Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_pedagogichna_praktika_M.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
85 Кб
Скачать

19.11.2012 Р.

1 пара

Група – 31-Е

Спеціальність 5.03050801 «Фінанси і кредит».

Лекція.

Тема заняття : Оборотні фонди підприємства.

Тему заняття було оголошено і записано на дошці, визначені завдання заняття. Продовженню вивчення теми передує актуалізація опорних знань. Широко реалізуються між предметні зв’язки під час з’ясування поняття «оборотні фонди», згадувалися поняття «активи підприємства», «планування».

Детально розглядається законодавча і нормативна база до теми, аналізуються закони.

Питання поставлені викладачем, спонукають до активного мислення, переосмислення нового матеріалу, практичного застосування раніше отриманих знань з різних дисциплін.

Використовуються інноваційні комп’ютерні технології навчання поряд із традиційними прийомами візуального супроводження лекції – роздатковим матеріалом (схеми, таблиці, бланки документів).

Має місце самостійна робота студентів на лекції. Ступінь усвідомлення самостійно опрацьованого матеріалу одразу перевіряється шляхом застосування нових знань на прикладі діяльності конкретного підприємства. Лекція відзначається високою професійною спрямованістю, має практичне значення,оскільки викладач озброює студентів прийомами роботи зі складання звіту про фінансові результати.

Після розгляду кожного питання проводиться підведення підсумків спільно зі студентами. Підсумковий контроль глибокий. Питання формулюються конкретно, чітко, недвозначно.

В кінці заняття студентам було оголошено і обґрунтовано оцінки за роботу на занятті.

Зміст домашнього завдання надано по варіантах.

Заняття характеризується логічністю, послідовністю, оскільки кожен етап уроку за змістом пов’язаний з попереднім.

Заняття відповідає основним дидактичним принципам науковості, системності, послідовності, наочності, доступності, зв’язку з життям.

На початку заняття викладач поставив мету: загальне ознайомлення з системою стандартів в екологічному менеджменті. План лекції чітко записується студентами так само як і тема заняття. План дає змогу одразу ознайомитись з послідовним і систематичним викладам матеріалу. Викладач перевіряє рівень усвідомлення актуальності теми через запитання. Студенти цілком готові до сприймання і осмислення. Відвідування заняття висока. Зміст заняття повністю відповідає індивідуальним особливостям студентів, у них добре сформована база, а тому рівень актуалізації знань студентів проходить швидко, різноманітно і цікаво. Лектор під час читання спирається на найновіші стандарти в системі екологічного менеджменту, наводить приклади застосування знань на практиці, чим самим дотримує принципу зв’язку теорії з практикою.

Рівень активності і свідомості групи високій, викладач досягає підвищення рівня активності пізнавальної діяльності студентів через систему різноманітних вправ та різної діяльності, не дивлячись на той факт, що урок-лекція має класичну структур. Спостерігається індивідуальний підхід до кожного студента, без відповіді не залишається жодне питання студента. В аудиторії панує творча атмосфера, що побудована на між особистісному спілкуванні. Викладач застосовує ряд психологічних прийомів для стимулювання до вивчення предмету.

В аудиторії все сприяє тому, щоб вже на першому етапі заняття студенти були підготовлені до сприйняття мети і завдань заняття, до розуміння важливості поставленої теми заняття в системі інших занять; акцентується увага на готовності викладача і студентів до заняття.

Відвідування студентів на занятті і їх готовність до нього сто-відсоткова. Організація студентів (мобілізація їх уваги, вимоги до підготовки робочих місць) проведена на високому методичному рівні. Готовність робочого приміщення до заняття перевірена викладачем на початку заняття.;

Аналіз змісту заняття: зміст відповідає віковим особливостям студентів, їх індивідуальним якостям; найновішим науковим знанням з даної теми; пов‘язаний даний матеріал з практикою, досвідом студентів, місцевим матеріалом; сприяє матеріал розвитку творчого самостійного мислення, присутні у ньому елементи пошуку, історичний аспект; виховну спрямованість матеріалу органіхована через роботу у мікро групах, де виховується відповідльніст за роботу кожного члена, почуття співпраці. Мета заняття досягнута в повному обсязі.

Рекомендації:

! залучати до активної участі і пасивних студентів.

Психолого-педагогічний аналіз практичного заняття

Інформатика

Павлюк Богдан Валерійович