Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Лекція 7

Мета- отримати знання з заходів нетарифного регулюванняу зовнішньоекономічній діяльності.

Порядок контролю та оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, та підлягають санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей.

Зміст теми

Механізм захисту українського товаровиробника від імпортної продукції за допомогою антидемпінгових процедур; введення квотування та ліцензування; застосування ехнічних бар’єрів.

Сертифікація продукції: законодавча база; органи сертифікації; перелік продукції яка підлягає сертифікації при перетині митного кордону України; порядок проведення сертифікації продукції.

Ветеринарний контроль продукції: законодавча база; органи влади на які покладено здійснення ветеринарного контролю; перелік продукції яка підлягає ветеринарному контролю при перетині державного кордону України; порядок та місце проведення ветеринарного контролю.

Санітарно- епідеміологічний контроль продукції: законодавча база; органи влади на які покладено здійснення санітарно- епідеміологічного контролю; перелік продукції яка підлягає контролю; порядок та місце проведення санітарно- епідеміологічного контролю.

Фітосанітарний контроль продукції: законодавча база; органи влади на які покладено здійснення фітосанітарного контролю; перелік продукції яка підлягає контролю при перетині державного кордону України; порядок та місце проведення фітосанітарного контролю.

Екологічний та радіаційний види контролю продукції: законодавча база; органи влади на які покладено здійснення екологічного та радіаційного контролю; перелік продукції яка підлягає контролю; порядок та місце проведення екологічного та радіаційного контролю.

Антидемпінгові заходи.

У Законі України “Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту”демпінг визначається як ввіз на територію України товару за цінами, що нижче порівняльної ціни на подібний товар у країні експортера, що може завдати шкоди національному товаровиробнику подібного товару. Антидемпінгове розслідування не проводиться щодо імпортера з країни-члена СОТ, якщо обсяг його демпінгового імпорту складає менше 1 відсотка від загального обсягу споживання в Україні подібного товару

Захист українського товаровиробника від імпортної продукції реалізується на сьогоднішній день за допомогою наступних механізмів:

  • застосуванням технічних бар’єрів до імпортних товарів, що передбачають обов’язкове проведення стандартизації і сертифікації імпортної продукції;

  • порядком квотування і ліцензування імпорту;

  • захисними заходами, що включають застосування тарифних і нетарифних (кількісних) обмежень імпорту.

Наприклад, законодавством України передбачається застосування тарифного і нетарифного регулювання імпорту сільськогосподарської продукції. Тарифне регулювання встановлює постійні і сезонні ставки ввізних імпортних мит на сільгосппродукцію. Нетарифне регулювання здійснюється шляхом встановлення щорічних квот і проведення сертифікації імпорту сільськогосподарської продукції.

Антидемпінгові заходи можуть застосовуватися у вигляді мита і підлягають сплаті незалежно від сплати інших податків і зборів, у тому числі мита та митних зборів. Антидемпінгове мито застосовується протягом терміну та у розмірах, необхідних для усунення демпінгу і пов’язаної з ним шкоди.

Приклад: Вітяг з рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі «Про застосу-вання остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну лимонної кислоти за кодом УКТЗЕД 2918 14 00 00 походженням з Китайської Народної Республіки (далі – Товар) »

    Остаточні антидемпінгові заходи застосовуються шляхом запровадження справляння різниці між мінімальною ціною та митною вартістю Товару (базисніумовипоставки СІР - кордон України). Мінімальна ціна на імпорт в Україну Товару становить 977 $/т.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект