Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
93.7 Кб
Скачать

Практичне заняття № 6

Тема 6. Облік грошових коштів і розрахункових операцій

Мета заняття : набути вміння з обліку, систематизації та узагальнення інформації про розрахунки з дебіторами.

План заняття

  1. Аналітичний та синтетичний облік розрахунків з покупцями і замовниками, підзвітними особами, іншими дебіторами.

Обладнання:

  • Первинні документи з обліку розрахункових операцій.

  • План рахунків бухгалтерського обліку і інструкція про його застосування.

  • Журнал 3 і відомості аналітичного обліку до нього №№ 3.1, 3.2.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Для виконання завдань з обліку розрахунків з дебіторами студенти повинні:

знати:

- основні нормативні документи з обліку розрахункових операцій;

- порядок заповнення первинних документів по розрахунках з дебіторами і кредиторами;

- порядок узагальнення даних з первинних документів у регістрах бухгалтерського обліку для складання фінансової звітності;

вміти:

- правильно застосовувати План бухгалтерських рахунків для обліку розрахунків з дебіторами ;

- складати первинні документи та регістри обліку, в яких фіксується інформація про розрахунки;

- узагальнювати інформацію про дебіторську заборгованість у фінансовій звітності.

Облік розрахунків з покупцями і замовниками

Аналітичний облік розрахунків з покупцями і замовниками ведеться у відомостях аналітичного обліку в розрізі окремих дебіторів за кожним окремим первинним розрахунковим документом з метою відслідковування дати виникнення заборгованостей та строків їх погашення.

При застосуванні журнально-ордерної форми обліку затвердженої наказом МФУ № 356 облік розрахунків з покупцями ведеться у відомості 3.1 до журналу № 3. Відомість відкривається на кожний місяць та в неї заносяться залишки по кожному аналітичному рахунку на початок місяця із відомості минулого місяця. Протягом місяця суми на підставі первинних документів, по яких виникає дебіторська заборгованість, записуються в ліву частину відомості, а по яких вона погашається – у праву в кореспонденції з відповідними рахунками. В кінці місяця підсумовуються дебетові і кредитові обороти за кожним покупцем та обчислюється залишок на кінець місяця. Залишок обчислений за підсумками усіх аналітичних рахунків відомості, становить залишок по синтетичному рахунку.

Облік розрахунків з підзвітними особами

Під звіт готівка видається з каси на підставі наказу чи розпорядження керівника підприємства. Після закінчення операцій, на які видавались кошти, підзвітна особа повинна скласти звіт за типовою первинною формою. Для засвоєння порядку обліку розрахунків з підзвітними особами необхідно ознайомитись з основними положеннями нормативних документів, що регулюють порядок видачі готівки під звіт, складання звітів про їх використання та дотримання розрахункової дисципліни , а саме: Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”, Інструкцію про службові відрядження у межах України та за кордон, які встановлюються відповідними органами та Порядок складання звіту про використання коштів наданих на відрядження або під звіт тощо.

Звіт про використання коштів повинен надаватись ( а невикористана готівка повинна бути повернута у касу) у встановлені нормативними документами, терміни: За порушення цих термінівпередбачені штрафні і фінансові санкції з підприємства та підзвітної особи

Аналітичний облік розрахунків з підзвітними особами ведеться у відомості 3.2 до журналу 3 аналогічно розрахункам з покупцями і замовниками окремо по кожній фізичній особі (за прізвищами). Дані узагальнюються на субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

Розрахунки за відшкодування завданих збитків

У разі встановлення винної особи у навмисному заподіянні шкоди підприємству, розмір відшкодування збитків розраховується за формулою визначеною Порядком 116:

Суму збитків, що повинна відшкодувати винна особа обліковується на субрахунку 375 “Розрахунки за відшкодування завданих збитків». Аналітичний облік ведеться у відомості 3.2. до журналу 3 за кожною особою. Операції з відшкодування збитків відображаються записами:

Дт 375 Кт 716 відображена заборгованість винної особи по відшкодуванню збитків;

Дт 301 Кт 375 отримана в касу сума відшкодування збитків, або;

Дт 661 Кт 375 утримана із з/плати сума відшкодування збитків;

Дт 375 Кт 642 нарахована сума до перерахуванню бюджету.