Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
179.2 Кб
Скачать

ВІННИЦЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ КІБЕРНЕТИКИ

ПРАКТИЧНА РОБОТА №1

на тему:

«Передпроектне обстеження предметної області. Визначення основних вимог та показників ІС»

Виконали студенти групи 29-ЕК:

Новіцька Ірина

Чабан Інна

Павленко Олександр

Зайцев Арсеній

Вітвіцький Олег

Перевірив: Куперштейн Л.М.

Вінниця - 2012

Тема: Передпроектне обстеження предметної області. Визначення основних вимог та показників ІС.

Мета: Набуття навиків проведення передпроектного обстеження структури об’єкта керування та аналізу економічно-інформаційного середовища предметної області.

Проектування ІС для розв’язування задач з обліку випуску готової продукції.

Організаційна структура підприємства

Українське підприємство ТОВ «Барлінек Інвест» належить до підприємств групи Barlinek (Україна) і є найбільшим виробником тришарової паркетної дошки в Україні. Обсяг інвестицій у будівництво заводу «Барлінек» у Вінниці склав близько 75 млн $. Підприємство почало свою роботу в жовтні 2007 року. На заводі встановлено найсучасніше деревообробне обладнання від ведучих світових виробників. За рахунок цеху по виробництву гранульованого біопалива (пелету) продуктивністю 17 тис. тон за рік, на заводі реалізована безвідходна технологія виробництва меблів.

Завдяки використанню різноманітних видів спеціального покриття, лаків і масел для обробки верхнього шару меблів, українське ТОВ «Барлінек Інвест» пропонує споживачам усіх країн світу широкий вибір дерев’яної мебелі високої якості, на яку надається гарантія від 25 до 30 років. Завод «Барлінек Інвест» належить до найбільш потужних і екологічно чистих промислових підприємств України.

Продукти ТОВ «Барлінек Інвест» відрізняються високою технологічністю та неповторною красою натуральної деревини – красою, яку неможливо замінити нічим.

Підприємство під назвою «Ваш комфорт» є філією ТОВ «Барлінек Інвест» в місті Хмільник.

Асортимент меблевої продукції, що випускається підприємство «Ваш комфорт» це: міжкімнатні двері, спальні, стінки, вітальні, передпокої, шафи-купе, дитячі меблі, кухні, комоди. Поруч з цехом знаходиться магазин, у якому працюють два продавці. У магазині представлені зразки типових моделей меблів, яку виробляє цех. У цеху працюють 83 майстри. Майстри займаються усіма операціями - від розпилювання пиломатеріалів до обтягування меблів тканиною. Частина матеріалів - фурнітура (ручки, цвяхи, шурупи, шарніри, рухомі блоки) і матраци - закуповується. Головний технолог займається замовленням та закупівлею матеріалів (дерева, фанери, тканини та фурнітури). Директор цеху контролює та координує роботу. На підприємстві також працює водій, котрий доставляє замовлення клієнтові. У цеху також є дизайнер-технолог, який займається розробкою нових моделей меблів. приміщень.

Директор меблевого цеха

Прямая со стрелкой 59

Головний технолог

Прямая со стрелкой 59

Прямая со стрелкой 52Прямая со стрелкой 53Прямая со стрелкой 54Прямая со стрелкой 55Прямая со стрелкой 56Прямая со стрелкой 57Прямая со стрелкой 58

Магазин

Технічний відділ

Склад

Майстерня

Бухгалтерія

Допоміжні служби

Прямая со стрелкой 40Прямая со стрелкой 41Прямая со стрелкой 42Прямая со стрелкой 43Прямая со стрелкой 44Прямая со стрелкой 45

продавець

Дизайнер технолог

комірник

майстер

бухгалтер

водій

Рис. Організаційна модель підприємства

Підрозділи, виділені темної тонуванням, беруть безпосередню участь у процесі, що підлягає автоматизації, світлої тонуванням - опосередкована участь, без тонування - не беруть участі. Отже, за найпершим попередніми оцінками ми встановили, що автоматизації підлягають функції директора цеху, головного технолога, а так само наступні підрозділи: майстерня, магазин, склад матеріалів, технологічний відділ і бухгалтерія. Бухгалтерію ми виділили світлим тонуванням, тому що в основному вона буде використовувати або надавати інформацію для майбутньої системи.

Тепер розглянемо взаємодію відділів підприємства в ході виробничої діяльності. Інформація про здобуті замовлення на серійне виробництво передається директору, який передає їх головному технологу, котрий безпосередньо прикріплює його до конкретного майстра, а так само в технологічний відділ, де готуються всі технологічні документи і відомість комплектації. Технологічна документація передається в майстерню, відомість комплектації в бухгалтерію. Тут формується накладна на отримання необхідних матеріалів зі складу. Матеріали зі складу надходять до майстерні, де майстер приступає до виконання замовлення. Коли замовлення готове, водій цеху доставляє його замовнику. Всі матеріали, необхідні меблевому цеху, надходять від постачальників на склад, а потім у майстерню, де використовуються для створення м'яких меблів для конкретного замовлення.

Тип виробництва

Тип виробництва — це класифікаційна категорія комплексної характеристики організаційно-технічного рівня виробництва, яка зумовлена широтою номенклатури, регулярністю, стабільністю та обсягом випуску продукції, а також формою руху виробів по робочих місцях.

