Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bukhgaltersky_oblik / Голов С.В. (ред.) Бухгалтерський облік та фінансова звітність в Україні

.pdf
Скачиваний:
347
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
8.06 Mб
Скачать

РОЗДІЛ 1. СИСТЕМА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В УКРАЇНІ

відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

2.Користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець без створення юридичної особи.

3.Ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою. Централізовані бухгалтерії звичайно створюються в об'єднаннях підприємств або державних організаціях. Для ведення бухгалтерського обліку аудиторською фірмою необхідна наявність в останньої ліцензії на здійснення аудиторської діяльності.

4.Самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Така форма організації бухгалтерського обліку звичайно застосовується на невеликих приватних підприємствах. Проте цю форму забороняється застосовувати на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися (відкриті акціонерні товариства, банки, довірчі товариства, інвестиційні компанії тощо).

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства, виконує такі основні функції:

забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представницт-

вах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Підприємство самостійно визначає облікову політику.

Облікова політика - це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Тому визначення облікової політики означає, у першу чергу, вибір методів обліку амортизації основних засобів, запасів, розподілу накладних витрат тощо, якщо П(С)БО надають можливість такого вибору.

Під формою бухгалтерського обліку розуміють певну систему облікових регістрів, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них.

З урахуванням особливостей своєї діяльності та технології обробки облікових даних підприємство може застосовувати ручну (меморіально-ордерну, журнально-ордерну, спрощену тощо), механізовану або автоматизовану форму бухгалтерського обліку.

При цьому у разі потреби підприємство може вводити додаткові субрахунки та аналітичні рахунки і додаткову систему регістрів аналітичного обліку.

При виборі форми бухгалтерського обліку можуть бути використані Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку (затверджено Наказом Мінфіна України 29.12.2000 р. № 356), які передбачають застосування облікових регістрів, наведених в табл. 1.6.

23

РОЗДІЛ 1. СИСТЕМА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В УКРАЇНІ

ваний керівником, який несе відповідальність за результати його діяльності, отримав назву "центр відповідальності".

Центр відповідальності - сфера (сегмент) діяльності, у межах якої встановлено персональну відповідальність менеджера за показники діяльності, які він повинен контролювати.

Вище керівництво повинне контролювати й оцінювати роботу менеджерів нижчого рівня, а вони, у свою чергу, повинні здійснювати самоконтроль та інформувати вище керівництво про результати діяльності. Для здійснення такого контролю та забезпечення підзвітності менеджерів необхідна відповідна система обліку, яка б забезпечувала збір, обробку і передачу інформації про результати діяльності кожного центру відповідальності. Такою системою обліку є облік за центрами відповідальності.

Оцінка діяльності центрів відповідальності є складовою частиною системи управлінського контролю.

Система управлінського контролю - це процес, за допомогою якого менеджери впливають на працівників підприємства для забезпечення досягнення поставленої мети (рис. 1.6).

Проектування системи управлінського контролю включає:

визначення загальної мети підприємства та її проміжних цілей;

визначення центрів відповідальності;

розробку показників діяльності для мотивації та узгодження мети;

вимірювання фактичних показників діяльності та складання звітності.

Розробка показників та оцінка діяльності окремих підрозділів, менеджерів, працівників є центральною проблемою, оскільки саме її вирішення дозволяє узгодити інтереси окремих людей та підприємства в цілому.

Загальний підхід до вибору показників для оцінки діяльності центрів відповідальності передбачає дотримання таких критеріїв:

1)взаємозв'язок показників із цілями підприємства;

2)баланс короткострокових та довгострокових цілей;

3)відображення ключової діяльності керівництва;

4)відображення результатів діяльності працівників;

5)зрозумілість показників для працівників;

6)можливість використання показників для оцінки та заохочення праців-

ників;

7)об'єктивність та відносна простота розрахунку;

8)послідовність та регулярність використання.

Вибір показників і оцінка діяльності центрів відповідальності залежить насамперед від типу центру і потреб управління.

Організація управлінського обліку передбачає участь бухгалтера на всіх етапах управління. У процесі планування діяльності бухгалтер бере участь у складанні та узгодженні бюджетів, розробці стандартів витрат, надає інформацію про минулі події та складає розрахунки щодо можливих наслідків майбутніх дій.

Відображаючи операції, які здійснює підприємство, бухгалтер накопичує дані про витрати і доходи структурних підрозділів підприємства, складає внутрішню звітність, що дає змогу оцінювати результати їх діяльності.

Роль бухгалтера у процесі контролю полягає в тому, що він здійснює зіставлення фактичних даних про діяльність з планами або бюджетами, розраховує, аналізує та інтерпретує відхилення. Для забезпечення прийняття рішень на різних стадіях та рівнях управління бухгалтер узагальнює, систематизує і надає

27