Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки СППР.DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
851.97 Кб
Скачать

Вінницький інститут регіональної економіки та управління

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до самостійного вивчення курсу

«Системи підтримки прийняття рішень»

(для студентів спеціальності «Економічна кібернетика» денної та заочної форм навчання)

Вінниця - 2004

Вінницький інститут регіональної економіки та управління

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до самостійного вивчення курсу

«Системи підтримки прийняття рішень»

(для студентів спеціальності «Економічна кібернетика» денної та заочної форм навчання)

Затверджено на засіданні

кафедри економічної кібернетики

Протокол №

від 2004р.

Вінниця – 2004

Методичні вказівки до самостійного вивчення курсу «Системи підтримки прийняття рішень» (для студентів спеціальності «Економічна кібернетика» денної та заочної форм навчання). Вінниця: ВІРЕУ, 2004. ст.

Укладач: Яровий А.А.

Редактор: І.М. Паюк

Відповідальний за випуск: П.С. Мартинюк

ВСТУП

Мета дисципліни– сформувати фундаментальні теоретичні знання щодо суті і архітектурі систем підтримки прийняття рішень (СППР),оцінки і вибору методів підтримки прийняття рішень і забезпечувальних засобів СППР та набутя практичних навичок проектування, створення і застосування СППР з метою підвищення ефективності управління економічними процесами.

Комп’ютерні СППР являють собою інтерактивні інформаційні системи нового покоління, призначені для підтримки різних видів діяльності в процесі прийняття рішень із слабоструктурованих і неструктурованих проблем.

СППР приходять на зміну традиційним інформаційним системам у тих сферах управління, які характеризуються високою складністю процесів управління, відсутністю повної забезпеченості потрібною інформацією, неможливістю цілковитої формалізації алгоритмів вироблення кінцевих управлінських рішень. У сучасних умовах розвитку ринкової економіки і виникнення нових галузей економічної діяльності застосування комп’ютерних систем підтримки прийняття рішень на багатьох рівнях управління стає більш необхідним. Тому кваліфіковані спеціалісти з інформаційних систем повинні знати основи функціонування СППР, їх можливості, перспективи розвитку, вплив на методику рішення задач за функціями управління і вміти виконувати основні операції з проектування і експлуатації СППР.

Основні задачі предмета:

  • вивчення методологічно-організаційних особливостей прийняття управлінських рішень стосовно складних економічних та виробничих задач;

  • засвоєння теоретичних основ створення СППР, орієнтованих на застосування засобів нової інформаційної технології та обчислювальної техніки;

  • опрацювання передового досвіду використання СППР в галузях корпоративного планування, менеджменту, маркетингу, фінансово-кредитної системи, прогнозування та інше;

  • набуття уміння створювати окремі елементи СППР різного призначення і різної проблемної орієнтації на всіх стадіях життєвого циклу системи;

  • отримання практичних навичок використання і адаптації деяких найбільш відомих систем підтримки прийняття рішень.

Лекційна частина курсу призначена для теоретичної підготовки студентів з питань організаційно-технологічних основ прийняття рішень, архітектури СППР і їх класифікації, сфери застосування СППР, методологічних основ СППР, процесів їх проектування і побудови.

Призначення практичних занять– закріпити, поширити і поглибити знання, одержані студентами на лекціях і під час самостійного вивчення літертаурних джерел. На практичних заняттях студенти набувають навиків аналізу і постановки задач прийняття рішень, вибору методів підтримки прийняття рішень в СППР, виконання окремих операцій з проектування СППР.

Мета лабораторної роботи– оволодіти методикою і технологією аналізу економічних поблем і вибору раціональної поведінки за допомогою комп’ютерної СППР.

Виконання контрольних робіт сприяє поглибленню і закріпленню теоретичних знань, одержаних студентами-заочниками під час самочтійного вивчення курсу, надбанню навиків самостійної роботи над навчальним матеріалом, виробленню практичних навиків аналізу проблем прийняття рішень і проектування СППР.