Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт з практики 2013.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

Розділ X. Інформаційне забезпечення побудови моделі діяльності банківської установи

Інформаційне забезпечення підсистеми являє собою методи класифікації та кодування інформації про депозитні рахунки і інформацію про видані кредити, способи організації нормативно-довідкової інформації, побудова банків даних, зокрема побудова та ведення інформаційної бази.

Основні принципи створення інформаційного забезпечення: цілісність, вірогідність, контроль, захист від несанкціонованого доступу, єдність та гнучкість, стандартизація та уніфікація, адаптивність, мінімізація введення та виведення інформації (однократність введення інформації, принцип введення – виведення тільки змін)[10, 110-112].

Вимоги до інформаційного забезпечення такі:

  1. Інформаційне забезпечення має бути достатнім для виконання функцій інформаційної системи (ІС), які автоматизуються;

  2. Для кодування інформації, яка використовується тільки в цій ІС, мають бути застосовані класифікатори;

  3. Форми документів, які створюються ІС, мають відповідати вимогам стандартів чи нормативно – технічним документам;

  4. Форми документів та відеокадрів, які вводяться, виводяться чи коригуються через термінали ІС, мають бути погоджені з відповідними технічними характеристиками терміналів;

  5. Сукупність інформаційних масивів ІС має бути організована у вигляді БД на машинних носіях;

  6. Форми подання вихідної інформації ІС мають бути погоджені із замовником (користувачем) системи;

  7. Терміни і скорочення, які застосовуються у вихідних повідомленнях, мають бути загальноприйнятими в цій предметній області і погоджені із замовником системи.

У ІС мають бути передбачені необхідні заходи щодо контролю і оновлення даних в інформаційних масивах ІС, оновлення масивів після відмови будь-яких технічних засобів ІС, а також контролю ідентичності однойменної інформації в БД .

Основною частиною інформаційного забезпечення підсистеми формування даних про будь-які операції в банку, є інформаційна база у вигляді банку даних програмного продукту DiasoftBank (Product ID: 55683-640-7090775-23943) (див. додаток 5). Реалізація інформаційного забезпечення у вигляді банку даних дасть змогу забезпечити відсутність збитковості даних, що зберігаються, відкине можливість дублювання або помилкового вводу даних, забезпечить швидкий доступ користувачів до необхідних елементів інформації.

Банк даних розробленої системи складається з 2-ох основних компонентів: база даних (БД) та система управління базами даних (СУБД). В якості СУБД використовується програма InterBase 6.0 (Product ID: 6654-45644988031), яка є однією з найпоширеніших і перспективних СУБД, що підтримує технологію Client/Server та дозволяє працювати базою даних через комп'ютерну мережу. Крім того, вибір саме цієї СУБД пояснюється тим, що вона володіє досить потужним механізмом контролю надійності та достовірності інформації, що є не останнім питанням в банківській справі. Вся інформація, що використовується інформаційною системою зберігається у БД, яке являє собою один файл у форматі GDB, що розміщується на сервері, можливе також розмежування прав доступу до БД. [8, 98-102]

Контроль за введенням інформації в БД відбувається наступним чином: інформація вводитися по визначеному шаблоні і при неправильному введенні інформації з'являється повідомлення про помилку. Основними джерелами інформації є модуль обліку операцій з рахунками і дані про поточну діяльність банку.

Реалізація інформаційного забезпечення у вигляді банку даних дасть змогу забезпечити відсутність збитковості даних, що зберігаються, відкине можливість дублювання або помилкового вводу даних, забезпечить швидкий доступ користувачів до необхідних елементів інформації.

Вибір даного програмного забезпечення для реалізації моделі підсистеми управління кредитними та депозитними рахунками ґрунтується на тому, що MS Excel – зручна та досить гнучка система, яка дозволяє швидко розробляти інформаційні системи без допомоги зовнішніх технічних фахівців.

Класифікація – обов’язковий етап попередньої підготовки економічних даних до автоматизованої обробки, а також передумова раціональної організації інформаційної бази і моделювання інформаційних процесів. Класифікація є складовою частиною інформаційного забезпечення будь-якої інформаційної системи, яка належить до мовних засобів управління.

Тому класифікаційний поділ множини об’єктів на підмножини за їх подібністю або відмінністю згідно з прийнятими методами класифікації є основою для кодування інформації і наступного її пошуку за допомогою обчислювальної техніки.

Під класифікацією інформації розуміється не лише інформацію, яка є у масивах і повідомленнях, а й класифікацію безпосередньо інформаційних повідомлень (документів) і масивів. В даній ІС для систематизації інформації використовуються класифікатор валют, який представлений в додатки 3. Для класифікації необхідної вхідної інформації використовується ієрархічний метод класифікації.

У ієрархічної класифікації об’єктів інформаційної системи необхідно виділити слідуючи рівні (див. рис.10.1)

Ресурси банку

Акції

Боргові забовязання

Облігації

Номер

Номер

Номер

Рис.10.1.Рівні класифікації об’єктів інформаційної системи

Також використовується послідовний метод кодування (в інших таблицях бази даних) за допомогою полів з автоінкрементом - збільшенням значення ключового поля на 1 при вводі нового запису у таблицю.

Ідентифікатор елемента представляє собою поле чи набір полів, який відрізняє один запис у таблиці від другої. Він окремим чином відрізняє кожен запис у таблицю. Приклад в даній ІС в ролі ідентифікатора може бути поле коду рахунка. Тому що, код рахунка в кожному запису таблиці є унікальним.

Використання класифікації забезпечить організацію та формалізоване надання економічної інформації, значно зменшить трудомісткість пошуку, зберігання, пересування, обробки інформації, збільшити ефективність автоматизації, заощаджує дорогі ресурси пам'яті й технічних коштів і збільшити ступінь безпеки й захисту даних.

Проектуванню форм вхідної інформації приділяється особлива увага. На цьому етапі зменшується обсяги даних, трудові витрати на збирання, реєстрацію, передавання і перенесення інформації на машинні носії, значно підвищується вірогідність як вхідної, так і залежної від неї вихідної інформації[5, 35-45].

Вихідні документи банка мають дві форми представлення: паперову та екранну. Екранна форма необхідна для попереднього аналізу результатів розрахунків. Після одержання необхідних результатів вихідний документ друкується на принтері для одержання його у паперовій формі. Паперова форма документу використовуються керівництвом в якості інструменту формування подальших управлінських рішень.