Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / 2 Приймач / 3 Лекція 15.doc
Скачиваний:
200
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

3.12 Накопичувачі радіолокаційних сигналів

Відомо, що в найпоширенішій на практиці імпульсною РЛС сигнал, що приймається, відображений від точкового об'єкту, є послідовністю (пачку) радіоімпульсів. Тому обробка цього сигналу проводиться в два етапи.

На першому етапі обробка виробляється в перебігу тривалості одного періоду радіосистеми і тому називається внутрішньоперіодною. Вона полягає в оптимальній або квазіоптимальній фільтрації окремих (тобто одиночних) радіоімпульсів вказаної послідовності і визначається формою одиночного імпульсного сигналу, характером внутрішньоімпульсної модуляції і видом перешкод, на фоні яких ведеться ця обробка.

На другому етапі виробляється сумісна обробка різних періодів повторення коливання, що приймається, яка тому і носить назву міжперіодної обробки.

З позицій тимчасового підходу вона полягає в зіставленні і накопиченні різних періодів коливання, що приймається, з метою виявлення черезперіодних зв'язків. З позиції частотного підходу ця обробка полягає в оптимальній або квазіоптимальній фільтрації огинаючої послідовності імпульсних сигналів і визначається як періодом повторення імпульсів в цій послідовності, так і формою її огинаючій і числом імпульсів в ній.

3.12.1 Призначення і класифікація накопичувачів радіолокаційних сигналів

Як указувалося, особливістю радіолокаційного виявляча є те, що рішення про наявність сигналу ухвалюється по пачці імпульсів, а не по кожному окремому імпульсу. Тому у складі приймального пристрою повинен бути узгоджений фільтр не тільки для одиночного імпульсу, але і для пачки радіоімпульсів. Цей фільтр називають також накопичувачем радіолокаційних сигналів.

Накопичення (інтеграція) відображених імпульсів можна виробляти або до детектора (когерентно, тобто з урахуванням тонкої структури сигналу), або після детектора (некогерентно, тобто без урахування фази сигналу).

Некогерентне накопичення менш ефективне, ніж когерентне, але у багатьох випадках воно простіше реалізується. У деяких типах РЛС (наприклад, в РЛС 19Ж6) здійснюється змішана інтеграція: частина імпульсів пачки інтегрується когерентно, а потім вихідні імпульси когерентного накопичувача після детектування інтегруються некогерентним накопичувачем.

Накопичувачі радіолокаційних сигналів можна класифікувати таким чином:

1. По вигляду накопичення: когерентні накопичувачі; некогерентні накопичувачі, змішані.

2. По числу каналів (дальності, швидкості): одноканальні; багатоканальні.

3. За принципом побудови:

на лініях затримки з відведеннями через період повторення;

  • на вузькосмугових фільтрах (фільтрові накопичувачі);

  • на вузькосмугових фільтрах з тимчасовою селекцією (корреляционо-фільтрові накопичувачі);

  • на лініях затримки із зворотним зв'язком (рециркулятори);

  • на інтегруючих потенціалоскопах;

  • на електронно-променевих трубках;

  • цифрові накопичувачі;

  • оптичні накопичувачі.

4. По числу ступенів накопичення: одноступінчаті (кратні); багатоступінчаті (наприклад, двократні); двохетапні.

Найширше застосування в РЛС виявлення знаходять рециркулятори, накопичувачі на базі електронно-променевих трубок і цифрові накопичувачі.

Соседние файлы в папке 2 Приймач