до захисту, якщо вона не має самостійного характеру (наприклад, переписаний відповідний розділ підручника), якщо основні питання не розкриті або викладені схематично, у тексті містяться помилкові положення, а робота оформлена невірно, текст написано недбало.

Завдання рецензії на курсову роботу – не тільки проконтролювати знання студента, але й надати допомогу у вивченні зазначених курсів. На підставі рецензії студент проводить аналіз своєї роботи, з’ясовує, як йому вдалося викласти тему курсової роботи, які побажання виказав рецензент з поглиблення знань з теми, за допомогою якої літератури доопрацювати тему.

310

Соседние файлы в папке Дєєва Н.М. Бюджетний менеджмент