Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
45
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
304.64 Кб
Скачать

Змістовий модуль 3. Аналіз закономірностей динаміки

Тема 7. Аналіз інтенсивності динаміки

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань щодо видів рядів динаміки та їх особливостей, характеристик інтенсивності динаміки, методів їх обчислення та аналізу

План вивчення теми

  1. Поняття та складові елементи рядів динаміки (часових рядів)

  2. Передумови й об’єктивні умови для побудови рядів динаміки

  3. Види рядів динаміки та їх особливості

  4. Статистичні характеристики часових рядів: абсолютний приріст, темп зростання, темп приросту, абсолютне значення 1% приросту; їх взаємозв’язок

  5. Середні характеристики часового ряду

  6. Оцінка прискорення (уповільнення) розвитку. Порівняльний аналіз динамічних рядів; коефіцієнти випередження та еластичності, умови їх використання.

Методичні рекомендації

Для кращого розуміння і аналізу зміни досліджуваних явищ у часі статистичні дані, що їх характеризують, необхідно систематизувати у хронологічному порядку і вже потім аналізувати. У статистиці це виконується за допомогою рядів динаміки або ще їх називають часовими рядами. Отже, ряди динаміки – це ряди чисел, що характеризують закономірності зміни суспільних явищ і процесів у часі, тобто це сукупність значень статистичних показників, розташованих у хронологічному порядку.

Кожний ряд динаміки складається з двох елементів:

  • числових значень статистичних показників (рівнів ряду) – y;

  • періодів або моментів часу , яким відповідають рівні ряду – t.

Для засвоєння теми необхідно закріпити та систематизувати знання з програмних питань до теми № 7 "Аналіз інтенсивності динаміки". Увагу необхідно звернути на особливості методики визначення ланцюгових і базисних характеристик динаміки, середнього рівня, середнього абсолютного приросту та середнього темпу приросту в часових рядах різного виду.

Так як тема дуже широка за змістом, необхідно чітко розібратися з умовами використання різних статистичних характеристик ряду динаміки, зосередити увагу на сутності показників і специфіці їх розрахунку тим чи іншим методом. Слід звернути увагу на класифікацію рядів динаміки за чотирма основними напрямками.

Слід пам’ятати, що передумовою аналізу динамічних рядів є порівнянність даних, яка повинна забезпечуватися ще на етапі збирання і первинної обробки даних. Проте можливі ситуації, коли в часі відбуваються зміни в одиницях виміру показників (наприклад, за роки незалежності України грошова одиниця змінювалася – рублі, карбованці, купони, гривні), у методиці їх визначення, у структурі сукупності і т. ін. Тому, перш ніж розраховувати статистичні характеристики ряду динаміки, необхідно обов’язково пересвідчитися у порівнянності рівнів ряду між собою за всі періоди або моменти часу. Для приведення у порівнянний вигляд використовують прийом "зімкнення рядів динаміки". Необхідно знати різні підходи до "зімкнення рядів динаміки".

Студенти повинні ознайомитися із методикою порівнювального аналізу рядів динаміки, що мають однаковий зміст, але відносяться до різних територій або об’єктів, а також рядів динаміки різного змісту, що характеризують один і той же об’єкт.

Під час аналізу статистичних характеристик неповних рядів динаміки слід пам’ятати про зв’язок, що існує між базисними та ланцюговими абсолютними приростами та коефіцієнтами росту. Цей взаємозв’язок допомагає визначити характеристики за відсутні у ряді динаміки проміжки часу.

Більш детально основні питання теми розглянуто у [5, тема 7; 6, розділ 9; 9, глава 7; 13, розділ 14; 16, розділ 10; 17, розділ 8; 18, розділ 5; 19, глава 10; 20, розділ 8].