Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проджект практ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Гістограма — графічне наближене зображення щільності випадкової величини, побудоване за вибіркою скінченного обсягу.

Головна репліка репліка, що має максимальну розв’язувальну здатність, тобто у якій головні ефекти змішані з оцінками ефектів більш високих порядків.

Головний ефект факторавнесок фактора в значення функції відгуку під час переходу його від нижнього рівня до верхнього, який в кодованій системі вимірювання факторів дорівнює подвоєному коефіцієнту регресії при відповідній змінній.

Градієнт (антиградієнт) функції вектор, спрямований в бік найшвидшого зростання ( зменшення) значення функції. Градієнт за своєю величиною залежить від похідних функції в даній точці і записується у вигляді:

,

де — одиничні вектори в напрямі координатних осей, що відповідають змінним. Антиградієнт має зворотний напрям.

Дані — факти або поняття, описані у формалізованому вигляді. У локальній мережі існують дані користувача та дані, що керують передачею інформації (протоколи).

Дані користувача — дані, що вводяться користувачем у ЛОМ або отримуються ним з мережі.

Демпфуваннягасіння коливань у динамічній системі внаслідок розсіювання енергії.

Динамічне програмування сукупність прийомів, які дають змогу знаходити оптимальні рішення на основі обчислень наслідків кожного рішення і створення оптимальної стратегії для наступних рішень. Обчислювальна схема методу динамічного програмування заснована на передумовах, що критерій оптимальності адитивний стосовно змінних і що майбутні результати не залежать від передісторії того стану системи, при якому приймається рішення. Остання передумова відома як принцип оптимальності Беллмана.

Дискретна випадкова величинавипадкова величина , яка набуває скінченної кількості значень або всі її значення можна розмістити у вигляді нескінченної послідовності, а закон її розподілу описується заданням усіх ймовірностей.

Дисперсіячислова характеристика розподілу ймовірностей випадкової величини, яка характеризує розсіювання значень цієї випадкової величини навколо її математичного сподівання; вона визначається формулою .

Дисперсіяхарактеристика міри розсіювання значень випадкової величини, яка чисельно дорівнює математичному сподіванню квадрата відхилів її від центра розподілу (середнього значення) випадкової величини. Квадратний корінь від дисперсії називають середнім квадратичним відхилом або стандартним відхилом.

Ділові ігри (господарські ігри, економічні ігри) — метод імітації вироблення і прийняття управлінських рішень в різних виробничих ситуаціях шляхом проведення симульованої гри згідно з заданим сценарієм (чи системою правил) окремими групами людей або людиною і ЕОМ. Сама ділова гра може розглядатися як деяке спрощене відтворення реального економічного чи виробничого процесу.

Дослідження систем — виявлення закономірностей розвитку системи й встановлення кількісних співвідношень між змінними величинами та параметрами, що описують функціонування системи.

Дробовий факторний експеримент (план) експеримент, в якому реалізується лише частина числа можливих поєднань рівнів факторів, тобто .

Екзогенні величинивеличини, зумовлені зовнішніми стосовно досліджуваної системи причинами.

Економіко-математична модель математичний опис економічного явища чи об’єкта, який здійснюється з метою їх дослідження та управління ними, шляхом вироблення управлінських рішень.