Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метрологія / Мет2008.DOC
Скачиваний:
45
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра автоматики та електропривода

Методичні вказівки

до лабораторного практикуму

з курсу

“оСНОВИ МЕТРОЛОГІЇ І

ЕЛЕКТРИЧНИХ ВИМІРЮВАНЬ”

для студентів спеціальності 7.092203

„Електромеханічні системи автоматизації та електропривід”

денної та заочної форм навчання

Полтава 2008

Meтoдичнi вкaзiвки дo лaбopaтopного практикуму з куpcу "Ocнoви мeтpoлoгiї і eлeктpичниx вимipювaнь" для студентів спеціальності 7.092203

„Електромеханічні системи автоматизації та електропривід” денної та заочної форм навчання. - Полтава: ПолтНТУ, 2008. - 30 с.

Укладач: Н.В. Єрмілова, к.т.н, доцент.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри автоматики та електропривода, М. В. Галай, д. т. н, професор.

Рецензент: О.В. Шульга, к.т.н., доцент.

Затверджено науково-методичною

радою університету

Протокол № 5 від 19.07. 2007 р.

Редактор Я.В. Новічкова

45.37.08.01

ЗMICT

Техніка безпеки під час експлуатації електроустановок 4

Лaбopaтopнa poбoтa №1

Повipкa eлeктpoмaгнiтнoгo вoльтмeтpa 6

Лaбopaтopнa poбoтa №2

Poзшиpeння мeжi вимipювaння пpилaдiв пo cтpуму i нaпpузi 12

Лaбopaтopнa poбoтa №3

Bимipювaння пoтужнocтi тa eнepгiї 16

Лaбopaтopнa poбoтa №4

Bимipювaння пapaмeтpiв eлeктpичниx мepeж мocтoвим мeтoдoм 20

Лaбopaтopнa poбoтa №5

Bимipювaння пapaмeтpiв iмпульcниx пepioдичниx cигнaлiв зa

дoпoмoгoю eлeктpoннoгo ocцилoгpaфa 23

Лaбopaтopнa poбoтa №6

Bимipювaння пapaмeтpiв eлeктpичниx cигнaлiв зa дoпoмoгoю

цифрового чacтoтoмipa 27

Література 30

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК

Лабораторні роботи з дослідження електричних ланцюгів, електричних вимірювань, випробування електромагнітних пристроїв, електричних машин і електронних пристроїв, електричних апаратів та іншого електроустаткування дозволяється виконувати бригаді у складі не менше двох осіб із дотриманням вимог Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів та Правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів. Ці правила розроблені стосовно діючих установок і є обов’язковими для всіх споживачів електричної енергії незалежно від їх відомчої приналежності. Відступ від цих правил неприпустимий, оскільки це пов'язано з можливістю враження працюючих електричним струмом, а також отримання ними каліцтва від ланок енергетичних машинних пристроїв, що рухаються й обертаються.

Усі студенти перед початком виконання першої лабораторної роботи проходять інструктаж із техніки безпеки на своїх робочих місцях і розписуються у відповідному журналі, підтверджуючи тим самим дотримання правил техніки безпеки. Електричний струм може привести до опіків на тілі людини, важких уражень нервової, серцевої і дихальної систем, а при значеннях його понад 0,05 - 0,1 А - до смертельних випадків. Отже, небезпечна для людини напруга

Uнебезп ≥ 0,05 Rлюд,

де Rлюд - опір ділянки тіла між точками, до яких підведена напруга Uнебезп.

