Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Структурний підхід до проектування ІС.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
202.61 Кб
Скачать

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

Сутність структурного підходу до розробки ІС……………….…………………..3

Методологія функціонального моделювання SADT……………………………...4

Склад функціональної моделі………………………………………………………5

Ієрархія діаграм………………………………………………………………………6

Типи зв'язків між функціями………………………………………………………10

Теоретичні відомості про методологію IDEF0…………………………………...15

Література…………………………………………………………………………...22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сутність структурного підходу до розробки іс

Сутність структурного підходу до розробки ІС полягає в її декомпозиції (розбитті) на автоматизує функції: система розбивається на функціональні підсистеми, які в свою чергу діляться на підфункції, що підрозділяються на завдання й так далі. Процес розбиття триває аж до конкретних процедур. При цьому автоматизована система зберігає цілісне представлення, у якому всі складові компоненти взаємопов'язані. При розробці системи "знизу-вверх" від окремих завдань до всієї системи цілісність втрачається, виникають проблеми при інформаційній стикування окремих компонентів.

Усі найбільш поширені методології структурного підходу  базуються на ряді загальних принципів. В якості двох базових принципів використовуються наступні: принцип "розділяй і володарюй" - принцип вирішення складних проблем шляхом їх розбиття на безліч менших незалежних задач, легких для розуміння і вирішення; принцип ієрархічного упорядкування - принцип організації складових частин проблеми в ієрархічні деревоподібні структури з додаванням нових деталей на кожному рівні.

Виділення двох базових принципів не означає, що інші принципи є другорядними, оскільки ігнорування будь-якого з них може призвести до непередбачуваних наслідків (в тому числі і до провалу всього проекту). Основними з цих принципів є наступні: принцип абстрагування - полягає у виділенні істотних аспектів системи і відволікання від несуттєвих; принцип формалізації - полягає в необхідності суворого методичного підходу до вирішення проблеми; принцип несуперечливості - полягає в обгрунтованості та узгодженості елементів; принцип структурування даних - полягає в тому, що дані повинні бути структуровані і ієрархічно організовані.

У структурному аналізі використовуються в основному дві групи засобів, що ілюструють функції, виконувані системою і відносини між даними. Кожній групі засобів відповідають певні види моделей (діаграм), найбільш поширеними серед яких є наступні: SADT (Structured Analysis and Design Technique) моделі і відповідні функціональні діаграми (підрозділ 2); DFD (Data Flow Diagrams) діаграми потоків даних (підрозділ 3); ERD (Entity-Relationship Diagrams) діаграми "сутність-зв'язок" (підрозділ 4).

На стадії проектування ІС моделі розширюються, уточнюються і доповнюються діаграмами, що відбивають структуру програмного забезпечення: архітектуру ПЗ, структурні схеми програм і діаграми екранних форм.

Перераховані моделі в сукупності дають повний опис ІС незалежно від того, чи є вона існуючої або знову розробляється. Склад діаграм в кожному конкретному випадку залежить від необхідної повноти опису системи.

Методологія функціонального моделювання sadt

Методологія SADT розроблена Дугласом Россом і отримала подальший розвиток у роботі. На її основі розроблена, зокрема, відома методологія IDEF0 (Icam DEFinition), яка є основною частиною програми ICAM (Інтеграція комп'ютерних та промислових технологій), що проводиться за ініціативою ВПС США.

Методологія SADT представляє собою сукупність методів, правил і процедур, призначених для побудови функціональної моделі об'єкта будь-якої предметної області. Функціональна модель SADT відображає функціональну структуру об'єкта, тобто вироблені їм дії і зв'язки між цими діями. Основні елементи цієї методології ґрунтуються на наступних концепціях: графічне представлення блокового моделювання. Графіка блоків і дуг SADT-діаграми відображає функцію у вигляді блоку, а інтерфейси входу / виходу представляються дугами, відповідно входять у блок і виходять з нього. Взаємодія блоків один з одним описуються за допомогою інтерфейсних дуг, що виражають "обмеження", які в свою чергу визначають, коли і яким чином функції виконуються і управляються; строгість і точність. Виконання правил SADT вимагає достатньої строгості й точності, не накладаючи в той же час надмірних обмежень на дії аналітика. Правила SADT включають: обмеження кількості блоків на кожному рівні декомпозиції (правило 3-6 блоків); зв'язність діаграм (номери блоків); унікальність міток і найменувань (відсутність повторюваних імен); синтаксичні правила для графіки (блоків і дуг); поділ входів та управлінь (правило визначення ролі даних). відділення організації від функції, тобто виключення впливу організаційної структури на функціональну модель.

Методологія SADT може використовуватися для моделювання широкого кола систем і визначення вимог і функцій, а потім для розробки системи, яка задовольняє цим вимогам і реалізує ці функції. Для вже існуючих систем SADT може бути використана для аналізу функцій, виконуваних системою, а також для вказівки механізмів, за допомогою яких вони здійснюються