Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Marketing_kn_chast_1-2.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
445.95 Кб
Скачать

П

Структурно-логічна схема дисципліни „Маркетинг”

родовження

Тема 1

СУТНІСТЬ МАРКЕТИНГУ ТА ЙОГО СУЧАСНА КОНЦЕПЦІЯ

П л а н

    1. Визначення маркетингу.

    2. Основні поняття та види маркетингу.

    3. Принципи та функції маркетингу.

    4. Концепції маркетингу.

    5. Етапи розвитку сучасного маркетингу.

    1. Визначення маркетингу

Термін "маркетинг" походить від англійського "market" (ринок) і означає діяльність у сфері ринку. Як економічна система маркетинг являє собою широке і різноманітне поняття:

1.1.1. Маркетинг − це будь-яка діяльність у сфері ринку, спрямована на просування товарів, робіт і послуг від того, хто їх робить, до того, хто їх потребує, за допомогою обміну.

У такому вигляді маркетинг існує більше 7 тис. років з часу третього суспільного поділу праці: відділення купця - комерційного посередника від виробників товарів − ремісників, підкріплене появою грошей як загального еквіваленту вартості.

1.1.2. Маркетинг − це нова підприємницька філософія, тобто система поглядів на сучасне суспільство і суспільне виробництво, в основу якої покладено соціально-етичні та моральні норми ділового спілкування, міжнародні кодекси і правила сумлінної комерційної діяльності, інтереси споживачів і суспільства в цілому.

Вважається, що новий підхід до розуміння цього поняття з'явився на початку ХХ століття після публікації статей одним із авторів сучасного маркетингу - Т. Левиттом - у наукових записках Гарвардської вищої школи бізнесу.

За своєю сутністю концепція сучасного маркетингу як нової підприємницької філософії − це орієнтація на нестатки і потреби носіїв платоспроможного попиту й одержання прибутку за рахунок задоволення споживачів.

1.1.3. Маркетинг − це наукова й навчальна дисципліна. У такому вигляді маркетинг з'явився на початку ХХ століття, коли нова дисципліна стала викладатися в комерційних школах та університетах США.

1.1.4. Маркетинг − це діяльність на основі маркетингових досліджень.

1.1.5. Маркетинг − це концепція управління діяльністю підприємства і реалізацією товарів, робіт і послуг, орієнтована на споживача, його платоспроможний попит, конкуренцію, ефективність, державне регулювання, антимонопольне законодавство.

1.1.6. Маркетинг конкретних товарів і послуг полягає в розробці на рівні підприємств комплексних програм створення, організації виробництва і реалізації на обраних сегментах ринку визначених товарів.

Сутність маркетингу:

  • виробляти тільки те, що буде безумовно продано, але не намагатися продати те, що підприємство зуміло виробити;

  • маркетинг - це наука і практика ринку.

Сучасний маркетинг – це система, яка складається з більше ніж 500 ринкових показників, пов'язаних між собою як мережа у формі алгоритму для програмування.

1.2. Основні поняття та види маркетингу

Основні поняття маркетингу, що характеризують ринок:

  • нестаток - почуття, яке відчувається людиною у нестачі чого-небудь, вони дуже різноманітні та складні. Це й основні фізіологічні нестатки в їжі, теплі, безпеці і соціальні нестатки в духовній близькості, схильності, а також особисті нестатки в знаннях та самовираженні;

  • потреба - нестаток, що прийняв специфічну форму відповідно до культурного рівня й особистості людини. Потреби залежать від культурного рівня даного суспільства;

  • товар - усе, що може задовольнити різні потреби людини за допомогою ринку з метою придбання, використання і споживання;

  • попит - потреба, підкріплена купівельною спроможністю клієнта;

  • ринок - сукупність потенційних покупців товару та тих, що існують;

  • угода - комерційний обмін між сторонами;

  • обмін - акт одержання від кого-небудь бажаного товару з пропозицією чого-небудь замість (бартер);

  • ціна - вартість товару, яку сплачує покупець продавцю.

Структура маркетингу наведена на рисунку 1.1

Соседние файлы в папке учеба