Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма практ 3 курс new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
175.1 Кб
Скачать

ВІННИЦЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки та робоча програма

з виробничої практики для студентів 3 курсу

напрям підготовки: 0305 " Економіка та підприємництво"

спеціальність: 6.030502 "Економічна кібернетика"

Вінниця – 2014

ВІННИЦЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки та робоча програма

з виробничої практики для студентів 3 курсу

напрям підготовки: 0305 " Економіка та підприємництво"

спеціальність: 6.030502 "Економічна кібернетика"

Затверджено на засіданні кафедри

економічної кібернетики

Протокол №__ від ___________ 2014 року

Вінниця – 2014

Методичні вказівки та робоча програма з виробничої практики для студентів 3 курсу за напрямом підготовки 0305 "Економіка та підприємництво", спеціальності 6.030502 "Економічна кібернетика".

Розробники: викладач доцент кафедри економічної кібернетики, к.т.н. Куперштейн Л.М.

Затверджена на засіданні кафедри економічної кібернетики

протокол від “__” _________ 2014 року №_

Завідувач кафедри економічної кібернетики___________ (Кабаненко В.Ф..)

(підпис) (прізвище та ініціали)

“__” ____________ 2014 року

Схвалено методичною радою вищого навчального закладу за напрямом підготовки 0305 "Економіка та підприємництво" (6.030502 "Економічна кібернетика")

Протокол від “____”________________2014 року № ___

“_____”____________2014 року Голова __________ (____________________)

(підпис) (прізвище та ініціали)

ВФЕУ, 2014 рік

 Куперштейн Л.М., 2014 рік

ВСТУП

Практика студентів вищого навчального закладу є невід'ємною складовою частиною процесу підготовки фахівців зі спеціальності „Економічна кібернетика" і проводиться на підприємствах сфери виробництва і послуг всіх форм власності.

Практика для студентів проводиться відповідно до наскрізної програми, розробленої й ухваленої зі спеціальності „Економічна кібернетика" за освітньо- кваліфікаційними рівнями - „бакалавр", „спеціаліст".

Програма практики є навчально-методичним документом, що визначає цілі, завдання, зміст, порядок проходження, форми і методи контролю, вимоги до звіту і організації його захисту.

Програму виробничої інформаційно-економічної практики для студентів З курсу зі спеціальності „Економічна кібернетика" розроблено відповідно до законів України „Про освіту", „Про вищу освіту", Положення про проведення практики студентів у вищих навчальних закладах України та „Методичних рекомендацій Міністерства освіти України по складанню програм практики студентів вищих навчальних закладів України".

У програмі практики враховано сучасний стан соціально-економічного розвитку України і Вінницької області, зокрема.

Програма практики є методичним документом планування, організації та регламентування діяльності студентів на підприємстві та організації роботи керівників практики від кафедри економічної кібернетики інституту і підприємства.

1. Загальні положення

Програма виробничої інформаційно-економічної практики є програмою закріплення теоретичних знань з навчальних дисциплін: економіка підприємства, фінанси, економетрія, математичне програмування, економіко-математичне моделювання, економічна кібернетика

Практика студентів є продовженням навчального процесу підготовки фахівців, вона сприяє закріпленню професійних знань, вмінь та навичок, що були набуті до третього курсу, їх розширенню та поглибленню. Під час практики студенти оволодівають методами економічної кібернетики в реальних економічних умовах діяльності підприємств у сфері виробництва та послуг. Це − системний підхід, моделювання економічних процесів, інформаційні процеси та вироблення найбільш ефективних управлінських рішень.

На практиці студенти повинні зробити спробу вивчити стан економіки підприємства та прогнозування її розвитку через врахування дії економічних законів та методів господарювання на основі використання математико-статистичних моделей аналізу й прогнозування, інформаційних систем і комп'ютерних технологій.

Програма виробничої інформаційної практики може бути розділена на основі:

Знань: економічної теорії, мікроекономіки, економіки підприємства, фінансів підприємств, інформатики, комп'ютерної техніки, пакету прикладних програм, теорії ймовірності і математичної статистики, економетрії, математичного моделювання.

Вмінь: використовувати економічні закони, форми і методи господарювання, методи економічного аналізу й економетрії, прикладні програми в економічних й аналітичних розрахунках.

Основне місце в програмі практики відводиться набуттю практичних навичок використання в економічних й аналітичних розрахунках методів економічної кібернетики - систем, моделей, інформатики, управління.

Згідно з навчальним планом виробнича інформаційно-економічна практика характеризується такими параметрами: практика проводиться після закінчення 3 курсу та екзаменаційної сесії 6 семестру; тривалість практики - 2 тижні; оформлення звіту; форма контролю - диференційований залік; об'єкт практики - підприємство (юридична особа); обов'язкове ведення щоденника; індивідуальне завдання з науково-дослідної роботи.

2. Мета і завдання практики

Метою виробничої інформаційно-економічної практики є поглиблення та практичне закріплення інформаційно-економічних теоретичних знань в реальних умовах діяльності підприємств сфери виробництва і послуг.

Завдання практики для студентів 3 курсу визначаються навчальним планом та навчальними програмами дисциплін зі спеціальності „Економічна кібернетика" з урахуванням вимог кваліфікаційної характеристики.

У процесі проходження виробничої інформаційно-економічної практики студент повинен виконати такі завдання:

- провести організаційно-економічну характеристику підприємства;

  • вивчити інформаційні потоки виробництва й управління підприємством;

  • побудувати моделі аналізу й прогнозування стану та розвитку економіки, вміти їх розв'язувати і оцінювати на основі використання прикладних програм і ПЕОМ.