Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проджект практ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Окружение

Цей розділ призначений для опису фінансово-економічного середовища, в якій планується реалізація проекту. У неї вводять дані про валюти проекту, ставкою рефінансування, а також інфляційному та податковому оточенні фінансових операцій проекту. Поля діалогового вікна Валюта призначені для вибору основної (національної) і другий (додаткової) валют проекту, а також зазначення їх курсового співвідношення(рис.9). Головною вимогою до другої валюті є її висока стабільність. Наявність другої валюти проекту потрібно для коректного розрахунку показників ефективності інвестицій навіть при відсутності в проекті експортно-імпортних операцій.Процедура перетворення фінансового результату, розрахованого в основній валюті в еквівалент у другій валюті, дозволяє знизити похибку в розрахунках показників ефективності інвестицій, що неминуче виникає при високій і погано прогнозованої інфляції.

Рис. 6.9 Валюта

Діалогове вікно Облікова ставка призначене для введення значень річних ставок рефінансування по кожній з валют окремо(рис.6.10). Введену інформацію використовують при віднесенні процентних платежів на витрати і прибуток відповідно зі ставкою рефінансування.

Рис. 6.10 Ставка рефинансирования

Діалогове вікно Інфляція забезпечує введення даних, що характеризують інфляційні фактори зовнішнього середовища при реалізації проекту. Оскільки інфляція діє нерівномірно на збут, прямі витрати, загальні витрати, зарплата та нерухомість при розробці проекту оцінюють тенденції ціноутворення по кожній з цих складових (див. рис.6.11).

Рис.6.11 Инфляция

Різні види податків (розробники програми називають їх приватними) можна задаватипри формуванні плану збуту, описі витрат, інших надходжень і виплат у відповіднихрозділах програми. Разом з тим загальні умови оподаткування  визначаються  в діалоговому  вікні  Податки. Тут описуються податки,  які розробники  програми називають  загальними. Якщо в цьому діалоговому  вікні необхідно  встановити специфічний податок, програма дозволяє сформувати базу оподаткування і вказати необхідну  статтю  виплат  податкових  сум  за допомогою індивідуальної  формули нарахування  і виплат податків. До основних  податків відносять: податок  наприбуток, ПДВ  і спеціальний  податок;  виплати  до пенсійного фонду;  виплати  до фонду  соціального  страхування; обов'язкове  медичне  страхування;  виплати  до фонду  зайнятості; податок на потреби освіти; транспортний податок; податок на користувачів автодоріг, податку на майно(рис.6.12) .

Рис.6.12 Налоги

Інвестиційний план

Цей розділ призначений для складання календарного графіка проекту.(рис.6.13) Графік відображає всі етапи проекту, фінансові ресурси кожного етапу, зв'язку між етапами, нові активи підприємства (проекту), способи і терміни амортизації створених активів.

Тут треба вводити інформацію про витрати інвестиційного періоду: • організаційних та інших витратах інвестиційного періоду проекту, пов'язаних з утворенням юридичної особи, розробкою детального фінансового плану та ін; • витрати на проведення НДДКР; • витрати на придбання та створення основних фондів (землі, будівель і споруд, обладнання);

• витратах на підготовку виробництва продукції і послуг, пов'язаних з

Ри.6.13 Инвестиционый план

розробкою технологічного процесу, підготовкою виробничих площ, наймом робочої сили, закупівлею сировини та ін Клацання на кнопці Календарний план відкриває вікно. Цей модуль призначений: • для складання календарного плану проекту; • описи окремих етапів проекту з призначенням ресурсів, необхідних для їх виконання; • поетапного формування активів проекту; • вибору термінів і способу амортизації активів; • побудови діаграми Гантта; • формування річного календаря (див. рис. 6.14,6.15). 

Рис.6.14 Кленндарный план

Клацання на кнопці Список активів відкриває діалогове вікно Характеристики активу, в якому описуються і редагуються характеристики створюваних на певному етапі календарного плану активів: список і тип активів, способи нарахування амортизації, способи списання ПДВ, дані про додаткові інвестиції на реконструкцію активів, відомості про їх продаж (див. рис. 6.16) .

Рис.6.16 Список активов

Тип активу вибирається за допомогою перемикачів (в даному випадку встановлений перемикач Обладнання). Спосіб амортизації активу задається вибором відповідної вкладки (Лінійна амортизація). Для вказівки способу списання ПДВ є група з двох перемикачів: • через амортизацію - ПДВ списують відповідно з нарахуванням амортизаційних відрахувань; • за період - ПДВ списують у встановлені терміни (конкретний термін вводять в розташоване поруч поле). Найважливіша характеристика на етапі інвестиційного плану - Ресурси, що забезпечують його виконання. (рис.6.17)Опис ресурсів виконується у двох діалогових вікнах: • редагування ресурсів (відкривається клацанням на кнопці Ресурси вкладки Інвестиційний план) - тут формується список ресурсів і вводяться їх основні характеристики; • ресурси (відкривається клацанням на кнопці Ресурси в діалоговому вікні Редагування етапу проекту, доступ до якого прокладений з вікна Календарний план) - тут описуються умови використання ресурсів на етапах календарного плану. У модулі Текстовий опис формується текстова частина інвестиційного плану. Тут вказується: місце розташування, виробничі потужності та календарний план проекту.Місцезнаходження включає в себе: ділянка, природне довкілля, впливу на навколишнє середовище, соціально-економічну політику, фіскальні та правові аспекти, залежність від інфраструктури, доступність ресурсів, близькість споживачів. Виробничі потужності включають в себе: будівлі та споруди, капіталовкладення в будівництво, технології виробництва, обладнання, необхідні виробничі потужності, підготовку виробництва, капітальні вкладення. Календарний план проекту включає в себе: освіта юридичної особи, розробку детального фінансового плану, дослідження і розробку, набір персоналу, придбання обладнання і технологій, придбання землі, будівництво та монтаж, підготовку виробництва, здачу підприємства в експлуатацію, попередній маркетинг, витрати на емісію ціннихпаперів.

Рис.6.17 Редактирование ресурсов(Ресурсы)