Тип виробництва Меблевого цеху - це серійне виробництво. Серійне виготовлення меблів визначається виробництвом виробів великими партіями, випуск яких запланований заздалегідь. Серійний тип виробництва характеризується постійністю випуску досить великої номенклатури виробів. Він зумовлює партійний метод організації виробництва, коли запуск у виробництво деталей або вузлів здійснюється партіями певного розміру при певному стійкому чергуванні їх у часі. Це дозволяє організувати ритмічний випуск продукції. За кожним робочим місцем тут закріплено виконання декількох певних деталей-операцій. Це вдосконалить прийоми обробки, підвищує продуктивність праці.

Випуск виробів серіями у відносно великих кількостях дозволяє провести значну уніфікацію продукції що випускається і технологічних процесів, виготовляти нормалізовані або стандартизовані деталі, що входять в конструктивні серії великими партіями, що зменшує їх собівартість. Відносно великі розміри випуску, стабільність конструкції, уніфікація деталей дозволяють використовувати поряд з універсальним спеціальне високопродуктивне обладнання , Верстати-автомати, спеціальні інструменти і пристосування. Повторюваність у випуску продукції обумовлює економічну доцільність більш детальної розробки технологічного процесу, ніж в одиничному виробництві. У технологічній документації встановлюються режими обробки, обладнання, спеціальна оснастка і науково обґрунтовані технічні норми часу.

Номенклатура продукції

Асортимент меблевої продукції, що випускається: міжкімнатні двері, спальні, стінки, вітальні, передпокої, шафи-купе, дитячі меблі, кухні, комоди. На усю продукцію підприємство «Ваш комфорт» надає гарантію.

Основними матеріалами для виготовлення меблів служать деревостружкові і деревоволокнисті плити, фанера, деревина хвойних і листяних порід, облицювальні та оздоблювальні матеріали. Крім того, для виготовлення меблів застосовують фурнітуру, дзеркала, пружини, вироби з пластмас та ін.

Меблі повинні бути міцними та довговічними. При дбайливому відношенні і своєчасному ремонті вони можуть служити довгий час. Тому одне з технічних вимог до меблевих виробів полягає в тому, щоб вони в процесі експлуатації зберігали свою міцність. Домогтися цього можна, перш за все найбільш раціональною конструкцією вироби і дотриманням режимів виготовлення меблів.

Проектування організації виробництва меблів

Проектування меблів представляє собою процес розроблення ескізів, макетів, технічної документації і готового зразка. При проектуванні меблів ураховують ряд факторів, такі як архітектурно-планові рішення сучасних і перспективних квартир, вимоги до меблів - функціональні, естетичні, ергономічні, їх технологічність і надійність. На формування цих властивостей значно впливають матеріали з яких виготовляють меблі. Функціональні вимоги передбачають відповідність меблів призначенню. Так, розміри і форма меблів повинні відповідати росту і вазі людини, розмірам речей, які розміщені на виробах чи всередині. Все це забезпечує зручність користування меблями, вірну організацію інтер’єра, раціональне використання житлової площі, можливість трансформації і взаємозаміни окремих елементів. В свою чергу зручність користування залежить від вибору конструкції, вихідних матеріалів, оздоблення і інших особливостей. Відхилення від лінійних розмірів не повинні перевищувати припустимих меж: у секційних меблях розміром до 900 мм — ±1 мм, більше 900 мм — ±2; у м'якої — відповідно +5 й +10; в інших видах меблів розміром до 260 мм — ±2, від 260 до 500 мм — ±3, від 500 до 800 мм — ±4 і більше 800 мм — +5 мм. Жолоблення дверей не повинне бути бо леї 1 мм на 1 р. м, а в рамкових і щитових елементах - не більше 1,5 мм.

До дефектів фанерування відносяться погано підібрані по текстурі й кольорам шпони, неміцно приклеєні до основи, із заломами, відставанням на краях, крайках і торцях, а також не проклеєні місця, розбіжність фуг і просідання шпону. Імітація повинна відповідати малюнку й кольорам природної деревини. Для щитових деталей допускаються закладення площею не більше 5 см2, для брускових — 1,5 см2. Вставки повинні відповідати основній деревині. При світлій прозорій обробці вставки не допускаються.

Естетичні вимоги припускають, що меблі поряд з виконанням утилітарних функцій у значній мірі є засобом прикрашення житла і тому повинні відповідати сучасним вимогам щодо форми, декору, зіставлення елементів і їх забарвленню. Естетичні вимоги враховують сучасні напрямки моди, у якій віддзеркалюються мінливі умови життя людей, їх поняття про красиве. Ергономічні вимоги визначаються комфортабельністю і гігієнічністю меблів. Комфортабельність меблів характеризується зручністю користування, доглядом, розміщенням, транспортуванням і зберіганням. Гігієнічність меблів характеризується нешкідливістю матеріалів, які застосовують, отупінню забрудненості й легкістю чистки поверхні, безпечністю в експлуатації, повітропроникністю й паро проникністю м’яких елементів, електризацією полімерних облицьованих матеріалів. При проектуванні меблів ураховують вимоги санітарного нагляду.

Надійність меблів характеризується довговічністю і ремонтопридатністю. Важливий показник довговічність визначається властивостями конструкційних матеріалів, технологією виготовлення, міцністю з’єднання деталей і вузлів меблів, властивостями захисно-декоративних покриттів - опір стиранню, дії світла, температури, кислот і лугів.

Ремонтопридатність забезпечується конструктивними властивостями меблів (легко піддаються ремонту меблі з уніфікованих елементів), підбором лакофарбувальних покриттів, дефекти (втрата блиску, відшарування й інше), які можливо ліквідувати стандартними розчинниками, поліруючими матеріалами.