Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Державні цільові фонди Заоч. 2012.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

державні цільові фонди

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2012

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Дніпропетровська державна фінансова академія

Центр заочного навчання

кафедра Податків

державні цільові фонди

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної форми навчання, які навчаються

за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр

за галуззю знань 0305 "Економіка та підприємництво"

за напрямом підготовки 6.030508 "Фінанси і кредит"

Дніпропетровськ – 2012

ББК 65.261.59

УДК 336.22:336.5

Т19

Тараненко В.Є.

Державні цільові фонди: - навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” за напрямом підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит” – Дніпропетровськ. – Дніпропетровська державна фінансова академія: 2012. – 59 с.

Навчально-методичний посібник розроблено відповідно до програми навчальної дисципліни „Державні цільові фонди” і містить такі матеріали: програму навчальної дисципліни; методичні рекомендації до самостійної роботи студентів; методичні рекомендації до практичних занять; методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань; перелік питань для проведення підсумкового контролю, список рекомендованої літератури.

Мета даної роботи – надання допомоги студентам заочної форми навчання у вивченні дисципліни.

Автор-укладач:

В.Є. Тараненко

- старший викладач кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

М.М. Трещов

- начальник управління доходів головного фінансового управління обласної державної адміністрації у Дніпропетровській області

Т.Н. Корнієнко

- к.е.н., доцент кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

Т.О. Дулік

- завідувач кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено Вченою радою фінансового факультету

Протокол № ___ від ___________ р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри податків

Протокол № 11 від 14.05.2012 р.

З м і с т

Передмова ……………………………………………………………………

4

1.

Програма навчальної дисципліни ………………………………………….

5

2.

Методичні рекомендації до самостійної роботи ………………………….

11

3.

Методичні рекомендації до практичних занять …………………………..

23

4.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань ………...

33

5.

Список рекомендованої літератури ………………………………………..

48

Додатки

ПЕРЕДМОВА

Створення та функціонування централізованих фондів фінансових ресурсів зумовлено необхідністю задоволення економічних і соціальних потреб держави, підприємницьких структур та громадян. Вивчення особливостей створення та функціонування державних цільових фондів є необхідним для базової підготовки бакалаврів за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво”.

На сьогодні не видано навчальних посібників, підручників, які б були присвячені вивченню механізмів впровадження та функціонування державних фондів фінансових ресурсів. Проте реалії вітчизняної економіки, сам факт наявності в державі відповідних цільових фондів вимагає вивчення такої дисципліни. Отже, видання представленого навчально-методичного посібника є необхідним та актуальним.

Посібник призначено для надання методичної допомоги при опрацюванні студентами практичних завдань, виконанні самостійної роботи та індивідуальних завдань з дисципліни “Державні цільові фонди” згідно з навчальним планом.

Дисципліна “Державні цільові фонди” тісно пов’язана з такими дисциплінами як “Фінанси”, “Податкова система”, “Бюджетна система”. Однак, навчально-методичний посібник висвітлює окремі теми, які не представлені у навчальних програмах інших дисциплін. Це робить посібник виключним помічником при підготовці кваліфікованих кадрів як для органів державної податкової служби, так і для підприємств та організацій.

Навчально-методичний посібник містить такі матеріали: тематичний план і програму дисципліни, завдання та методичні рекомендації для практичних занять, питання для самоконтролю та методичні вказівки щодо самостійного вивчення окремих тем, завдання для індивідуальної роботи студентів (тести, теми тез доповідей), питання до заліку, критерії оцінки, список рекомендованої літератури.

З метою сприяння розвитку творчих здібностей, підвищення інтересу до обраної професії у посібнику запропоновано індивідуальні завдання, що передбачають самостійний розгляд проблемних питань формування та використання коштів державних цільових фондів.

Методичні рекомендації, надані до практичних занять та самостійної роботи, містять посилання на чинні законодавчі та нормативні документи, що полегшує пошук та сприяє аргументуванню відповідей.

Особливу увагу приділено функціонуванню системи обов’язкового державного соціального страхування, створенню та механізму дії Пенсійного фонду України, формуванню ресурсів фондів державного соціального страхування та напрямів їх використання; вивченню правової бази створення та використання коштів державних цільових фондів. Також увагу студентів зосереджено на особливостях побудови відносин суб’єктів господарювання різних організаційно-правових форм з державними цільовими фондами, що відповідає сучасному рівню та потребам підготовки бакалаврів з оподаткування.