Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проджект практ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.56 Mб
Скачать

5. Аналіз фінансових результатів.

Слід розрахувати і проаналізувати основні фінансові результати реалізації бізнес-проекту. Складаються стандартні звітні бухгалтерські документи, що відображають фінансову і виробничу діяльність: • звіт про прибутки і збитки; • бухгалтерський баланс; • звіт про рух грошових коштів; • звіт про використання прибутку. На підставі даних звітних бухгалтерських документів здійснюється розрахунок основних показників ефективності і фінансових коефіцієнтів.

1.2. Сучасне програмне забезпечення для аналізу імітаційної моделі

В останні роки XX ст. з'явилося безліч програмних продуктів і засобів, що розширюють можливості розробки та оцінки ефективності інвестиційних проектів.Вони базуються на розроблених методичних підходах UNIDO (United Nations Industrial Development Organization - Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку) - авторитетної організації, створеної ООН, які постійно удосконалюються за сприяння безлічі країн, включаючи Росію. UNIDO займається виробленням стратегії економічного розвитку країн з перехідною економікою. Одним З результатів її діяльності є створення стандартів підготовки інвестиційних рішень. У Росії набули поширення два види комп'ютерних імітують систем розробки та оцінки інвестиційних проектів. Програмні продукти першого виду призначені для оцінки фінансових результатів минулої діяльності, відображених у звітності за минулий (на момент аналізу) період, а також майбутнього потенціалу підприємства, тобто по суті для економічної діагностики господарської діяльності підприємства з метою вироблення рекомендацій щодо її вдосконалення. До цієї групи можна віднести пакети: «Audit Expert» (компанія «ПРО-ІНВЕСТ-ІТ»), «Альт-Фінанси» (фірма «Альт», Санкт-Петербург), «Аналітик 4.0» (фірма ІНЕК), «Фінансовий аналіз 1.0 »(фірма« Інтелект-Сервіс ») і« ОЛІМП: «ФіпЕксперт» (фірма «РосЕкспертіза»). Програми другого виду розроблені для планування », розрахунку та порівняльного аналізу інвестиційних проектом з метою вибору оптимальної форми фінансування.До числа використовуваних в Росії програм такого роду належать такі:

• закордонні пакунки COMFAR (Computer Model for Feasibility Analysis and Reporting) і PROPSPIN (PROject Prolilу Screening and Preappraisal Information system), створені ЮНІДО;

• вітчизняні пакети «Project Expert» (фірма «Export Systems», Москва), «Альт-Інвест" (фірма «Альт», Санкт-Петербург), FOCCAL (фірма «ЦентрІнвестСофт»), «Інвестор» (фірма ІНЕК), «ТЕО-ІНВЕСТ» (Інститут проблем управління РАН), «Інвест-Проект» (Інститут промислового розвитку).

В основі всіх цих програмних продуктів лежить методичний підхід ЮНІДО, і всі вони порівнянні за такими критеріями, як функціональні можливості, якість програмної реалізації, зручність для користувача інтерфейсу, ступінь «закритості» пакета.

Коротко опишемо деякі програмні продукти.

Основні програмні продукти фірми «Альт»:

1) Альт-Фінанси. Потрібен для всебічного аналізу фінансового стану підприємства на момент дослідження, визначення точки виникнення фінансових диспропорцій та можливостей щодо поліпшення параметрів найважливіших фінансових показників. Аналіз структури балансу, чистого оборотного капіталу, структури витрат, показників прибутковості, ліквідності, фінансової стійкості, оборотності і рентабельності.

2)Альт-Інвест-Прим. Призначений для проведення експерт-оцінки комерційної привабливості інвестиційних проектів, які не потребують додаткового опрацювання вихідної інформації . Відбір проекту з великого потоку комерційних пропозицій, оцінка потенційної комерційно-привабливих проектів, вибір напрямку його подальшого опрацювання. Вбудований модуль аналізу чутливості до зміни основних параметрів проекту: обсягу виробництва продукції, виручки від реалізації продукції; операційні витрати; інвестиційні витрати; ставки дисконтування і т.п.

3) Альт-Інвест. Дозволяє оцінити фінансову спроможність і потенціальну ефективність проекту незалежно від його масштабу і галузевої приналежності, визначити допустимі межі зміни вихідних параметрів при досягненні прийнятної величини підсумкових показників розрахунку. Просування Альт-Інвест пов’язано з широким охопленням різних сторін фінансової та інвеститаційної діяльності підприємства, проведенням розрахунків підвищеної точності.

4) Альт-План. Універсальна система для оперативного і середньострокового фінансового планування та управління фінансовими ресурсами. Ефективний засіб для вироблення оптимального фінансового плану, оцінки потреби в сировині матеріалів, розрахунку поточних і планових витрат, визначення раціональної структури та обсягу виробництва, дослідження впливу різних складових на фінансові показники і т.д.

Усі програми фірми «Альт» побудовані на базі електронних таблиць (Microsoft Excel). Їх плюсами є: відкритість програми (перегляд всіх формул, зв'язків між модулями і т. д.), універсальність програми (можливість редактирования формул, зв'язків і т. д.) і низька вартість (у межах 1 000 доларів). Так як програми фірми «Альт» є несамостійним програмним продуктом, тому їх недоліками являются обмеженість, низька наукоємність, велика ймовірністьність помилок і складність їх виявлення. Результати роботи програм фірми «Альт» рекомендується використовувати для внутрішнього аудиту та прискорення виконання найбільш рутинних операцій. Більш універсальними, наукомісткими і, відповідно, більш дорогими є програми фірми «Про-Інвест-Консалтинг», які являють собою оригінальні, самостійні програмні продукти. Саме вони рекомендовані як стандарт для розробки планів розвитку підприємств Міністерства економіки РФ, Ощадбанком РФ, поруч з різними вітками і адміністрацією регіонів. Результати роботи цих програм можуть бути документами, що характеризують привабливість інноваційного проекту для потенційних інвесторів.

Найбільш популярний продукт фірми «Про-Інвест-Консалтинг» являється Project Expert, розглянемо його докладніше.

Програма Project Expert написана на мові Borland C++, є інструментом для планування бізнесу в умовах ринку. З її допомогою розробляються інвестиційні проекти, створюються бізнес-плани, виконується ситуаційний аналіз інвестиційних проектів, розробляються схеми фінансування компаній, вивчається вплив зовнішніх факторів на процес реалізації фінансових планів, здійснюється оперативний контроль за ходом виконання проектів. Програма Project Expert реалізована у вигляді дев'яти розділів: Проект, Компанія, Оточення, Інвестиційний план, Операційний план, Фінансування, Результати, Аналіз проекту, Актуалізація. Кожен розділ має набір модулів, доступ до яких здійснюється з головного діалогового вікна Project Expert - «Зміст» - шляхом вибору закладки (теми).

Програма Project Expert дозволяє описати внутрішню структуру компанії і визначити фінансові результати діяльності кожного підрозділу, вказати походження витрат будь-якого Віда і розрахувати собівартість окремого продукту. Кожен проект можна співвіднести з певною компанією, для якої він призначений.Групу проектів компанії можна аналізувати спільно. Статистичний аналіз, заснований на методі Монте-Карло, дозволяє визначити стійкість проекту при впливі імовірнісних факторів. Додаток «What If-аналіз» дозволяє створити сценарії для змінних параметрів і оцінювати їх ефективність, тобто організувати аналіз набору варіантів проекту. Project Expert, будучи імітаційної системою, дозволяє багаторазово провести машинний експеримент і відтворити інвестиційну діяльність компанії. Для того щоб інвестори та автори проектів легше знаходили спільну мову, вироблений загальноприйнятий стандарт, що визначає зміст і форму подання пропозицій про фінансування. Цей документ, званий бізнес-планом, є фундаментом будь-якої угоди. Міжнародні фінансові організації спираються у своїй практиці на стандарт, розроблений фахівцями UNIDO. Найважливішим результатом застосування програми Project Expert для розробки інвестиційного проекту є наявність можливості створення бізнес-плану, який задовольняє стандартам UNIDO.

Балансовий звіт та звіт про прибутки і збитки формуються відповідно до стандартів IAS (International Accounting Standard - Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку), загальноприйнятими у міжнародній практиці. IAS визначає вимоги до бухгалтерського обліку, прийняті в більшості розвинених країн. При укладанні міжнародних угод подання звітності компанії в стандарті IAS є обов'язковим.

Завдання, які може вирішувати фінансовий менеджер, побудувавши за допомогою Project Expert фінансову модель компанії:

• розробити детальний фінансовий план і визначити потребу в грошових коштах на перспективу;

• визначити схему фінансування підприємства, оцінити можливість і ефективність залучення грошових коштів з різних джерел;

• розробити план розвитку підприємства або реалізації інвестиційного проекту, визначивши найбільш ефективну стратегію маркетингу, а також стратегію виробництва, що забезпечує раціональне використання матеріальних, людських і фінансових ресурсів;

• програти різні сценарії розвитку підприємства, варіюючи значеннями факторів, здатних вплинути на його фінансові результати;

• сформувати стандартні фінансові документи, розрахувати найбільш поширені фінансові показники, провести аналіз ефективності поточної і перспективної діяльності підприємства;

• підготувати бездоганно оформлений бізнес-план інвестиційного проекту, повністю відповідний міжнародним вимогам російською і декількох європейських мовах.

Рекомендовано послідовність дій при розробці проекту Робота з Project Expert може бути представлена ​​у вигляді наступних основних кроків:

1. Побудова моделі.

2. Визначення потреби у фінансуванні. 3. Розробка стратегії фінансування.

4. Аналіз фінансових результатів.

5. Формування та друк звіту.

6. Введення та аналіз даних про поточний стан проекту в процесі його реалізації.

Програми Project Expert

Додаток What If-аналіз

Додаток What If-аналіз {What If-& Plan-Fact) виконує роботу по створенню і аналізу варіантів на базі проекту, розробленого за допомогою програми Project Expert.

У цьому додатку, передусім, визначається базовий варіант для проведення аналізу, в якості якого вибирається який-небудь існуючий проект, створений програмою Project Expert. Після цього створюється необхідна кількість списів базового варіанту. Для кожного створеного варіанту визначаються змінювані параметри і діапазон їх змін.

Для підготовлених таким чином варіантів програма виконує розрахунок показників ефективності і відображає результати порівняльного аналізу на графіках і в звітах.

Додаток PIC Holding

PIC Holding - це система моделювання діяльності холдингової компанії. Вона грунтується на технології Project Expert і дозволяє детально описати проекти, сформувати загальний бюджет холдінгу, а також контролювати хід реалізації проектувати.

Для моделювання холдінгу використовується представлення його діяльності у вигляді набору взаємопов'язаних проектів, кожний з яких описує діяльність фінансуються холдингом компаній. Враховуються взаємні фінансові зобов'язань і грошові потоки.

Окремим проектом описується операційна діяльність самої холдингової компанії.

Власні проекти холдінгу описують діяльність, що виконується безпосередньо холдинговою компанією. Сюди також входять адміністративні витрати холдінгової компанії, витрати на обслуговування її боргу і інші її витрати. Зовнішні проекти реалізуються дочірніми компаніями холдингу. Ці проекти мають власний баланс і кеш-фло, але пов'язані з головною компанією зобов'язаннями по виданих їм кредитах і внесках в їх статутної фонд. Система PIC Holding автоматично відстежує взаємні зобов'язання і грошові потоки холдингу і дочірніх компаній, реагуючи на зміни грошових потоків окремих проектів.Це дозволяє розглядати весь набір проектів, як єдине ціле і полегшує прийняття рішень по їх фінансуванню.

Рекомендований порядок побудови моделі холдингу:

• за допомогою програми Project Expert створюються моделі кожного проекту холдингу, включаючи проект розвитку самої холдингової компанії. На цій стадії аналізу взаємозв'язку проектів не враховуються;

• у системі PIC Holding будується модель холдингу, при цьому зазначаються умови фінансування проектів холдингом;

• після розрахунку отриманої моделі визначається схема залучення ресурсів для фінансування проектів холдингу або, при необхідності, змінюється набір проектів та умови їх фінансування.

Використовуються такі терміни: фінансуються проекти - проекти Project Expert, яким холдінг видав кредити або в яких бере участь як акціонер; внутрішній проект - проект Project Expert, що описує холдингову компанію; проект холдингу-проект PIC Holding, що описує холдінг загалом.

Додаток Project Integrator

І залежно від величини і структури компанії її економічна діяльність може проводитися шляхом реалізації не одного, а декількох напрямів, що фінансуються із загального бюджету. У цьому випадку представляє інтерес спільний аналіз всіх реалізованих компанією проектів.

Може виникнути необхідність спільного аналізу групи проектів різних компаній, пов'язаних з яких-небудь критеріями. Роботою по об'єднанню проектів займається окремий додаток - Project Integrator. Під «групою проектів» (далі - «група») в Project Integrator увазі деяке безліч проектів, розроблених за допомогою Project Expert, які будь-яким чином взаємопов'язані. Критерії, за якими проекти об'єднуються в групу, визначає користувач. Технологічне вимога, якій повинні задовольняти проекти, що додаються в групу, наступне: проекти повинні мати однакову основну валюту та валюту для розрахунку на зовнішньому ринку, а також одиниці їх вимірювань. Сумарна тривалість складових проектів не повинна перевищувати 100 років.