Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Історія економіки та економічної думки. опорний конспект лекцій 2012.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ІСТОРІЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ

Опорний конспект лекцій

Дніпропетровськ - 2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

економічний факультет

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

ІСТОРІЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ

Опорний конспект лекцій

для студентів усіх форм навчання

які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр»

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

Дніпропетровськ – 2012

ББК 65.02

УДК 330.101.54

Т 12

Табінський В.А., Козелецький П.С., Пампуха С.І.

Історія економіки та економічної думки. опорний конспект лекцій для студентів усіх форм навчання які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво». - Дніпропетровськ, - Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. - 179 с.

Опорний конспект лекцій містить в собі лекції, які доповнюються науковими термінами і поняттями, питаннями для самостійної підготовки знань, списком рекомендованої літератури. У ньому комплексно розкриті: загальне та особливе в національній економічній системі, інституціональні чинники та їх вплив на специфіку економічного розвитку, функціональна роль держави в управлінні економікою та її інтеграція у світове господарство. Опорний конспект лекцій призначений допомогти студентам академії, слухачам і екстернам у засвоєнні програмного матеріалу дисципліни.

Автори-укладачі:

В.А.Табінський -

к.е.н., доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

С.І. Пампуха -

к.е.н., доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

П.С. Козелецький -

ст. кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Н.І. Дучинська -

д.е.н., зав. кафедри економічної теорії Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара

Т.В. Корягіна -

к. держ. упр., доцент, завідувач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

Т.В. Корягіна -

к. держ. упр., доцент, завідувач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено Вченою радою економічного факультету

Протокол № від р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри економічної теорії

Протокол № 6 від 10.12.2012 р.

ЗМІСТ

Вступ

4

Тема 1. Предмет і метод історії економіки та економічної думки.

5

Тема 2. Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій

14

Тема 3. Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VІІІ ст. до н.е. - V ст. н.е.

27

Тема 4. Господарство та економічна думка суспільства Європейської цивілізації в період середньовіччя (V-ХV ст.)

37

Тема 5. Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (ХVІ - перша половина ХVІІ)

50

Тема 6. Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина XVII - перша половина XIX ст.)

62

Тема 7. Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина XIX - початок XX ст.)

80

Тема 8. Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина XIX - початок XX ст.

95

Тема 9. Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (перша половина XX ст.)

110

Тема 10. Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина XX ст.)

124

Тема 11. Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець XX - початок XXI ст.)

135

Тема 12. Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці

151

Тема 13. Формування засад ринкового господарства в Україні (90-ті роки XX ст.

164

Література

177

ВСТУП

Дисципліна «Історія економіки та економічної думки» є однією із базових навчальних дисциплін з економічної теорії і відіграє важливе значення у фундаментальній підготовці фахівців з економічної діяльності. Мета дисципліни - це формування знань про історичний розвиток господарств та економічної думки країн Європейської цивілізації для розуміння генезису та закономірностей функціонування економічних систем.

У сучасній розгалуженій системі економічних наук історія економіки та економічної думки займає важливе самостійне місце і відіграє значну роль. Одна з основних функцій історії економіки та економічної думки - необхідність з'ясування наукового достоїнства різних шкіл та напрямів економічної науки, їх дійсного внеску до світової скарбниці економічного знання. Історія економіки та економічної думки допомагає виявити сучасний стан дослідження актуальних проблем економіки, сконцентрувати увагу на ще невирішених важливих питаннях економічної теорії і політики.

Велике пізнавально-виховне значення має історія економіки та економічної думки у системі економічної освіти, підготовці економістів нової незалежної держави, формуванні їхньої кваліфікації. Особливо зростає значення історико-економічних знань в сучасних умовах в Україні.

Історія економіки та економічної думки значно підвищує культуру економічного мислення, дає змогу розглядати проблеми у значно ширшому аспекті, вона вивчає історичний процес виникнення і розвитку основних систем економічних поглядів учених різних історичних періодів.

Аналіз виникнення і розвитку економічних учень охоплює весь історичний процес суспільного розвитку, всі історичні епохи, починаючи з рабовласницького суспільства. Підходи і трактування економічних явищ та процесів неоднозначні, а тому в економічній науці ми маємо справу з різними теоріями і школами. Проте це не означає існування різних економічних наук. Економічна наука єдина, а школи і напрями, як і в інших науках, - різноманітні.

Історія економіки та економічної думки відіграє фундаментальну роль у формуванні економіста-практика, дослідника і педагога, формує в них критичне мислення, об’ємне бачення соціально-економічних процесів і явищ.