Скачиваний:
31
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
28.67 Кб
Скачать

Статистичний показник

Статистичний показник відображає кількісні характеристики, співвідношення ознак суспільних та економічних явищ. Статистичні показники за суттю характеристик досліджуваного явища можуть бути об’ємними (наприклад, чисельність робітників) та якісними (наприклад, продуктивність праці робітника). Вони можуть бути плановими, звітними й прогностичними, тобто використовуватися у якості прогнозних оцінок.

За способом обчислення показники поділяються на первинні й похідні (розрахункові, вторинні). Первинні показники отримують у результаті зведення даних статистичного спостереження. Вони мають форму абсолютних величин. Наприклад, обсяг продукції, виготовленої протягом місяця. Похідні показники обчислюються на базі первинних або похідних. Вони мають форму абсолютних, відносних або середніх величин. Наприклад, середня врожайність, питома вага багатодітних сімей, ступінь виконання плану тощо.

За ознакою часу показники поділяються на інтервальні та моментні. Інтервальні показники відображають розмір явища за певний період часу, наприклад, обсяг випущеної продукції за тиждень, місяць, квартал, рік. Моментні показники відображають розмір явища станом на певну дату. Наприклад, кількість поданих заяв від абітурієнтів на 10 липня поточного року, чисельність працюючих на підприємстві на 1 січня тощо.

Соседние файлы в папке 1