Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
33.79 Кб
Скачать

План статистичного спостереження

Об’єкт спостереження – сукупність суспільних явищ, що підлягають обстеженню. Одиниця сукупності – первинний елемент об’єкта, що є носієм ознак, які підлягають реєстрації. Програма статистичного спостереження – це перелік питань, на які намічають дістати відповіді в процесі спостереження відносно кожної одиниці спостереження. Зміст та обсяг запитань залежать від мети спостереження та можливостей його проведення (грошових та трудових витрат, а також терміну реєстрації). У програму спостереження також включаються: розробка статистичного інструментарію (статистичний формуляр), визначення організаційної форми, виду та способу обстеження.

Статистичними формулярами є звіти, переписні та опитувальні листки, бланки документів, анкети тощо. При складанні формулярів враховується не тільки зміст та інформативність ознак, а й можливість їх статистичної обробки. Остання забезпечується завдяки застосуванню системи шкал.

Шкала - це засіб упорядкування та кількісного вираження ознак. Використовуються такі види шкал: номінальна - шкала найменувань, що встановлює відношення подібності елементів, за якого порядок розташування ознак значення не має; порядкова (рангова) - шкала, що встановлює послідовність інтенсивності прояву ознаки; метрична - кількісна шкала, в основу якої покладено результати безпосереднього вимірювання.

Вимоги до програми спостереження:

  • Програма повинна включати перелік запитань або ознак, що є суттєвими, істотними в даному спостереженні і безпосередньо розкривають основні риси, властивості, типи досліджуваного явища. Запитання повинні бути просто і чітко сформульованими, однозначно тлумачитися.

  • Необхідно не тільки визначити склад запитань, але й продумати їхню послідовність.

  • У програмі слід передбачити контрольні запитання, що дозволить перевірити і уточнити зібрані дані.

  • Слід використовувати різну форму запитань. Вони можуть бути закритими, напівзакритими та відкритими.

  • Закрите запитання передбачає вибір однієї із можливих альтернативних відповідей, наприклад: "так" чи "ні".

  • Напівзакрите запитання передбачає наявність готових відповідей-підказок, а також можливість самовизначення, для чого передбачається вільний рядок.

  • Відкрите запитання передбачає можливість для опитуваного самостійно формулювати відповідь.

Орган спостереження – це організатор і виконавець статистичного спостереження, яким в Україні переважно виступає Держкомстат і підпорядковані йому управління статистики. Час спостереження – це час, коли відбувається явище або процес, який досліджується; та протягом якого здійснюється збір даних про об’єкт спостереження. Він може бути об’єктивним та суб’єктивним.. Об’єктивний час для спостереження за моментними подіями визначається критичним моментом – моментом, на який фіксуються дані про явище.

Соседние файлы в папке 2