Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Лекція 4

Мета-отримати знання з інструментів економічного (тарифного) регулювання зовнішньоекономічної деяльності. Основні поняття та класифікація митних тарифів. Тарифні пільги та преференції. Визначення країни походження товару. Сертифікат про походження товарів.

Зміст теми

Класифікація тарифних інструментів: збори та формальності пов’язані з перетином товарами та транспортним засобами митного кордону України; загальнодержавні податки при перетині товарами та транспортним засобами митного кордону України; збори та платежі, які сплачуються митним органам за послуги у галузі митної справи.

Основні економічні наслідкі застосуваня митних тарифів, які потрібно враховувати при виробленні та реалізації зовнішньоекономічної політики

Закон України «Про єдиний митний тариф»- систематизований звід ставок мита. Тлумачення термінів, порядок внесення змін до митних ставок, по-рядок сплати мита, відповідальність за порушення вимог митного законодавства.

Класифікація митних тарифів за: об’єктом оподаткування, способом стяг-нення, періодом дії, ступенем захисту вітчизняного виробника від демпінгу, рівнем ставок.

Звільнення від сплати ввізного та вивізного мита, тарифні пільги та преференції: митні режими, при застосуванні яких існують пільгові тарифи та преференції; пільгове переміщення товарів між країнами, учасницями Співдружності Незалежних Держав.

Визначення країни походження товару: основні поняття та тлумачення термінів. Перелік вимог до товарів, щоб вони вважались повністю виробленими у певній країні; критерії достатньої переробки товарів; сертифікат походження товарів; тлумачення терміну «партія товару».

Основні поняття, та класифікація тарифних засобів.

Держава Україна має визначений законодавством набір інструментів економічного (тарифного)та адміністративного(нетарифного) регулюваннязовнішньоекономічної деяльності.

Згідно з класифікацією ГАТТ до тарифних інструментів відносять виключно мито, яке встановлено у вигляді митного тарифу, податків або інших зборів, а до нетарифних всі інші інструменти державного впливу на зовнішньоторговельні відносини.

В рамках ГАТТ лише тарифні інструменти сприймаються як такі, що забезпечують чесну конкуренцію на світовому ринку і відповідають "духу ринкових відносин", а застосування нетарифних інструментів засуджується і проголошуються наміри всеохоплюючого зменшення обсягів їх застосування з подальшою заміною їх регулюючого ефекту тарифними інструментами.

Тарифслово арабського походження, означає «перелік», або «реєстр».

Мито, що стягується митницею, являє собою податок на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України.

Тарифні інструменти які існують в Україні наведені в таблиці 4.1

Класифікація тарифних інструментів.

Таблиця 4.1

Класифікаційна ознака

Види митних інструментів

Коротка характеристика

Загальнодержавні податки при перетині товарами та транспортним засобами митного кордону України

  • податок на додану вартість;

  • акцизи;

  • мита;

Ці види платежів виконують фіс-кальні завдання, оскільки згідно з вимогами ГАТТ/СОТ одним з головних принципів державного регулювання зовнішньоекономіч-них відносин е принцип націо-нального режиму, тобто повинні застосовуватись однакові внут-рішні правила (в тому числі внутрішні податки) як щодо товарів національного поход-ження, так і для імпортованих.

Розмір штрафів за порушення порядку нарахування та сплати цих податків має за мету покращення фіскальної дисципліни.

Збори та формальності пов’язані з перетином товарами та транспортним засобами митного кордону України

  • митне оформлення;

  • зберігання товарів на митниці;

  • митне супроводження товарів;

  • видачі дозволів та серти-фікатів від інших державних контролюючих органів ( ветеринарний, екологічний фітосанітарний та інші види контролю);

  • плата за митне оформлення поза робочим часом.

  • єдиний збір за перетин державного кордону

Усі збори та платежі мають бути обмежені у сумі, яка приблизно дорівнює вартості наданих послуг і не повинна являти собою опосередкований захист вітчизняних товарів, або оподаткуваня товарів у фіскальних цілях.

Ніякий штраф за пропуск чи помилку у митній документації, які можно легко виправити і які були явно здійснені без обманних намірів, не повинен перевищувати суму, необ-хідну для винесення попередження.

Збори та платежі, які сплачуються митним органам за послуги у галузі митної справи

  • видача ліцензії митним брокерам та перевізникам;

  • видача кваліфікаційного атестата спеціаліста з митної справи;

  • інформування та консуль-тування митних та інших державних органів у галузі митної справи;

  • плата за участь у митних аукціонах.

Усі збори та платежі мають бути обмежені у сумі, яка приблизно дорівнює вартості наданих послуг.

Ніякий штраф за пропуск чи помилку у документації, які можно легко виправити і які були явно здійснені без обманних намірів, не повинен перевищувати суму, необхідну для винесення попередження.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект