Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Pablik_rileyshnz_Konspekt_lektsy_2009.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
759.81 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ПАблік рилейшнз

Конспект лекцій

Дніпропетровськ – 2008

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

Економічний факультет

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ

Паблік рилейшнз

Конспект лекцій

для студентів денної форми навчання, які навчаються

у галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» напрямами підготовки 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці», 6.030504 «Економіка підприємництва», 6.030508 «Фінанси і кредит»

Дніпропетровськ – 2008

УДК 339.138

ББК 65.291.34

Г43

Паблік рилейшнз: конспект лекцій для студентів денної форми навчання, які навчаються у галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» напрямами підготовки 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці», 6.030504 «Економіка підприємництва», 6.030508 «Фінанси і кредит» / Гессен А.Є., Сорока К.О. – Дніпропетровськ, Дніпропетровська державна фінансова академія, 2008. – 85 с.

Конспект лекцій призначений надати знання про особливості комунікаційної системи українського суспільства, специфіку комунікацій з громадськістю, методи здійснення досліджень та збирання інформації інститутами паблік рилейшнз, методику роботи з основними групами громадськості та використання різних інструментів комунікації, навчити студентів проводити практичну роботу в галузі паблік рилейшнз, зокрема забезпечити набуття навичок проведення досліджень громадської думки, вивчення документальних джерел, проведення брифінгів, прес-конференцій, виступів у пресі та проведення кампаній у ЗМІ, використання комунікації (прийомів, презентацій, виставок тощо) та сформувати вміння управляти аудиторією. Впливати на громадську думку, використовуючи різні засоби та прийоми.

Автор (укладач):

А.Є. Гессен

К.О. Сорока

  • старший викладач кафедри менеджменту Дніпропетровської державної фінансової академії

  • старший викладач кафедри менеджменту Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

І.Л. Сазонець

  • д.е.н., професор, декан факультету міжнародної економіки Дніпропетровського національного університету

І.Д. Падерін

  • д.е.н., завідувач кафедри економіки підприємств Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

Н.І. Редіна

  • кандидат економічних наук, зав. кафедри менеджменту Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

Вченою радою економічного

факультету

Протокол № 4 від 28.01.2009 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

менеджменту

Протокол № 6 від 08.12.2008 р.

ЗМІСТ

Передмова 4

Тема 1. Сутність та зміст паблік рилейшнз 8

Тема 2. Витоки та історія розвитку паблік рилейшнз 23

Тема 3. Паблік рилейшнз у функціональній структурі організації 33

Тема 4. Громадськість у сфері паблік рилейшнз 39

Тема 5. Комунікація і вплив на громадськість 50

Тема 7. Паблік рилейшнз у кризових ситуаціях 70

Список використаної літератури 82

Передмова

Програмою навчальної дисципліни «Паблік рилейшнз» передбачено вивчення теорії та теоретичних прийомів.

Метою вивчення навчальної дисципліни«Паблік рилейшнз» є формування системи знань з питань паблік рилейшнз, оволодіння наукою і мистецтвом зв’язків із громадськістю.

Основними завданнями навчальної дисципліни є навчити студентів проводити практичну роботу в галузі паблік рилейшнз, зокрема забезпечити набуття навичок проведення досліджень громадської думки, вивчення документальних джерел, прес-конференцій, виступів у пресі та проведення кампаній у ЗМІ, використання комунікації (прийомів, презентацій, виставок тощо). Формування уявлення про методику роботи з основними групами громадськості та використання різних інструментів комунікації.

Предметом навчальної дисципліни є вміння управляти аудиторією, впливати на громадську думку, використовуючи різні засоби та прийоми.

Послідовність вивчення програмного матеріалу є традиційною для навчальної літератури з паблік рилейшнз і обумовлена внутрішньою логікою тем предмета: на матеріалах, які вивчаються з початку, ґрунтується вивчення наступних.

Внаслідок вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  • сутність та зміст паблік рилейшнз;

  • принципи і функції паблік рилейшнз;

  • основні напрями діяльності паблік рилейшнз;

  • сутність громадськості, цільових груп громадськості та громадської думки;

  • елементи процесу комунікації.

  • особливості комунікаційної системи українського суспільства;

Студент повинен вміти:

  • отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручник, навчальний посібник, періодичні видання, Інтернет та ін.);

  • ефективно організовувати свій робочий час;

  • здійснювати ефективні міжособистісні комунікації;

  • працювати в команді;

  • здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності;

  • застосовувати знання з паблік рилейшнз у професійній діяльності в сучасних організаціях;

  • творчо і нестандартно мислити;

  • працювати з громадськістю.

Основними виховними цілямиє формування суспільної активності, професійної спрямованості, виховання моральної свідомості, та моральних ідеалів.

Основними цілями розвитку особистості студента, які реалізуються в процесі вивчення дисципліни, є розвиток ділових якостей особистості та вміння реалізовувати професійну підготовку.

Основними формами організації навчання є: навчальні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота і контрольні заходи.

Основними видами навчальних занятьє:лекція, семінарськезаняття, самостійна робота, індивідуальна робота.

Навчальна лекція– це логічно вивершений, науково обґрунтований і систематизований виклад певного наукового або науково-методичного питання, ілюстрований. Лекція є одним з основних видів навчальних занять і, водночас, методів навчання. Вона покликана формувати у студентів основи знань з певної наукової галузі, а також визначати напрямок, основний зміст і характер усіх інших видів навчальних занять та самостійної роботи студентів з відповідної навчальної дисципліни.

Семінарське заняття – це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення студентами питань з попередньо визначених тем робочою навчальною програмою. Семінари сприяють розвиткові творчої самостійності студентів, поглиблюють їх інтерес до науки і наукових досліджень, виховують педагогічний такт, розвивають культуру мови, вміння та навички публічного виступу, участі в дискусії.

Перелік тем і зміст семінарськихзанять визначаються робочою навчальною програмою дисципліни.

Самостійна роботає основним засобом засвоєння студентом навчального матеріалу в час, вільний від обов'язкових навчальних занять.

Зміст самостійної роботи визначається робочою навчальною програмою дисципліни та методичними рекомендаціями викладача.

Самостійна робота студентів забезпечується всіма навчально-методичними засобами, необхідними для вивчення конкретної навчальної дисципліни чи окремої теми: підручниками, навчальними та методичними посібниками, електронно-обчислювальною технікою тощо.

Студентам також рекомендується для самостійного опрацювання відповідна наукова література та періодичні видання.

Індивідуальна робота – є формою організації навчального процесу, направлена на розвиток та реалізацію творчих можливостей студентів, які виявили особливі здібності в навчанні та нахил до науково-дослідної роботи і творчої діяльності. Сприяє розвиткові творчої самостійності студентів, поглиблює їх інтерес до науки і наукових досліджень. Індивідуальна робота виконується студентами самостійно із забезпеченням необхідних консультацій з окремих питань з боку викладача. Допускаються випадки виконання комплексної тематики (проекту) кількома студентами. Індивідуальні завдання сприяють поглибленому вивченню студентом теоретичного матеріалу, формуванню вмінь використовувати знання для розв’язання відповідних практичних завдань.

Консультація – це один із видів навчальних занять. Вона проводиться з метою отримання студентом відповіді на окремі теоретичні чи практичні питання та для пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх практичного застосування.

Консультації протягом семестру (поточні консультації, семестрові) та перед контрольним заходом (екзаменаційні) проводяться за графіком деканату факультету (відділення).

Контрольні заходи – включають поточний та підсумковий контроль.

Поточний контроль здійснюється в формі опитування та перевірки результатів виконання різноманітних домашніх завдань, виступів на семінарських заняттях. При цьому контроль засвоєння навчального матеріалу, запланованого на самостійне опрацювання студентом, також обов’язково завершується оцінкою.

Поточний контроль складається з балів, що студент отримує за певну навчальну діяльність протягом засвоєння даної дисциплыни – виконання та захист індивідуальних завдань (рефератів), виступи на семінарських заняттях тощо.

Підсумковий контроль здійснюється в формі виконання студентом модульної контрольної роботи.

Підсумкова модульна рейтингова оцінка визначається (в балах та за національною шкалою) як сума поточної та контрольної модульних рейтингових оцінок з даного модуля.

Оцінювання студентів здійснюється за рейтинговою 100 бальною системою.

Опорний конспект з дисципліни «Паблік рилейшнз» надає мінімум систематизованих знань відповідно до тем навчальної програми.