Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
21.97 Кб
Скачать

Завдання 7

Відрядна форма оплати праці — розмір заробітної плати залежить від обсягу виконаної роботи та встановленої розцінки за одиницю. Нарахування заробітної плати здійснюється за відрядними розцінками.

Проста відрядна - оплата за кожну вироблену продукцію за незмінними розцінками.

Відрядно-преміальна — передбачає, крім заробітної плати, нарахованої за відрядними розцінками, виплату премій за досягнення високих результатів у роботі. її застосовують для оплати прані продавців і виробничих працівників.

Відрядно-прогресивна — проводиться за відрядними розцінками в межах встановленого плану, а за випуск продукції понад план — за вищими розцінками.

Бригадна - заробітна плата розраховується з урахуванням виробленої продукції. Заробіток кожного члена бригади визначається з урахуванням кількості відпрацьованих годин та його кваліфікації. Перевага такої оплати полягає в тому, то вона створює зацікавленість робітників бригади у кінцевих результатах роботи.

Акордна — це різновид відрядної форми оплати праці, тут відрядна розцінка встановлюється на весь обсяг роботи. Розмір акордної оплати визначається на основі діючих норм виробітку та розцінок.

Відрядна форма заробітної плати в основному застосовується тоді, коли рівень механізації виробництва такий, що результат діяльності значною мірою залежить від інтенсивності праці робітників.

Відрядна форма заробітньої плати сильно впливає на мотивацію працівників, адже згідно цієї форми – чим краще і більше працює працівник, тим більшу заробітню плату він отримає, звісно кожна людина хоче отримувати більшу винагороду за процю, тому буде працювати краще.

Завдання 8

Мотивація - це процес спонукання кожного працівника та стилю всіх членів його колективу до активної діяльності задоволення якихось своїх потреб й у досягнення мети організації.

Основні завдання мотивації: формування в кожного працівника розуміння суті Доповнень і значення мотивації у процесі праці; навчання персоналові та начальницького складу психологічним основамвнутрифирменного спілкування; формування в кожного керівника демократичних підходів до управління персоналом із сучасних методів мотивації.

Аби вирішити з завдань необхідний аналіз процесу мотивації в організаціях, індивідуальної та груповий мотивації, якщо є залежно з-поміж них, і соціальних змін, які у мотивації діяльності за переходу до ринкових відносин.

Мотивацією молодих фахівців необхідно приділяти більше уваги, тому, що молодий фахівець є людським капіталом, вкладення у який зараз, дасть прибуток завтра.

Для підвищення мотивації молодих працівників можна використати такі форми стимулювання:

  • Заробітня плата молодого працівника не повинна сильно відрізнятись від старших колег, також вона повинна бути пропорційною до виконаної ним роботи.

  • Нематеріальні пільги і привілеї персоналу, такі як надання відгулів, гнучкий графік роботи.

  • Просування молодого працівника по службі, планування кар’єри.

Дані заходи щодо підвищення мотивації праці молодих працівників дозволяють ефективніше використовувати трудовий потенціал підприємства.

Завдання 9

Основними методами нематеріальної мотивації праці є:

- програм гуманізації праці;

- програм професійно-кваліфікаційного розвитку робочої сили;

- нетрадиційних методів матеріального стимулювання (індивідуалізація заробітної плати, участь працівників у прибутках, плани групового стимулювання, право працівників на придбання акцій на пільгових засадах тощо);

- програм широкого залучення трудящих до управління виробництвом. Програма гуманізації праці містить такі складники: « збагачення змісту праці (суміщення функцій робітників основного й допоміжного виробництва, основних функцій і функції контролю за якістю продукції; групування різнорідних операцій тощо);

розвиток колективних форм організації праці.

Створення досконаліших умов праці:

-розвиток виробничої демократії;

-раціоналізація режимів праці та відпочинку, упровадження гнучких графіків роботи; а підвищення рівня інформованості колективу, «прозорості» внутрішньоорганізаційної діяльності.

Ще 1 з методів мотивації є - надання додаткового вільного часу. Цей засіб зовнішньої мотивації реалізується диференціацією (зміною) тривалості осно¬вної та різноманітних додаткових відпусток, їхнім дробленням на певні частини (наприклад, надання влітку та взимку), наданням можливості працювати неповний робочий день або неповний ро¬бочий тиждень, скороченням робочого періоду тощо.

Також можна виділити такий метод стимулювання як перерозподіл робочого часу. Працівник самостійно визначає початок, закінчення та тривалість робочого дня, але за умов забезпечення нормального ходу виробничого процесу.

Завдання 10

Ефективність роботи колективу залежить не лише від сформованих у ньому стосунків, що забезпечують успішну взаємодію людей у процесі спільної роботи, а й від того, яким чином спрямовується їх діяльність, які форми впливу використовують для того, щоб спонукати людей до продуктивної праці. Ці питання належать до компетенції керівника.

Коли у керівника немає немає прямих важелів впливу він може керувати за допомогою розумної віри, яка зумовлена переконаністю в тому, що керівник має ґрунтовні знання з питань, які вирішуються. Джерелом експертної влади є знання. Підлеглий не піддає сумніву рішення керівника та шляхи його виконання. Підпорядкованість ґрунтується на усвідомленні й логіці. Чим значніші досягнення експерта (керівника), тим більша переконаність підлеглих у тому, що його рішення завжди правильні. Це посилює вплив на оточення. Недоліками експертної влади є те, що навіть одне помилкове рішення похитне віру підлеглих, а значить, і авторитет керівника, а поява ще одного експерта спричинить конкуренцію за владу. Стиль управління орієнтований на створення та підтримку людських стосунків, найбільше придатний в поміркові сприятливих керівникові ситуаціях, коли він не має достатньої влади, щоб забезпечити необхідний рівень співробітництва з підлеглими.

Якщо взаємовідносини хороші, працівники будуть схильні робити те, що скаже керівник. Але не можна сильно зловживати довірою працівників, тому, що орієнтація на організаційний бік справи може викликати конфлікт, у результаті якого вплив керівника на підлеглих впаде. Орієнтація ж на дружні відносини, навпаки підвищить вплив керівника і покращує відносини з підлеглими.

Соседние файлы в папке саша