Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Українська мова за професійним спрямуванням Заоч. Ч. 1. Козинець (2 курс) 2010р..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
954.88 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Українська мова

за професійним спрямуванням

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2010

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ЦЕНТР ЗАОЧНОГО НАВЧАННЯ ТА ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ

КАФЕДРА ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

УКРАЇНСЬКА МОВА

за професійним спрямуванням

для студентів заочної форми, які навчаються

за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр»

в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

напрямів підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»,

6.030504 «Економіка підприємства»,

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»

Дніпропетровськ – 2010

УДК 811.161.2’276.11(075.8)

ББК 81.2 Укр.

К-59

Українська мова за професійним спрямуванням: Навчально-методичний посібник для для студентів заочної форми, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» в галузі знань 0305 "Економіка та підприємництво" напряму підготовки – 6.030508 "Фінанси і кредит", 6.030504 "Економіка підприємства", 6.03050 Управління персоналом та економіка праці".Ч.1/І.І. Козинець– Дніпропетровськ, Дніпропетровська державна фінансова академія, 2010. – 96 с.

Автор-укладач: І.І.Козинець – старший викладач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти: В.В Зайцева – к.філолог.н., доцент кафедри української мови Дніпропетровської державного університету

Н.М.Кучина – к.пед.н., доцент кафедри іноземних мов Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний

за випуск: В.П. Капітон – д.ф.н., професор, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

Вченою радою факультету управління персоналом і економіки праці

Протокол 2від12.10.2010 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

гуманітарних дисциплін Протокол № 2від24.09.2010 р.

ЗМІСТ

Передмова

Програма навчальної дисципліни

Розподіл балів, що присвоюються студентам

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Методичні рекомендації до практичних занять

Методичні рекомендації до індивідуальних

науково – дослідних завдань

Методичні рекомендації до виконання

домашньої контрольної роботи

Підсумковий контроль

Список рекомендованої літератури

4

7

14

18

55

67

70

86

91

Передмова

В умовах розбудови України, утвердження її на міжнародній арені, закріплення української мови як державної, розширення процесів демократизації нашого суспільства постала настійна потреба впровадження української мови в усі сфери життєдіяльності держави, забезпечення використання її у професійній діяльності кожного.

Завдання вищої школи — готувати фахівців нової генерації: кваліфікованих, грамотних, мовно компетентних, які б досконало, ґрунтовно володіли українською літературною мовою у повсякденно-професійній, офіційно-документальній сфері, зокрема набули навичок комунікативно виправданого використання засобів мови, оволоділи мовою конкретної спеціальності, фаху. Акцент переноситься з традиційної настанови — засвоєння відомостей про літературні норми усіх рівнів мовної ієрархії — на формування навичок професійної комунікації, студіювання особливостей фахової мови, на розвиток культури мови, мислення і поведінки особистості.

Отже, майбутнім фахівцям мова потрібна не як сукупність правил, а як система світобачення, засіб культурного співжиття в суспільстві, самоформування і самовираження особистості. Науково доведено, що стрижневими компонентами професійно-комунікативної діяльності є мовленнєва компетенція і компетентність.

Реалізація цього завдання у вищих навчальних закладах України здійснюється шляхом вивчення курсу «Українська мова (за професійним спрямуванням)». Зміст дисципліни покликаний не лише узагальнити й систематизувати знання з української мови, набуті студентами у школі, а й сформувати мовну особистість, обізнану з культурою усного і писемного мовлення, яка вміє в повному обсязі використовувати набуті знання, уміння і навички для оптимальної мовної поведінки в професійній сфері. Зрозуміло, що у цій програмі насамперед подано спільні для всіх сфер професійного спілкування рекомендації, тобто визначена загальна спрямованість курсу та обов'язковий обсяг знань, якими повинні оволодіти студенти в їхній майбутній фаховій діяльності.

