Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
38.91 Кб
Скачать

ТЕМА3: ВИДИ ТА МЕТОДИ ВИМІРІВ

В залежності від способу обробки єкспериментальних даних, виміри поділяють на прямі, сумісні, сукупні та побічні (непрямі).

1. Під прямими вимірами розуміють такі, коли невідоме значення величини знаходять безпосередньо з дослідних даних у результаті проведення виміру.

2. Побічний вимір – це вимірювання, при якому невідома величина знаходиться за допомогою відомої аналітичної залежності між цією величиною та величинами, одержаними при прямих вимірюваннях.

Для знаходження значення невідомої величини розв'язуемо рівняння виду:

Y = f (Х1,X2, ..., Xn ) ,

де X1, ... ,Xn – результати прямих вимірювань;

Y – невідома величина.

Наприклад, значення опору резистора знаходять побічним виміром з рівняння R = U / I , де U та I – виміряні значення падіння напруги на резісторі та струму через нього.

3. Сумісні вимірювання – це одночасні вимірювання кількох різнойменних величин для знаходження залежності між ними. При цьому розв’язують систему рівнянь виду:

дє Х1 , Х2 , Хn — невідомі величини ;

— результати прямих вимірювань.

Наприклад : залежність зміни опору від температури (у термістора ) має вигляд:

Тут R0- опір резистора при нормальній температурі, А і В – постійні коефіцієнти.

Маємо три невідомі величини - R0, A, B. Зробивши вимірювання на трьох температурах t1, t 2 , t 3 зі складеної системи рівнянь можна знайти параметри R0, A, B.

4. Сукупні вимірювання – це одночасні вимірювання декількох однойменних величин, при яких невідомі величини знаходяться шляхом розв'язку системи рівнянь, складених з результатів прямих вимірювань різних сполучень цих величин.

Прикладом може бути вимірювання параметрів навантаження трифазного несиметричного ланцюга при з'єднанні трикутником. Шляхом вимірювання опорів між різними вершинами трикутника у результаті трьох вимірювань визначають опори кожного навантаження.

Виміри також бувають одноразові та багаторазові. При багаторазових вимірюваннях потрібна статистична обробка спостережень.

Вимірювання поділяють на статичні та динамічні. Статичними називаються вимірювання, коли засіб вимірювання працює у статичному режимі, тобто його вихідний сигнал лишається незмінним. Динамічні – коли засіб працює в перехідному режимі.

Методи вимірів

В залежності від способу порівняння з мірою розрізняють: метод безпосередньоі оцінки та метод порівняння з мірою.

При методі безпосередньоі оцінки значення величини, що вимірюється, знаходиться по відліковому пристрою вимірювального прилада прямого перетворення, шкала якого була заздалегідь проградуйована за допомогою багатозначної міри.

Методи порівняння з мірою – методи, при яких виконується порівняння величини, що вимірюється, та величини, яка відтворюється мірою.

Розрізняють нульовий та диференційний методи порівняння з мірою.

При нульовому методі різниця між невідомою величиною та величиною, яка відтворювється мірою, зводиться до нуля (вимірювання опору за допомогою чотириплечого мосту).

При диференційному методі різниця між вимірюваною величиною та величиною міри вимірюється за допомогою приладів. Невідома величина визначається по величині відомій та виміряній різниці. У цьому випадку врівноважування величини, яка вимірюється, виконується не повністю.

Метод заміщення – це метод, при користуванні яким почергово підключаються на вхід вимірювального пристрою невідомі величини, та величини, які відтворюються мірою. Найбільш точними такі вимірювання виходять, коли відхилення стрілки приладу в обох випадках однакове.

Метод збігу – виміряють різницю між невідомою величиною та мірою, використовуючи збіг відміток шкал чи періодичних сигналів.

Прикладом може бути вимірювання частоти обертання деталі за допомогою лампи стробоскопа, що блимає. Спостерігаючи положення мітки на деталі, яка обертається, та моменти спалахів лампи, по частоті спалахів та зміщенню мітки визначають частоту обертання деталі.

Соседние файлы в папке КонЛекМетр