Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
61.95 Кб
Скачать

Тема10: система експлуатацiї та ремонту вимiрювальної технiки

Заходи, якi виконуються в процесi експлуатацiї вимірювальної техніки, подiляються на двi групи:

Основні заходи – використання за призначенням;

Допоміжні заходи – забезпечують пiдготовку до застосування та пiдтримку у справньому та готовому до використання станi всiх вимiрювальних засобiв.

Використання за призначенням

Основна група засобів передбачає вибiр засоб вимiрювання, формування схеми вимiрювання, проведення вимiрювань, обробку та оцінку одержаних результатiв.

Робота починаеться пiсля вводу засобу вимiрювання (ЗВ) в експлуатацiю і полягає в проведеннi пiдготовчих робiт: контроль i приймання ЗВ, перевiрка на вiдповiднiсть встановленим вимогам, закрiплення за вiдповiдальними особами.

Показниками та якiсними ознаками, якi визначають технічний стан ЗВ, виявляються :

  • комплектність

  • зовнiшнiй вигляд;

- ресурс роботи;

  • запас часу до перiодичної повiрки;

  • правiльнiсть функцiонування;

  • наявнiсть несправностей;

  • цiлiсть перевiрювальних клейм ;

  • стан експлуатацiйної документацiї.

Використовувати можна лише тi прилади, якi знаходяться в справньому станi , мають вiдбитки повiрочних клейм та вiдмiтку в документацiї про проходження чергової повiрки.

Необхідно провести аналiз умов, в яких буде експлуатуватися даний засiб вимiрювання, при цьому враховуються:

 рiвнi механiчних навантажень ( вiбрацiя , шум i т.д. );

 клiматичнi умови ( температура , вологiть , тиск i т.д.);

наявнiсть активно-руйнуючого середовища ( агресивнi гази, рiдини, грибки );

 наявнiсть електричних та магнiтних полів.

Рiвнi даних навантажень не повиннi перебiльшувати величин, які вказані в технiчнiй документацiї.

При пiдготовцi ЗВ до роботи необхiдно :

— провести зовнiшнiй огляд;

— встановити захисне заземлення;

— встановити прилад в правильне робоче положення;

— встановити робочi органи в початкове положення;

— перевiрити функцiонування приладу у вiдповiдностi з iнструкцiєю по експлуатацiї;

— експлуатувати прилад у вiдповiдностi з iнструкцiєю.

Допомiжнi заходи

  1. Технiчне обслуговування приладів (ТО)

Перiодичнiсть, об'єм i порядок проведення технiчного обслуговування для приладiв, якi використовуються автономно, визначаються експлуатацiйною документацiєю на цi прилади, а для приладів, якi використовуються у складi установки – в експлуатаційній документацiї на цю установку. В основному, ТО- це комплекс найпростіших операцій, які необхідно регулярно проводити з приладом для його підтримання у робочому стані (чистка контактів, регулювання зажимів та ін.)

При ТО не припускається порушення пломб та вiдбиткiв клейм, якщо це не передбачено експлуатаційною документацiєю.

Розрiзняють ТО по встановленному регламенту та поточному стану.

ТО по встановленному регламенту, в залежностi вiд важливостi приладу та частоти його використовування, може бути щоденним, щомiсячним, щоквартальним та щорiчним. ТО по поточному стану проводиться у випадку необхідності.

Результати проведення ТО обов'язково заносяться в експлуатаційну документацiю.

  1. Повiрка

Порядок повiрки регламентується по ДСТ 8.513-84. Для приладiв, якi пiдлягають повiрцi, частота проведення повірок встановлюється головними метрологами або директором пiдприемства.

Повірку засобів вимірювання здійснюють для визначення похибок цих засобів та встановлення їх придатності для застосування за призначенням.

Державна повірка здійснюється органами державної метрологічної служби, що мають відповідний на це дозвіл. Такий дозвіл видається їм, якщо вони мають умови, необхідні для забезпечення належної якості повірки – засоби, кадри, нормативні документи, приміщення. До виконання повірки засобів вимірювання допускаються особи, які пройшли спеціальне навчання і здали відповідні екзамени.

Результати повірки оформляють протоколом, в який вносять формальні дані (назва, тип, завод-виробник, рік випуску, заводський номер), а також номінальні характеристики засобу вимірювання, результати вимірювань при перевірці, висновки про придатність чи непридатність засобу вимірювань для застосування його за призначенням.

Повірка засобів, що не підлягають державній повірці, здійснюється акредитованими метрологічними службами підприємств.

Тривалiсть мiжповірочних iнтервалiв визначаеться фактичною надiйнiстю засоба вимiрювання, умовами експлуатацiї, iнтенсивнiстю його використання, а також важливiстю результатiв вимірювання.

Для засобiв вимiрювання, якi знаходяться на збереганнi, також обов'язково проведеня ТО та повiрки. Тривалiсть мiжповiрочного iнтервала не повинна перевищувати гарантiйного термiну слугування.

  1. Ремонт

Пiд ремонтом розумiють комплекс операцiй по вiдновленню справностi засобiв вимiрювання , а також по вiдновленню ресурсу засобу вимiрювання або його частин.

В залежностi вiд характера вiдмови, ступеня виробiтку та трудомiсткостi вiдновлювальних операцiй розрiзняють види ремонту: поточний, середнiй та капiтальний ремонт.

До поточного ремонту вiдносять роботи, що пов'язанi з усуненням окремих несправностей, які не потребують складного дiагностичного технiчного обладнання та високої квалiфiкацiї персоналу.

До середнього ремонту відносять роботи, коли опрiч вищеперерахованих операцiй виконуються операції по заміні або відновленню елементів та їх складових частин, роботи по частковому вiдновленню ресурсу прилада, контроль технiчного стану усiх складових частин приладу та комплексне регулювання i настроювання прилада пiсля ремонту.

При капiтальному ремонтi ресурс повністю або майже повністю відновлюється, для цього учиняеться повне розбирання приладу, оцiнка стану всiх деталей, усунення усiх несправностей, замiна або відновлення всiх зношених частин та деталей, вiдновлення гальванiчних покрить, комплексне настроювання та регулювання приладу.

Пiсля капiтального ремонту обов'язково проводять випробування прилада.

У багатьох випадках проведення капiтального ремонту є економiчно невигiдним, так як витрати на його проведення бувають бiльшими за вартiсть нового приладу, а якість відремонтованого ЗВ значно поступається новому. Капiтальний ремонт проводять лише у випадках гострого дефiциту засобiв вимiрювань.

На час та вартiсть ремонту впливають методи ремонту :

Детальний метод – замiна окремих деталей, якi вiдмовили (метод потребує високої квалiфiкацiї персоналу , значних працевитрат, складного діагностичного обладнання).

Агрегатний метод – проводиться замiна окремих вузлiв, блокiв або агрегатiв новими або відремонтованими. Переваги цього методу: швидкiсть проведення ремонту, невисокі вимоги до кваліфікації ремонтного персоналу. Недолiки: дороговизна методу (вартість у 10 разів більше, ніж при детальному) i необхідність блочно-модульного побудування прилада.

Звичайно агрегатний ремонт виконується у два етапи :

1) Замiна агрегата чи блока;

2) Ремонт агрегатів у спецмайстернях, де є спеціалізоване обладнання.

Соседние файлы в папке КонЛекМетр