Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВВШ_Заочний / Методичні рекомендації / Індивідуальні завдання.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
69.12 Кб
Скачать

6

Міністерство фінансів україни

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Науково-методичний відділ Методичні рекомендації до організації індивідуальної роботи студентів

Дніпропетровськ - 2001

Методичні рекомендації до організації індивідуальної роботи студентів. – Дніпропетровськ, ДДФЕІ, 2001. – 9 с.

Дані “Методичні рекомендації до організації індивідуальної роботи студентів” розроблені на підставі Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 02.06.93 №161, та на базі узагальнення досвіду індивідуальної роботи зі студентами в Дніпропетровському державному фінансово-економічному інституті й інших вищих навчальних закладах. Вони визначають загальні поняття про індивідуальне заняття, індивідуальне завдання та містять власне методичні рекомендації щодо організації індивідуальної роботи студентів.

Автори: Т.Є.Терещенко – проректор з навчальної роботи.

С.Ю.Половнікова – начальник науково - методичного відділу

Відповідальний за випуск: Т.Є.Терещенко – проректор з навчальної роботи.

Розглянуто та схвалено

науково-методичною радою

інституту.

Протокол № 3 від 26.03.2001року

Загальні положення

Організація навчального процесу у вищих закладах освіти України регламентується Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 року № 161. Відповідно до Положення навчальний процес має два головні аспекти: навчання як системна цілеспрямована діяльність кафедр, що передбачає передачу студентам наукових знань і формування їх особистісних якостей, і учіння як навчальна діяльність студентів.

Основними формами організації навчального процесу у вищих навчальних закладах освіти є: навчальні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота, практична підготовка і контрольні заходи.

Основними видами навчальних занять є: лекція, лабораторне, практичне, семінарське, індивідуальне заняття, консультація.

Тому індивідуальна робота студентів є однією з форм організації навчального процесу, що містить в собі:

  • індивідуальні заняття;

  • індивідуальні завдання.

Індивідуальні заняття проводяться з окремими студентами, які виявили особливі здібності в навчанні та нахил до науково-дослідної і творчої діяльності, з метою підвищення рівня їх підготовки та розкриття індивідуальних творчих можливостей. Індивідуальні заняття проводяться у позанавчальний час за окремим графіком.

Індивідуальні завдання є однією з форм навчання у вищій школі, що має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти одержують в процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці, розвиток творчих здібностей, актуалізацію мотивів як навчально-пізнавальної, так і наукової та інноваційної діяльності студентів.

Крім того, індивідуальна робота студентів поділяється на таку, що включається в навчальний процес, та таку, що виконується у позанавчальний час (схема 1).

Індивідуальна робота студентів, що включається в навчальний процес, передбачає виконання:

  • розрахункових завдань;

  • індивідуальних завдань (в аудиторний та позааудиторний час) в рамках навчальних дисциплін;

  • рефератів;

  • курсових робіт;

  • конкретних нетипових завдань науково-дослідницького характеру в період навчальної, виробничої або переддипломної практики.

  • випускних робіт;

  • дипломних робіт;

Схема 1. Індивідуальна робота студентів.

Індивідуальні розрахункові завдання застосовуються частіше для студентів молодших курсів. Вони спрямовані здебільшого на поглиблення та закріплення знань з навчальних дисциплін. Розрахункові завдання можуть бути складені за різними варіантами та різними рівнями складності, їх можуть виконувати всі студенти.

Реферат – це доповідь на визначену тему, яка включає до себе огляд відповідних літературних джерел. Реферати, що виконуються студентами, мають носити не інформаційний, а творчий характер. В них повинні відображатися точки зору різних авторів по тому чи іншому питанню, а також висновки студента щодо теоретичного обгрунтування поглядів авторів на проблему.

Курсова робота є одним із видів індивідуальних завдань навчально-дослідницького, творчого характеру, який має на меті не лише поглиблення, узагальнення і закріплення знань студентів з навчальної дисципліни, а й застосування їх при вирішенні конкретного фахового завдання і вироблення вміння самостійно працювати з навчальною та науковою літературою, комп’ютерною технікою, використовуючи сучасні інформаційні технології. Курсові роботи повинні містити в собі елементи наукових досліджень.

Індивідуальні завдання з практики застосовуються з метою надбання студентами під час практики умінь та навичок самостійного розв’язання виробничих, наукових або організаційних завдань. Вони повинні бути спрямовані на виконання нетипових завдань науково-дослідницького характеру, які активізують діяльність студентів, розширюють їх світогляд, підвищують ініціативу і роблять проходження практики більш конкретним і цілеспрямованим.

Випускна робота – це вид індивідуального завдання, яке виконується студентом на завершальному етапі навчального процесу при підготовці фахівця за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр”. Метою її написання є систематизація, поглиблення теоретичних знань, набуття і розвиток навичок самостійного аналізу та узагальнення цифрового матеріалу, розробка обгрунтованих висновків і формування конкретних пропозицій.

Дипломна робота – це індивідуальне завдання науково-дослідницького, творчого характеру, яке виконується студентами на завершальному етапі фахової підготовки і є однією з форм виявлення теоретичних і практичних знань, вміння їх застосовувати при розв’язуванні конкретних наукових, економічних, соціальних та виробничих завдань. Приблизна тематика дипломної роботи дослідницького характеру може бути визначена заздалегідь.

Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно під керівництвом викладачів. Як правило, індивідуальні завдання виконуються окремо кожним студентом. У тих випадках, коли завдання мають комплексний характер, до їх виконання можуть залучитися кілька студентів, у тому числі студенти, які навчаються на різних спеціальностях.

Індивідуальні завдання, що спрямовані на поглиблення, узагальнення та закріплення знань з конкретної навчальної дисципліни, можуть виконувати всі студенти. До виконання індивідуальних завдань науково-дослідного, пошукового, творчого характеру, які не визначені навчальним планом та виконуються тільки в позанавчальний час, доцільно залучати обдаровану студентську молодь.

Індивідуальна робота студентів, яка не визначена навчальним планом та виконується в позанавчальний час, передбачає:

  • індивідуальні завдання науково-дослідницького характеру, що виконуються в межах наукової тематики кафедр;

  • індивідуальні завдання, що виконуються в рамках індивідуальних планів викладачів;

  • індивідуальні завдання, що виконуються в рамках роботи студентських науково-дослідницьких або творчих груп.

Індивідуальні завдання науково-дослідницького характеру можуть виконуватися студентами в межах наукової тематики кафедр, госпдоговірних і держбюджетних робіт, а також робіт творчої співдружності.

Індивідуальні завдання також можуть виконуватися студентами в рамках індивідуальних планів викладачів (робота над дисертаційним дослідженням, науковими статтями).

Результати таких видів індивідуальної роботи можуть заслуховуватися на наукових семінарах кафедри, науково-практичних конференціях.

Індивідуальні завдання можуть виконуватися студентами в рамках роботи студентських науково-дослідних та творчих груп. Результати даного виду індивідуальної роботи повідомляються на засіданнях цих груп.

Індивідуальна робота зі студентами вимагає чіткої організації, планування, системності і певного керування (визначення обсягу завдань, типу завдань, підготовки методичних рекомендацій щодо їх виконання, перевірки та оцінювання виконаних робіт), що сприяє підвищенню якості процесу навчання.

Схема 1. Індивідуальна робота студентів.