Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цаль лаба.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
77.97 Кб
Скачать

Завдання 11

« Дерево цілей » організації, що діє на ринку компютерної техніки

« Дерево цілей » — це наочне графічне зображення підпорядкованості та взаємозв’язку цілей, що демонструє розподіл загальної (генеральної) мети або місії на підцілі, завдання та окремі дії. Мета — це ідеальне уявлення про характер діяльності та можливості об’єкта, відносно якого вона встановлена й має відбивати об’єктивні умови його існування, а також коригування структури об’єкта, структури та динаміки процесу досягнення мети, тому мова має йти про сукупність цілей.

Головні цілі :

2.Матеріально-технічні

3.Соціальні

Цілі 2 рівня:

Цілі 1 рівня :

1.Економічні

1..2 Розробка ефективної системно фінансового планування

3.3 Розробка ефективної системи мотивації та оплати

3.1 Досягнення оптимального рівня чисельності та структури персоналу

1.1. Збільшення частки ринку

3.2 Підвищення рівня продуктивності праці персоналу

2.2 Підвищення рівня якості виробництва

2.1 Збільшення рівня готовності обладнання

1. Забезпечення конкурентоспроможності

2.4 Розробка системи управління якістю продукції

2.3 Розробка ефективної системи відбору постачальників

Завдання 1

Неформальний лідер — особа, що здійснює вплив, використовуючи власні здібності й уміння, а також наявні в неї ресурси, які необхідні людям.

Основні дії керівника по відношенню до неформальних лідерів деструктивного типу:

1. Застосування адміністративних заходів. Основні з них такі:

- звільнення;

- переведення на іншу посаду;

- зміна соціальної ролі за рахунок перерозподілу функцій;

- включення в групу співробітників-суперників для створення конкуренції і розбіжностей, що відверне увагу групи від їх основної мети і допоможе підірвати авторитет деструктивного лідера;

- ізоляція лідера.

Таким чином, здійснюється руйнування системи «лідер – послідовники» і ослаблення впливу деструктивного лідера на групу унаслідок скорочення кількості комунікацій між ним і групою.

2. Використання здібностей і авторитету лідера з користю для організації, що може бути досягнуте за допомогою індивідуальних бесід, залучення лідера до керівництва, прояву до нього особливої уваги, призначення його на керівну посаду, таким чином, мотивуючи неформального лідера на тісну взаємодію з керівництвом.

3. Наділення неформального лідера публічною відповідальністю (за його ідеї та діяльність в процесі взаємодії з колективом), збільшення робочого навантаження, обов'язків, надання додаткових завдань.

4. Заміщення виконання основоположних функцій неформального лідера формальним керівником, використовуючи принцип ситуативного лідерства, реалізація ним тих потреб групи, які здійснює або намагається здійснювати деструктивний лідер, що може бути виконане за рахунок підвищення уваги до неформального спілкування з людьми, своєчасного і повного інформування співробітників.

5. Підрив репутації деструктивного лідера, його компрометація, публічне несхвалення. Проте, вибираючи цей метод, потрібно діяти тактовно, логічно обґрунтовуючи шкідливість його дій для організації або особисто співробітників. Такий метод дії на неформального лідера деструктивного типу є довгостроковим, але достатньо ефективним.

Таким чином, для ефективного управління організацією керівникові необхідно виявити неформальних лідерів в групі, визначити їх тип: конструктивний або деструктивний.

Відповідно до ситуації і залежно від типу впливу неформального лідера, керівник повинен вибрати доцільну стратегію поведінки по відношенню до неформальних лідерів: використовувати силу їх впливу на благо організації або позбавлятися від них, якщо ситуація виходить з-під контролю.

Проте керівник завжди обов'язково повинен дотримувати баланс в своїй роботі між вирішенням робочих питань і управлінням відносинами в колективі, підтримувати баланс взаємодії з колективом.

Керівник також повинен пам'ятати про те, що всі перераховані види боротьби з неформальним деструктивним лідерством доводиться застосовувати лише в тому випадку, якщо відсутні налагоджені постійні зв'язки між різними рівнями управління в організації, існують недоліки в сформованій стратегії організації або засобах її досягнення, організаційній структурі управління або корпоративній культурі. У тому випадку, коли керівник налаштований на те, щоб з'ясовувати потреби підлеглих і намагатися їх задовольняти, коли його основна мета – ефективне управління організацією та досягнення цілей організації, неформальне деструктивне лідерство не виникає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]