Метою навчальної дисципліни є підвищення рівня загальномовної підготовки, мовної грамотності, комунікативної компетентності студентів, практичне оволодіння основами офіційно-ділового, наукового, розмовного стилів української мови, що забезпечить професійне спілкування на належному мовному рівні.

Предметом навчальної дисципліни є українська літературна мова.

Завданням дисципліни є:

  • формування чіткого й правильного розуміння ролі державної мови у професійній діяльності;

  • забезпечення досконалого володіння нормами сучасної української літературної мови та дотримання вимог культури усного й писемного мовлення;

  • вироблення навичок самоконтролю за дотриманням мовних норм у спілкуванні;

  • розвиток творчого мислення студентів;

  • виховання поваги до української літературної мови, до мовних традицій;

  • формування навичок оперування фаховою термінологією, редагування, коригування та перекладу наукових текстів.

  • формування комунікативної компетентності студентів;

  • набуття комунікативного досвіду, що сприяє розвиткові креативних здібностей студентів та спонукає до самореалізації фахівців, активізує пізнавальні інтереси, реалізує евристичні здібності як визначальні для формування професійної майстерності та конкурентоздатності сучасного фахівця.

До закінчення курсу студенти повинні:

  • ґрунтовно засвоїти норми сучасної української літературної мови й практично оволодіти ними;

  • правильно використовувати різні мовні засоби відповідно до комунікативних намірів, влучно висловлювати думки для успішного розв'язання проблем і завдань у професійній діяльності;

  • сприймати, відтворювати, редагувати тексти офіційно-ділового й наукового стилів;

  • скорочувати та створювати наукові тексти професійного спрямування, складати план, конспект, реферат тощо, робити необхідні нотатки, виписки відповідно до поставленої мети;

  • складати різні типи документів, правильно добираючи мовні засоби, що репрезентують їх специфіку;

  • послуговуватися лексикографічними джерелами (словниками) та іншою допоміжною довідковою літературою, необхідною для самостійного вдосконалення мовної культури.

Основним видом аудиторних занять є лекції та практичні заняття.

Для виконання поставлених завдань до кожного практичного заняття рекомендується добирати різні усні та письмові вправи, виконання яких повинно закріпити на практиці засвоєні теоретичні знання і доповнити їх. Крім традиційних вправ, рекомендується виконувати й такі види роботи, як завдання з використанням різних видів словників, вправи на заміну одних синтаксичних конструкцій іншими, скорочення і поширення тексту, різні описи й твори, добирати синоніми, антоніми, пароніми до запропонованих лексем та складати з ними речення, проводити читання вголос, монологічні усні перекази та діалоги, бесіди, виступи перед аудиторією з повідомленням чи доповіддю, тренінги тощо.

Однією із форм організації навчання з навчальної дисципліни є індивідуальні завдання, які виконуються у формі рефератів. Індивідуальні заняття з даного курсу спрямовують здебільшого на поглиблення вивчення студентами навчальної дисципліни, проводяться з одним або декількома студентами. Індивідуальні завдання передбачають створення умов для найповнішої реалізації творчих можливостей студентів, які виявляють особливі здібності в навчанні та нахил до науково-дослідної роботи і творчої діяльності.

Самостійна робота студентів передбачеє роботу зі словниками, навчальними посібниками та іншою додатковою літературою, а також поточні консультації для кращого виконання студентами додаткових завдань зі складних тем.

За навчальним планом вивчення курсу передбачено протягом трьох семестрів. Навчальний матеріал розподілено на змістові модулі.

Даний навчально-методичний посібник допоможе студентам досконало засвоїти матеріал першого змістового модуля. У посібнику подано теоретичний матеріал для самостійного опрацювання, сформульовано практичні завдання для закріплення самостійної роботи студентів, підготовлено завдання для домашньої контрольної роботи, представлено систему індивідуальних завдань, розроблено систему бальної оцінки знань, вмінь та навичок студентів на підставі об’єктів оцінювання.

Підсумковий контроль здійснюється у формі ПМК (ІІІ-ІV семестр) та екзамену у кінці вивчення дисципліни (V семестр).