Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Лекція 8

Мета- отримати знання з правил оформлення вантажної митної декларації при митному оформленні товарів які переміщуються через митний кордон України.

Зміст теми

Вантажна митна декларація (ВМД) : визначення терміну; випадки заповнення ВМД при переміщенні товарів через митний кордон України; порядок прийняття до оформлення ВМД.

Нормативні документи, які визначають порядок заповнення граф ВМД в залежності від заявлених режимів переміщення товарів через митний кордон України.

Порядок заповнення окремих граф ВМД, на прикладі імпорту товарів на митну територію України.

Вантажна митна декларація. Загальні положення.

Вантажна митна декларація (далі - ВМД) - письмова заява встановленої форми (уніфікований адміністративний документ форми МД-2) , що подається митному органу і містить відомості про товари та транспортні засоби, які переміщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податків, зборів та інших платежів.

Прийняття вантажної митної декларації для оформлення - закріплення посадовою особою митного органу факту внесення до ВМД декларантом усіх потрібних для митного оформлення товарів і транспортних засобів відомостей і наявності всіх доданих до декларації комерційних супровідних та інших документів, проставлення на ВМД штампа "Під митним контролем" та реєстрації декларації у журналі обліку вантажних митних декларацій. Після завершення цієї процедури декларант несе юридичну відповідальність за відомості, зазначені у ВМД. Ця декларація не може бути відкликана декларантом.

ВМД не приймається, якщо вона подається без повного комплекту документів, необхідних для здійснення митного оформлення товарів, або заповнена з порушенням Інструкцій.

ВМД вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах відбитка особистої номерної печатки посадової особи митниці, що здійснила митне оформлення товарів і транспортних засобів. Оформлена ВМД є підтвердженням надання особі права на розміщення товарів та/або транспортних засобів у заявленому митному режимі.

Вмд заповнюється:

  • на товари, які переміщуються через митний кордон України юридичними і фізичними особами (підприємцями) і митна вартість яких перевищує суму, еквівалентну 100 євро;

  • на підакцизні товари незалежно від їх вартості;

  • на товари, які підлягають державному експортному контролю;

  • на товари, які переміщуються в режимі митного складу;

  • на товари, які безпосередньо ввозяться фізичними особами в супроводжуваному багажі або пересилаються в несупроводжуваному багажі, надходять на адреси фізичних осіб або вивозяться фізичними особами у випадках, передбачених законодавством;

  • на товари та транспортні засоби незалежно від їх митної вартості в інших випадках, передбачених законодавством.

ВМД заповнюється на партію товарів, за умови, що до всіх товарів цієї партії застосовується єдиний митний режим. У разі коли партія складається з товарів, які мають різні коди згідно з УКТЗЕД, а також якщо товари з однаковим кодом згідно з УКТЗЕД мають різні дані (країну походження, ознаки та характеристики, що впливають на рівень оподаткування, тощо), відомості зазначаються на додаткових аркушах ВМД.

У разі відсутності в якій-небудь графі ВМД (або додаткового аркуша до неї) місця, потрібного для внесення обов'язкових відомостей, допускається наведення їх на зворотному боці ВМД з посиланням на відповідну графу. Такий запис засвідчується декларантом та посадовою особою митного органу України, а у відповідних графах робиться відмітка "див. на звороті".

Якщо ВМД заповнюється на товари декількох найменувань, то витрати на транспортування до кордону України розподіляються пропорційно вазі товарів різних найменувань, витрати на страхування - пропорційно вартості товарів.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект