Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 4 МР до СЗ НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

4. Методичні рекомендації до семінарських занять

Модуль 1. Макроекономічна та соціальна статистика

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні основи соціально-економічної статистики

Семінарське заняття 1

Тема 2. Система національних рахунків як інструмент оцінювання та аналізу економічних явищ і процесів

Мета заняття:

1. Закріпити теоретичні знання та сформувати такі компетенції як: розуміння сутності та основних принципів побудови основних класифікацій економічної статистики.

2. Закріпити теоретичні знання та сформувати такі компетенції як: розуміння сутності основних концепцій та понять СНР, принципів побудови системи національних рахунків України як багатоцільової системи, призначеної для комплексного аналізу економіки; здатність використовувати її аналітичні можливості.

План заняття

  1. Побудова національних статистичних класифікацій в Україні

  2. Статистичний аналіз структури економіки на основі класифікацій

  3. Загальна характеристика СНР. Основні концепції та поняття СНР

  4. Принципи побудови національних рахунків, основні типи та класи рахунків СНР України

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При підготовці до семінарського заняття в частині питань “Побудова національних статистичних класифікацій в Україні” та “Статистичний аналіз структури економіки на основі класифікацій” студент повинен ознайомитись із переліком основних класифікацій в економічній статистиці України.

В економічній статистиці класифікації - це поділ економічних об’єктів за певною ознакою чи кількома ознаками. На відміну від групувань, класифікації розглядаються як стандарт та затверджуються Держкомстатом України. Необхідно зрозуміти з якою метою утворюються основні класифікації, де вони використовуються та яка їх роль у економічній статистиці.

Студенти повинні звернути увагу та осмислити проблеми сьогодення, які пов’язані з вдосконаленням вже існуючих класифікацій економічної статистики та розробкою нових класифікацій.

При підготовці до семінарського заняття в частині питань “Загальна характеристика СНР. Основні концепції та поняття СНР” та “Принципи побудови національних рахунків, основні типи та класи рахунків СНР України”

студент повинен усвідомити з якою метою було розроблено і впроваджено систему національних рахунків в Україні. Потрібно з’ясувати аналітичні можливості СНР залежно від конкретних цілей та завдань дослідження. Необхідно знати принципи побудови національних рахунків, основні типи та класи рахунків СНР України, основні напрями аналізу показників окремих рахунків. Особливу увагу необхідно приділити проблемам побудови окремих рахунків СНР, зокрема рахунків: утворення доходу, використання доходу, капіталу та рахунків іншого світу. Принциповим проблемним питанням теми є статистичне моделювання макроекономічних показників на базі СНР.

Опрацьовуючи матеріал тем, зверніть увагу та спробуйте дати відповіді на питання для самоконтролю, наведені до цих тем у розділі 2 “Методичні рекомендації до самостійної роботи” та у Курсі лекцій [14] до теми 2.