Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проджект практ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Автокореляція (серійна кореляція)негативна характеристика деяких мультиплікативних або змішаних конгруентних методів отримання РВП [0,1], яка полягає в тому, що при невдалому виборі параметрів програмного генератора отримуються вибірки автоко- рельованих значень випадкових чисел.

Автокореляційна функціяфункція, що характеризує ступінь зв’язку між двома значеннями випадкового процесу у моменти часута. Для дійсного випадкового процесу автокореляційна функція визначається так:, де— математичне сподівання випадкового процесу.

Адекватність моделі відповідність моделі (за деякою сукупністю визначальних характеристик) процесу чи об’єкта, що моделюється.

Адекватність моделі — відповідність моделі з певною мірою наближення системі чи процесу, що досліджується, оскільки повної відповідності моделі реальному об’єкту бути не може (в противному випадку це була б не модель, а сам об’єкт моделювання), то при моделю­ванні мається на увазі адекватність не взагалі, а адекватність за тими властивостями моделі, котрі з позицій мети дослідження є суттєвими.

Аналогова обчислювальна машина (АОМ) — обчислювальна машина, яка обробляє інформацію, подану в аналоговій (неперервній) формі. АОМ бувають електричні (електронні), електромеханічні, механічні, гідравлічні, пневматичні та ін.

Аналогове моделювання метод дослідження, який використовує пряму, безпосредню аналогію між величинами, властивими одному явищу, і формально такими ж, що входять таким же чином в рівняння процесів величинами, притаманними іншому явищу.

Апроксимація (від лат. аpproximatio — зближення) — наближене зображення одних математичних об’єктів іншими у тому чи іншому значенні, близькому до вихідних, зокрема наближене подання склад­ної функції однією або кількома більш простими функціями.

Апроксимаціянаближене зображення одних математичних об’єктів іншими.

Валідація (перевірка адекватності реалізації) моделі полягає в тому, що вихідні результати практичної реалізації імітаційної моделі зіставляють з наявною статистичною інформацією про досліджувану систему, і на основі такого зіставлення роблять висновки щодо адекватності реалізації імітаційної моделі.

Верифікація моделі — перевірка достовірності (істинності, адекватності) моделі. Верифікація імітаційної моделі зводиться до перевірки відповідності її поведінки основним передумовам експериментатора. Попереднім дослідженням достовірності моделі є перевірка програми її машинної реалізації. Після того, як в програмі виявлені і виправлені всі помилки, приступають до проведення машинного експерименту на основі спеціально підібраних даних, для яких можна передбачити результати машинних розрахунків. Якщо отримані результати збігаються з очікуваним виходом імітаційної моделі, то вона вважається адекватною, тобто її концептуальна структура і логіка не викликають заперечень. Наступним етапом перевірки адекватності імітаційної моделі є її валідація.

Визначальний контраст співвідношення між факторами, яке задає елементи стовпця матриці планування, що дорівнює фіктивному фактору.

Випадкова величинавеличина, що залежно від випадку набуває того чи іншого значення за певним законом розподілу.

Випадкова подіяподія, яка за певних умов може як відбутися, так і не відбутися. Числовою характеристикою міри можливості появи випадкової події A за тих чи інших умов, які можуть повторюватися необмежену кількість разів, є імовірність ().

Відгук — ендогенна (зумовлена внутрішніми причинами) випадкова величина y, яка, за припущенням, залежить від факторів.

Відрізок аперіодичностікількість підряд згенерованих програмним датчиком чисел l — , серед яких немає однакових, а наступне число збігається з одним із створених раніше чисел.

Власні шуми електронних лампявище існування вихідної напруги при нульовій вхідній.

Генератор (датчик) випадкових чиселфізичний пристрій або програма, призначені для утворення рівномірної випадкової послідовності чисел на відрізку [0, 1].

Генеруюче співвідношення — співвідношення між факторами (добуток вектор-стовпців), яке використовується для побудови дробових факторних планів.

Гіпотези — наукові припущення, висунуті для пояснення певних явищ дійсності. Вони замінюють невідомі закономірності розвитку системи і довизначають постановку задачі. За відсутності інформації висувають гіпотезу щодо можливих результатів, вірогід­ність якої далі перевіряють експериментально. Доводячи правильність гіпотез, дістають повніше уявлення про розв’язання задачі.