Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод до СРС з ФМ 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
599.55 Кб
Скачать

75

Вінницький фінансово-економічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

З ДИСЦИПЛІНИ

"ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ"

(для студентів всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання)

ВІННИЦЯ - 2011

ВІННИЦЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

З ДИСЦИПЛІНИ

"ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ"

(для студентів всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання)

Затверджено

на засіданні кафедри

фінансів

Протокол №1

Від 30.08.2011р.

ВІННИЦЯ – 2011

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів з дисципліни «Фінансовий менеджмент» (для студентів всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання). – Вінниця: ВФЕУ. – 2011. – 75с.

Укладач: к.е.н., доц. Юрчишена Л.В.

Редактор:

Відповідальний за випуск:

ВСТУП

Дисципліна "Фінансовий менеджмент" є нормативною і базовою для підготовки спеціалістів економічного профілю напряму "Економіка і підприємництво", а також магістрів з економіки та менеджменту Фінанси підприємств (організацій) є основою не тільки розвитку підприємництва, а й економічного благополуччя всієї нації. Фінансові результати можливо розглядати як ціль діяльності організацій і як ресурс для успішної реалізації її стратегії.

Прийняття рішень по всім аспектам підприємницької діяльності повинно базуватися на урахуванні фінансових умов. Тому керівники усіх рангів повинні мати достатні знання з фінансового менеджменту.

Мета дисципліни - озброїти майбутніх фахівців системою сучасних методів фінансового управління; сприяти сприйняттю ними новій фінансовій ідеології господарювання, адекватній ринковій економіці; допомогти виробити логіку ухвалення управлінських рішень, що забезпечують їх високий динамізм і варіативна.

Метою розроблених методичних вказівок є максимальна інформованість студентів про практичний вміст учбової дисципліни «Фінансовий менеджмент». Учбовим планом спеціальності «Економіка і управління на підприємстві» при вивченні дисципліни «Фінансовий менеджмент» передбачено: 18 годин лекцій, 18 години практичних занять і 72 години самостійної роботи.

Самостійна робота полягає в підготовці до практичних занять, написанні контрольних робіт і вивченні вмісту форм фінансової звітності. Формами контролю при вивченні дисципліни є: усні і письмові відповіді студентів на поставлених викладачем по темі, що вивчається, питання; відповіді на контрольні тести після закінчення кожної теми, що розглядається на лекції або практичному занятті, складання іспиту.

Активна участь на практичних заняттях, підготовка індивідуального дослідження у вигляді контрольної роботи і складання підсумкового іспиту по дисципліні «Фінансовий менеджмент» –- все це неможливо без додаткового поглибленого вивчення літературних джерел. Для реалізації даної мети методичні вказівки містять список літератури, що рекомендується, який включає основну, додаткову літературу по фінансовому менеджменту, а також корисні посилання на інтернет-ресурси.

Завдання: вивчення сутності та методологічних основ фінансового менеджменту, управлення фінансовими ризиками та застосування інструментів антикризового керування підприємством; набуття навичок управління грошовими потоками, прибутком, інвестиціями, активами; оволодіння методикою визначення вартості капіталу та з’ясування способів оптимізації його структури.

В результаті вивчення курсу студенти повинні:

  • знати основні принципи, методи та розрахункові засоби, які використовуються у фінансовому менеджменті;

  • вміти приймати рішення в галузі управління інвестиціями, підвищення рентабельності власного капіталу, розробки дивідендної політики, прогнозування вірогідності банкрутства.

Дисципліна „Фінансовий менеджмент” вивчається після засвоєння менеджменту, маркетингу, бухгалтерського обліку та фінансів, формує професійні навички магістра.

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ “ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ”

ДЛЯ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Назва тем

Кількість годин

Лек.

Прак.

СРС

Модуль 1

1.

Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

1

1

3

2.

Система забезпечення фінансового менеджменту

1

1

3

3.

Управління грошовими потоками на підприємстві

1

1

3

4.

Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

1

1

3

5.

Управління прибутком

2

2

9

6.

Управління активами

2

2

7

7.

Вартість та оптимізація структури капіталу

2

2

9

Модуль 2

8.

Управління інвестиціями

2

2

6

9.

Управління фінансовими ризиками

2

1

5

10

Аналіз фінансових звітів

1

2

8

11

Внутрішньофірмове фінансове прогнозування та планування

1

1

7

12

Антикризове фінансове управління підприємством

2

2

9

Всього: 108

18

18

72