Оскільки опір Rлюд надзвичайно мінливий, залежить від багатьох чинників і може в окремих випадках знижуватися до декількох сотень Ом, навіть напруга 127 В є небезпечною і може призвести до серйозної електротравми. Тому працюючим у лабораторіях слід бути особливо обережними під час експлуатації діючих електроустановок. Категорично забороняється торкатися неізольованих дротів, з’єднувальних затискачів та інших частин електричних ланцюгів, які знаходяться під напругою, а також металевих конструктивних частин електроустаткування, котрі не перебувають під напругою, але можуть виявитися під нею внаслідок пошкодження ізоляції. Збирати електричні ланцюги дозволяється з’єднувальними дротами зі справними ізоляцією і металевими наконечниками, переконавшись, що всі пакетні й автоматичні вимикачі, магнітні пускачі та інші комутаційні прилади, через які живиться установка, відключені. Не допускається під час виконання монтажу використовувати натягнуті дроти, скручувати їх і перетинати ними проходи між робочими місцями. Розташовувати вимірювальні прилади й апарати слід з урахуванням зручності нагляду та управління. Треба пам’ятати, що відімкнені конденсатори можуть зберігати залишковий заряд, і їх необхідно розрядити до вмикання в ланцюг.

Після збирання установки слід перевірити щільність затягування гайок, затисків усіх приладів, апаратів, машин та іншого електроустаткування, не допускаючи близького розташування металевих наконечників сполучних дротів, приєднаних до різних затисків.

Вмикати установки на робочих місцях під напругу після збирання електричних ланцюгів можна тільки після перевірки викладачем правильності з'єднань, одержавши від нього дозвіл на ввімкнення. Категорично забороняється виконувати будь-які з’єднання при ввімкненій установці. Якщо вимагається зробити з’єднання, необхідно заздалегідь від’єднати установку від джерела електричної енергії, а після виконаного з’єднання одержати дозвіл керівника лабораторних занять на повторне її ввімкнення.

Забороняється залишати діючу електроустановку без нагляду.

Особливо обережним потрібно бути під час дослідження послідовно з’єднаних індуктивних котушок і конденсаторів, увімкнутих на синусоїдальну напругу, оскільки напруга на їх затисках може набагато перевищувати напругу джерела живлення.

Не можна розмикати вторинні обмотки вимірювальних трансформаторів струму за наявності струму первинних обмоток, а також електричні ланцюги котушок зі струмами, тому що при цьому виникають значні ЕРС самоіндукції, небезпечні для експериментаторів та ізоляції обмоток.

Не допускається доторкатися тілом, одягом і волоссям до ланок установки, що обертаються, у тому числі до гладких валів, щоб уникнути ушкоджень. Одяг повинен бути щільно облягаючим, без висячих кінців.

Не можна торкатися до рухомих ланок енергетичних машинних пристроїв рукою або ногою, навіть при вимкненому джерелі електричної енергії.

Якщо в процесі проведення досліду, а також при ненормальному режимі діючої установки виявляться несправності приладів, апаратів, електричних машин та іншого електроустаткування, її треба негайно відключити від джерела живлення і повідомити про це керівникові лабораторних занять.

Перш ніж розбирати діючу електроустановку, необхідно переконатися, що відповідні комутаційні апарати відключені, ланки енергетичних машинних пристроїв, котрі обертаються, нерухомі, а конденсатори електричних ланцюгів розряджені.

При враженні електричним струмом слід негайно вимкнути відповідним комутаційним апаратом джерело електричної енергії для звільнення потерпілого від дії електричного струму і негайно повідомити про те, що трапилося, керівникові лабораторних занять, до обов'язку якого входить надання потерпілому першої медичної допомоги до прибуття на місце події лікаря.

Відповідальність за дотримання Правил техніки безпеки покладається на студентів, котрі працюють у лабораторії, а контроль за їх виконанням ведуть викладач і співробітники кафедри, які беруть участь у керівництві лабораторними заняттями.

На кафедрі повинен бути журнал перевірки знань із техніки безпеки, в якому всі студенти, що виконують лабораторні роботи, зобов'язані розписатися щодо вивчення і засвоєння правил техніки безпеки.

Порушення правил техніки безпеки також часто викликає серйозні пошкодження і вихід із ладу дорогої вимірювальної апаратури й електроустаткування.

Соседние файлы в папке Метрологія